Теми статей
Обрати теми

Відображення розблокованої ПН у декларації

Вишневський Михайло, податковий експерт
Наш постачальник зміг розблоковувати податкову накладну, виписану на наше підприємство. У декларації якого періоду її можна відображати у складі податкового кредиту?

Внесення ПН до ЄРПН після розблокування має свою специфіку. На відміну від ПН, зареєстрованих із запізненням, вони вносяться до реєстру не датою фактичної реєстрації, а датою подання на реєстрацію, тобто заднім числом. Чи може вплинути цей момент на період відображення ПН у складі ПК?

Традиційно ми дотримувалися обережного підходу й радили їх включати до ПК тільки в тому періоді, в якому вони були розблоковані та фактично зареєстровані. По суті, це період прийняття рішення про реєстрацію ПН, про яке йшлося в старій редакції п.п. 201.16.4 ПКУ. Наша думка ґрунтувалася, по-перше, на тому, що такі ПН не можна вважати своєчасно зареєстрованими, а по-друге, розблокована ПН узагалі-то має бути зареєстрована датою прийняття рішення про реєстрацію (сьогодні — набрання чинності).

А коли так — то згідно з п. 198.6 ПКУ їх можна відносити до складу ПК тільки в періоді фактичної реєстрації. Інша річ, що штраф за несвоєчасну реєстрацію цих ПН завдяки спеціальній нормі, викладеній у пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ, не застосовується.

Але, схоже, податківці дотримуються ліберальнішої позиції. І це зовсім не пов’язано з тим, що на сьогодні п.п. 201.16.4 вже вилучений з тексту ПКУ (проте з незначними змінами присутній у п. 28 Порядку зупинення реєстрації).

Так, у листі ДФСУ від 03.03.2018 р. № 6443/7/99-99-15-03-02-17 ішлося про включення до ПК автоматично зареєстрованих ПН 2 січня 2018 року (насправді, їх розблоковували в другій половині січня, але на суть справи це не впливає). Податківці стверджують, що такі ПН можна включати вже до декларації за грудень 2017 року. Причому зверніть увагу — усі ці ПН були подані на реєстрацію не в грудні 2017 року, а в більш ранніх періодах. З цього можна дійти висновку, що якщо ПН розблокована і зареєстрована до закінчення граничних строків подання найближчої декларації, то її можна включати вже до поточної декларації! Тобто йдеться не про декларацію за місяць розблокування, а про найближчу декларацію після дати розблокування й фактичної реєстрації цієї ПН. Якщо ви вирішите йти у фарватері цієї ідеї — для повної впевненості отримаєте для себе ІПК.

Щось схоже випливає і з іншого листа ДФСУвід 12.03.2018 р. № 954/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. У ньому розглядалася ситуація, коли ПН, складена 3 серпня 2017 року, була заблокована (реєстрація призупинена), але в результаті зареєстрована 30 серпня 2017 року за рішенням Комісії ДФСУ від 8 вересня 2017 року. Фіскали відповідають, що ПК можна відображати «за звітний податковий період, у якому складена ПН у ЄРПН*, тобто за серпень 2017 року». (аналогічний висновок присутній ще в одному листі ДФСУ — від 14.05.2018 р. № 2113/6 / 99-99-15-03-02-15/ІПК) Якщо немає бажання, то можна збільшити ПК у наступних звітних періодах у межах 1095 цього строку.

* Пробачимо недорікуватість авторів листа: ПН у ЄРПН вносяться, а не «складаються».

По-перше, на цьому прикладі з листа чітко простежується принцип внесення розблокованих ПН до ЄРПН: її фактично внесли до реєстру 08.09.2017 р., але дату реєстрації зазначили 30.08.2017 р. (це дата подання ПН на реєстрацію), тобто реєстрація пройшла, по суті, заднім числом.

По-друге, йдеться про період, «у якому складена ПН». Якщо період складання ПН і її розблокування не суміжні (скажімо, ПН складена в серпні, а фактично розблокована в грудні), то це може навести на думку, що ПК можна збільшувати вже в періоді складання (тобто в серпні, наприклад, через УР). Причому дата реєстрації, яка дорівнює даті подання ПН на реєстрацію, тільки підштовхує до таких висновків. Проте в ситуації з листа ці періоди якраз суміжні (серпень-вересень), тому однозначних висновків доходити поки що зарано. Та й подавати УР до періоду складання ПН також не зовсім правильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі