Теми статей
Обрати теми

Невчасно повернули передоплату? Декларуйте!

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство здійснило передоплату нерезиденту за імпортний товар. Товар було поставлено у 180-денний строк, але на суму, меншу, ніж сума передоплати. Залишок передоплати було повернуто після закінчення 180-денного строку. Чи потрібно суму цього залишку відображати у «валютній» декларації?

Нагадаємо: до «валютної» декларації потрапляє заборгованість за ЗЕД-розрахунками, за якими на звітну дату (перше число кварталу) перевищено встановлені законодавством строки здійснення цих контрактів. Тобто якщо за імпортним контрактом була передоплата і протягом 180 днів* не відбулося постачання товару, сума дебіторської заборгованості потрапляє до рядка 13 розділу ІІ «валютної» декларації (докладніше читайте на с. 17 сьогоднішнього номера).

* Про те, як рахувати 180 днів, читайте на с. 13 сьогоднішнього номера.

У нашому випадку постачання товару відбулося, але залишок передоплати «завис» (під нього не було постачання товару). У такій ситуації

залишок авансу, не повернений протягом 180 днів, вважається ЗЕД-розрахунком з порушенням 180-денного строку

У своїх усних консультаціях фіскали підтверджують це і наполягають, що такий залишок потрібно відображати у «валютній» декларації.

А якщо укласти з нерезидентом додаткову угоду, у якій буде встановлено, що залишок передоплати не повертається, а зараховується в оплату товару в подальшому за іншим контрактом? Чи допоможе це уникнути обов’язку подавати «валютну» декларацію? Навряд чи. Адже якщо залишок передоплати нерезидент не повернув протягом 180 днів, фіскали в будь-якому разі вважають, що строк порушено. Вони наголошують: 180-денний строк для імпортера починається з наступного календарного дня після здійснення авансового платежу на користь постачальника товару, що імпортується (див. консультацію із БЗ, підткатегорія 114.10). І байдуже, за яким контрактом буде «висіти» дебіторська заборгованість. Отримаєте обов’язок задекларувати її та ще й ЗЕД-пеню на додачу ☹.

Тож якщо ви за імпортним контрактом отримали товару на суму, меншу, ніж сума передоплати, краще вимагайте у нерезидента повернути залишок валютної передоплати до спливу 180-денного строку. Інакше валюту, що «зависла», доведеться декларувати. Сума такої «завислої» інвалюти потрапить до рядка 13 розділу ІІ «валютної» декларації. Також її буде включено до розділу V «валютної» декларації у складі загальної суми, перерахованої контрагентам-нерезидентам (рядок 2.1 розділу V). А точніше: у звітному періоді, коли було здійснено попередню оплату, уся сума цієї передоплати потрапляє до рядка 2.1 розділу V (як поточна операція). А ось у періоді повернення незакритого залишку передоплати він потрапить до рядка 2.1 розділу V вже зі знаком «мінус». Тобто суму такого залишку буде виключено із загальної суми за рядком 2.1 розділу V у декларації за період, коли залишок авансу буде повернуто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі