Теми статей
Обрати теми

«Забили» на розблокування: що з новими ПН?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У травні 2018 року були заблоковані ПН за одним з кодів наших послуг. «Розблокувальні» документи досі не подані. Підкажіть, якщо відправляти в червні нові ПН із цим кодом, їх теж заблокують?

Необов’язково. Цілком можливо, що ПН із заблокованим кодом послуг, виписані в наступному місяці, успішно пройдуть реєстрацію в ЄРПН. Тут усе залежить від того, з якої причини ПН була заблокована.

У яких випадках «червневі» ПН можуть бути зареєстровані без проблем?

По-перше, сама заблокована послуга (так само як і товар) у наступному місяці свій ризиковий статус, може, вже втратити.

Згадайте, певний код товару/послуги потрапляє в ризикові, якщо одночасно виконані обидва такі критерії:

— обсяг постачання цих товарів/послуг перевищує півтора обсяги їх придбання. Причому рахують ці обсяги наростаючим підсумком, починаючи з 01.01.2017 р. згідно із зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК і митними деклараціями;

— більше 75 % загального обсягу такого перевищення становлять товари/послуги з переліку, наведеного в листі ДФСУ від 21.03.2018 р. № 959/99-99-07-18 (детальніше про критерії ризиковості операцій див. на с. 11).

І якщо хоча б один із цих критеріїв у наступному місяці не виконається, то підстав для зупинення ПН уже не буде. Тобто нові ПН повинні зареєструвати без проблем, якщо:

1) співвідношення обсягів постачань і придбань за заблокованим кодом у наступному місяці опиниться у встановлених межах. Хоча це для послуг, що самостійно надаються, звісно, навряд чи можливо. Адже в такому «послужному» випадку відповідного коду «на вході» взагалі немає. А ось в аналогічній ситуації з товарами така «зміна» цілком може відбутися (якщо обсяг їх придбання в поточному місяці більше обсягу постачань), або

2) частка перевищення товарів/послуг з переліку зменшиться до 75 % і менше загального обсягу перевищення. А ось це вже і для послуг цілком реально. Звісно, якщо підприємство не надає виключно «перелікові» послуги. До речі, пам’ятаючи про цей критерій, можна спробувати контролювати блокувальний процес (пересуваючи акти за «переліковими» послугами (або здійснення передоплати за них) на інші періоди). Але це, безумовно, можливо тільки за домовленістю з покупцем.

По-друге, у наступному місяці можуть змінитися показники діяльності платника, у зв’язку з чим усі ПН узагалі пройдуть повз моніторинг. Так, якщо обсяг постачання в поточному місяці буде менше 500 тис. грн.* та/або податкове навантаження складе більше 3 %, а приріст ПДВ менше 40 %, то всі ПН (у тому числі й виписані на заблоковані коди) мають бути зареєстровані в ЄРПН. (детальніше про ПН/РК, що не потрапляють під моніторинг, див. на с. 8).

* За умови, що керівник — посадова особа платника обіймає аналогічні посади не більше, ніж на трьох підприємствах.

По-третє, платник у наступному місяці може стати «позитивним». Нагадаємо: історія платника вважається позитивною при відповідності хоча б одному з критеріїв, перелічених у листі ДФСУ від 21.03.2018 р. № 960/99-99-07-18 (ср. ). А встановлена позитивність позбавляє операції їх ризикового статусу (детальніше про позитивну податкову історію див. на с.15).

Якщо ж нічого подібного з платником не відбулося, то ПН із заблокованими товарами/послугами і в наступному місяці, скоріше за все, зупинять.

До речі, у цьому випадку червневі ПН будуть зупинені навіть за умови, що «розблокувальні» документи за травневими ПН були подані і їх уже розблокували і зареєстрували. Адже «розблокувальні» документи зупиненню майбутніх ПН не запобігають, а тільки розблоковують уже зупинені ПН/РК. А для попередження майбутніх блокувань подають Таблицю даних, яку можна подати як разом з «розблокувальними» документами, так і незалежно від них (детальніше про Таблицю див. на с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі