Теми статей
Обрати теми

Перспективи блокування ПН

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Постійні зміни законодавства вже давно нікого не дивують. Бухгалтер, як ніхто інший, уже давно звик до цього. А який найбільш змінюваний податок? Зрозуміло, ПДВ. Сьогоднішній номер присвячений блокуванню ПН/РК, тож ми не могли обійти стороною перспективи змін у цій сфері. Давайте поглянемо, що для нас підготували чиновники.

Нова версія блокування ПН багато в чому схожа з попереднім, торішнім варіантом. Принаймні в технічній частині — процедура моніторингу, призупинення ПН/РК, направлення квитанцій, подання розблокувальних документів, Таблиці даних тощо.

Але є декілька принципових відмінностей. Як ви вже здогадалися, йдеться про нові критерії: ризиковість платника податків і позитивну історію. Раніше їх не було. А зараз подана на реєстрацію ПН/РК просочується крізь сито цих критеріїв і достатньо часто виявляється поза процедурою блокування. Безумовно, є «гумовий» п. 1.6 у Критеріях ризиковості платника податків, інші фіскальні норми. Самі критерії сформульовані достатньо заплутано, не завжди правильно розраховуються податківцями (частенько платник податків не знає всіх премудрощів розрахунку). І проте прогрес на користь платника податків очевидний. Під блокувальний прес стало потрапляти менше ПН/РК, ніж це було минулого року. І ми це чітко бачимо зі звернень читачів.

Чого варта, хоча б, балансова вартість основних засобів 1 млн грн. для того, щоб отримати позитивну історію. При нинішній інфляції придбати такий об’єкт навряд чи викличе утруднення в більш-менш живого підприємства.

Крім того, третій критерій (ризиковість операції), також став м’якший. По-перше, критерій «1,5» тепер розраховується по-людськи, не вилітаючи відразу в мінус, а по-друге, зникла зміна вартості товарів/послуг більш ніж у два рази, що так докучало при реєстрації РК.

Але, схоже, саме це пом’якшення не дає комусь спокою. Порівняно недавно ДФСУ розробила зміни до Порядку зупинення реєстрації. Як і слід було чекати, проект закручує гайки. Якщо він буде прийнятий, то під прес блокування потрапить не просто більша кількість ПН/РК, а незрівнянно більша. Навіть більша, ніж минулого року.

Зміни стосуються насамперед моніторингу ПН/РК, тобто найважливішого критерію, при потраплянні в який жодне блокування взагалі не страшне. Зазначимо основні моменти цього документа:

1. Скасовується критерій «500 тис. грн.». Інакше кажучи, не матиме значення, який у вас був обсяг постачань протягом періоду — 1 грн. чи 1 млн грн. Усі ПН/РК потраплять під моніторинг. Ну, а далі все залежатиме від вашої ризиковості, позитивної історії та ризиковості операції.

2. Скасовується критерій податкового навантаження (D) і збільшення постачань на 40 % (P). Зрозуміло, що й зараз він працює не дуже. Принаймні, за запевненнями читачів, інформація, що розміщується в електронному кабінеті, не завжди адекватна. Проте якщо ви платите податки і маєте порівняно рівні обсяги постачань з місяця в місяць, зараз ви можете не надто морочитися з блокуванням. А ось якщо проект буде прийнятий — проблеми з реєстрацією цілком імовірні.

Причому обидва критерії — не винаходи другої версії блокування. З невеликими відмінностями вони працювали й минулого року. Нехай не завжди так, як потрібно, але працювали.

Безумовно, якщо проект буде прийнятий в існуючому вигляді — це сильний удар по платниках податків. По суті, залишиться тільки один критерій, що надає імунітет від блокування. Це ПН, що не підлягають видачі одержувачеві та/або складені на звільнені операції (зверніть увагу — тільки ПН, про РК, як і сьогодні, нічого не сказано).

Але що найцинічніше — це аргументація розробників. Вони запевняють, що метою проекту є вдосконалення моніторингу ПН/РК. Ось так удосконалення!

Поки що проект перебуває на стадії обговорення вже більше місяця. Хотілося б сподіватися, що цей проект, якщо й буде прийнятий, то в абсолютно іншому, сприятливішому для платників податків вигляді. Зрозуміло, ми оперативно інформуватимемо наших читачів про долю цього одіозного документа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі