Теми статей
Обрати теми

Чи пустять на ЄП, якщо порушений строк ЗЕД-розрахунку?

Голенко Олександр, податковий експерт
Нерезидент не платить підприємству за поставлений за експортним договором товар більше 180 днів. Чи не перешкодить це переходу на ЄП?

Вам, напевно, відомо, що відповідної заборони в розд. XIV ПКУ не існує.

Проте у поле нашого зору потрапляє заборона переходу на спрощенку суб’єктові-платникові, який має

податковий борг, окрім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок форс-мажорних обставин

відповідно на дату:

— подання заяви про перехід на ЄП — якщо вашим підприємством обрана третя група (п.п. 291.5.8 ПКУ);

— 1 січня базового (звітного) року — якщо обрана четверта група (п.п. 291.51.3 ПКУ).

Це виглядає так, що несплачена вами пеня за порушення 180-денного строку розрахунків, набувши статусу податкового боргу (114.10 БЗ) і виявившись приуроченою до зазначеної дати, може ввімкнути «червоне світло» вашому рухові на ЄП... ☹ Увага! Ідеться саме про факт несплати вами пені, а не про сам факт ненадходження у встановлений строк валютної виручки від нерезидента за товар за вашим експортним постачанням. Фактом, який, власне, і накликав на вас застосування податківцями санкції (нехай і з чужої вини).

Але давайте поглянемо на ситуацію правильно.

Одна з функцій податківців — це контроль за строками розрахунків в інвалюті (п.п. 191.1.4 ПКУ), і саме податківці мають право за результатами документальних перевірок стягувати з резидентів пеню (частина шоста ст. 4 Закону № 185).

Податковий борг — це сума погодженого грошового зобов’язання платника, не сплаченого ним у строк, установлений ПКУ (п.п. 14.1.175 ПКУ); грошове зобов’язання — це, зокрема, «санкції за порушення законодавства у сфері ЗЕД» (п.п. 14.1.39 ПКУ), тобто та ж пеня за порушення ЗЕД-строку розрахунків; нараховувати таку пеню уповноважений податковий орган (п.п. 54.3.3 ПКУ); нараховане податківцями за такими підставами грошове зобов’язання платника у вигляді пені підлягає сплаті (п. 57.3 ПКУ) протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання ППР за формою «С», встановленою Порядком № 1204* (при оскарженні — у ті ж 10 календарних, але за днем погодження), а при простроченні сплати — воно перетворюється на податковий борг (чому? — читайте цей абзац спочатку)... ☹

* Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204.

Визначимося з часовими межами «вікна можливостей» для заборони: (1) після закінчення встановлених 180 днів банк повідомляє вашу податкову про ненадходження у встановлений строк на ваші поточні рахунки валютної виручки за експортним контрактом (п. 5.9 Інструкції № 136); (2) податківці проводять позапланову документальну перевірку, за результатами якої нараховують пеню і направляють вам ППР за формою «С»; (3) якщо ви не сплачуєте пеню протягом 10 календарних днів, така сума стає вашим податковим боргом.

Як бачите, підстава відмовити підприємству в переході на ЄП з’явиться в податківців не раніше, ніж закінчиться строк (3). А оскільки підприємство як юрособа націлилося напевно на третю групу — спрацювати ця підстава може при поданні вами заяви про перехід на ЄП саме в цей час... ☹

Нарешті, ми зобов’язані нагадати вам про можливість відстрочити застосування до вас санкції (пені) — адже фактично в ненадходженні виручки винен нерезидент. Для цього потрібно звернутися з позовом про стягнення боргу до одного з компетентних органів — суду / Міжнародного комерційного арбітражного суду / Морської арбітражної комісії при ТПП / Експортно-кредитного агентства (ст. 4 Закону № 185). Варіанти уникнення ЗЕД-пені див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28, с. 45.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі