Теми статей
Обрати теми

«Багатосерійний» імпорт: який строк розрахунку порушено?

Голенко Олександр, податковий експерт
За імпортним контрактом підприємство перерахувало передоплату нерезиденту, але товар надійшов на меншу суму. Потім за тим же контрактом було перераховано нерезидентові другу передоплату — і друге постачання теж виявилося меншим. Як розрахувати період нарахування ЗЕД-пені?

Ця ситуація передбачена Інструкцією № 136, у п. 1.4 якої прямо зазначено: якщо договір передбачає постачання продукції і здійснення платежів у декілька етапів, то банк здійснює контроль за строками розрахунків за імпортними операціями резидента окремо за кожним фактом здійснення платежу.

Це означає, що якщо дивитися за порядком подій, то після першого платежу за імпортним контрактом банк, не побачивши в реєстрі відповідної ввізної МД, на наступний календарний день після дати вашого такого платежу поставить його суму (валютної передоплати) на контроль (пп. 1.2 та 3.2 Інструкції № 136). Отже, починаючи з наступного календарного дня після дати першого авансового валютного платежу почне «намотувати» дні 180-денного строку ЗЕД-розрахунків.

Коли під цей перший платіж ви ввозите відповідну партію товару, банк бачить у МД, на яку саме суму ввезений товар. І якщо вартість ввезеної (першої) партії товару виявиться меншою, ніж сума першої передоплати, то не покрита постачанням частина першого валютного платежу (різниця) залишиться такою, що підлягає контролю дотримання 180-денного строку розрахунків. Отже, за цією частиною суми першого валютного платежу годинничок цокатиме далі...☹

В аналогічному порядку банк поставить на валютний контроль вашу другу валютну передоплату (оскільки за цим платежем він теж не побачить у реєстрі відповідної ввізної МД). Логічно, що оскільки імпортний контракт — той самий, до другої контрольованої суми банк відразу приплюсує першу різницю, що залишилася, яка утворилася через перше недопостачання за першим валютним платежем (але за двома різними строками контролю).

За тією ж логікою друге постачання товару за одним і тим же імпортним контрактом покриє колишню, викликану першим недопостачанням, першу різницю. Але оскільки за другою передоплатою теж відбулося недопостачання товару, в результаті двох таких недопостачань на валютному контролі залишиться сума валюти, що дорівнює загальному сумарному недопостачанню товару за контрактом загалом.

Тобто після другого постачання щодо такої «сумарної різниці» продовжиться відлік 180-денного строку розрахунків, який стартував з наступного календарного дня після другого авансового валютного платежу за імпортним контрактом.

І починаючи з 181-го дня (оскільки банк, зрозуміло, повідомить податківців про порушення вами граничного строку розрахунків) податківці, що прийдуть на позапланову документальну перевірку, нарахують пеню (0,3 % у день за курсом на дату виникнення заборгованості, тобто на дату другого платежу).

Зазначимо, що означені різниці можуть бути зменшені на підставах, перелічених у п. 1.9 Інструкції № 136. Наприклад, якщо контрактом передбачено, що оплата комісійних винагород, утриманих банками-нерезидентами, — це обов’язок імпортера-резидента. Що важливо — останнє має бути підтверджене як договором, так і відповідним банківським документом, хоча подібне підтвердження не потрібне, якщо в такій ситуації кожен окремий комісійний платіж не перевищує еквівалент 50 євро (п.п. «е» п. 1.9 Інструкції № 136).

Головне, що в будь-якому випадку загальна сума стягненої пені не може перевищити загального розміру відповідної простроченої «сумарної різниці», тобто загальної вартості недопоставленого товару за імпортним контрактом (ч. перша ст. 4 Закону № 185).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі