Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у період міжвахтового відпочинку

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник-вахтовик (графік роботи «15 на 15») надав лікарняний лист, що підтверджує його хворобу в період міжвахтового відпочинку. Чи треба оплачувати такий лікарняний?

Спершу пояснимо, звідки «ноги ростуть» у цього запитання. І без теорії тут не обійтися ☺.

Вахтовий метод — це форма організації робіт за спеціальним режимом праці.

Застосовують його роботодавці у разі, коли не можуть забезпечити щоденне повернення працівників до місця постійного проживання.

Важливо! При вахтовому методі організації робіт працівникові надають вихідні не щотижня, а тільки після відпрацьованої вахти. При цьому міжвахтовий відпочинок відбувається в місцях постійного проживання працівників.

Досить поширеним є графік роботи «15 на 15», тобто 15 днів працівник працює (тривалість вахти), 15 днів — відпочиває.

От як раз на період такого міжвахтового відпочинку і припала хвороба працівника, про якого йшла мова в запитанні.

Із ст. 22 Закону № 1105* випливає, що основне «призначення» допомоги по тимчасовій непрацездатності — це повністю або частково компенсувати застрахованій особі втрату заробітної плати (доходу).

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Це формулювання бентежить багатьох роботодавців, що мають справу з «вахтою». І зрозуміло чому. За дні міжвахтового відпочинку працівник зарплату не отримує. Тобто ніби як компенсувати нічого, а отже, лікарняний оплаті не підлягає…

Але такий висновок помилковий! Пояснимо.

Підстави для відмови в наданні лікарняних перелічені у ст. 23 Закону № 1105. Причому в ній не зазначено, що допомога не надається за період міжвахтового відпочинку застрахованої особи. Йдемо далі.

Порядком № 1266** встановлено: середню зарплату для оплати періоду тимчасової непрацездатності обчислюють з розрахунку на 1 календарний день. А отже, зайнятість працівника і порядок обліку його робочого часу не впливають на порядок розрахунку лікарняних.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Причому при підрахунку кількості календарних днів у розрахунковому періоді із загальної кількості виключають лише ті календарні дні, на які припали:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати.

Усі інші дні, не відпрацьовані працівником у розрахунковому періоді з будь-яких причин (у тому числі й дні міжвахтового відпочинку), а також святкові і неробочі дні, що припадають на розрахунковий період, беруть участь в підрахунку загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді.

Лікарняні нараховують за календарні дні (у тому числі й вихідні дні, святкові та неробочі дні, вільні від роботи дні (якщо працівник працює в режимі неповного робочого тижня)), що припадають на період тимчасової непрацездатності і підлягають оплаті. Іншого п. 2 Порядку № 1266 не передбачено.

До речі, до аналогічного висновку доходить і Мінсоцполітики в листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15 (ср. ), стверджуючи, що для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності для застрахованих осіб, які працюють вахтовим методом, застосовується загальний порядок обчислення середньої заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі