Теми статей
Обрати теми

Повідомлення за ф. № 20-ОПП: що нового?

Нестеренко Максим, податковий експерт
20-ОПП — один із тих «недеклараційних» звітів, про які найчастіше запитують наші читачі. У цій статті проаналізуємо запитання, що надійшли до нашої редакції, і дамо відповіді на них.

Обов’язок повідомляти про свої об’єкти оподаткування платникам прописаний у п. 63.3 ПКУ. Саме під зазначену норму ПКУ і розроблено той звіт, про який ми зараз будемо говорити.

Повідомлення про об’єкти оподаткування (далі — ф. № 20-ОПП) — це одна із складових, так би мовити, «податкової статистики» (п. 8.1 Порядку № 1588*). Вона дозволяє «в динаміці» відслідкувати місцезнаходження та стан об’єктів оподаткування, наявних у платника.

* Порядок обліку платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Основна мета ф. № 20-ОПП — отримати від платників інформацію про всі об’єкти оподаткування, що є в них, їх місцезнаходження, переміщення та стан, в якому вони фактично перебувають. Одразу зазначаємо:

об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів

Частину таких об’єктів (наприклад, прибуток) платники відображають у податкових деклараціях. Такі об’єкти оподаткування у ф. № 20-ОПП не відображають (див. БЗ 119.11). А от «майнові» об’єкти оподаткування у ф. № 20-ОПП потрібно відображати. При цьому слід застосовувати принцип «укрупнення інформації». Тобто якщо ви маєте кілька однотипних об’єктів оподаткування за одним місцезнаходженням — інформацію про них ви зазначаєте як про один об’єкт. Нині чинна ф. № 20-ОПП міститься у додатку 10 до Порядку № 1588 (у редакції наказу Мінфіну від 06.10.2017 р. № 839**). Її повинні подавати всі платники податку: як юрособи (у тому числі їх відокремлені підрозділи), так і фізособи-підприємці — за наявності, виникненні чи зміні об’єктів оподаткування.

** До речі, ф. № 20-ОПП за раніше поданими об’єктами оподаткування у зв’язку зі змінами, внесеними цим наказом, повторно подавати не потрібно (БЗ 119.11 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 11, с. 2).

Куди саме подавати, скажемо дещо пізніше. А почнемо з найпоширенішого, мабуть, запитання: що зазначати в табличній частині ф. № 20-ОПП?

Що зазначається в основних графах?

За останні роки ф. № 20-ОПП суттєво змінилася. Давайте подивимося, що потрібно зазначати наразі у табличній частині (розділ 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків») цього звіту (див. таблицю).

Заповнюємо розділ 3 ф. № 20-ОПП

графи

Назва графи

Що зазначається

2

«Код ознаки надання інформації»

Зазначається числовий код ознаки про об’єкт оподаткування. Наразі у цій графі допускається зазначати тільки одну з трьох ознак:

1 — Первинне надання інформації про об’єкти оподаткування (при поданні інформації про новий об’єкт оподаткування);

3 — Зміна відомостей про об’єкт оподаткування (у разі зміни типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування);

6 — Закриття об’єкта оподаткування (у разі закриття або зміни призначення об’єкта оподаткування чи його перепрофілювання; в останньому випадку інформація про об’єкт оподаткування, відкритий на основі закритого, зазначається другим рядком як про новий об’єкт оподаткування).

Зауважте: код 3 застосовуємо і у разі, якщо помилилися у ф. № 20-ОПП і виправляємо цю помилку щодо певного об’єкта оподаткування (див. БЗ 119.11)

3

«Тип об’єкта оподаткування»

Заповнюється відповідно до рекомендованого Довідника типів об’єктів оподаткування (див. за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki-reestri-perelik/dovidniki-/127294.html). У цій графі зазначаємо тільки числовий код відповідного типу з Довідника

4

«Найменування об’єкта оподаткування»

Графа заповнюється у тому випадку, якщо об’єкт обліковується з найменуванням (див. БЗ 119.11). Наприклад, «Морта», «Гулівер».

У разі наявності декількох однакових типів об’єктів оподаткування, у яких відсутнє найменування, у цій графі можна зазначити інвентарний номер об’єкта

5

«Ідентифікатор об’єкта оподаткування»

Тут зазначається числове значення, в якому перші три цифри позначають код типу об’єкта оподаткування (зазначений у графі 3), а останні п’ять цифр позначають внутрішній ідентифікатор, прийнятий платником (як він сам нумерує цей об’єкт).

Наприклад,

— для кафе ідентифікатор об’єкта оподаткування може бути 24700001, де 247 — код типу об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника, 00001 — внутрішній ідентифікатор, прийнятий платником;

— для кіоску — 00200010, де 002 — код типа об’єкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника, 00010 — внутрішній ідентифікатор, прийнятий платником

6, 7

«Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування»

Ці графи заповнюються відповідно до КОАТУУ. У графі 6 зазначається код адміністративної одиниці, а у графі 7 — її найменування. Знайти свій код КОАТУУ можна на офіційному веб-сайті Держстату.

Якщо юрособа створила відокремлений підрозділ за межами України, у графі 6 зазначається код країни місцезнаходження такого підрозділу, а графа 7 не заповнюється (абзац другий п. 8.4 Порядку № 1588)

8

«Місцезнаходження об’єкта оподаткування»

У графі вказується адреса місця, де розташований об’єкт або відбувається діяльність на такому об’єкті (для нерухомого майна), або місцезнаходження/місце проживання платника (для рухомого майна). Ступінь деталізації відомостей про адресу зазначено у самій ф. № 20-ОПП: вулиця, номер будинку/офісу/квартири. Якщо об’єкт оподаткування використовується у діяльності по всій країні (наприклад, автомобіль) зазначаємо місце реєстрації такого об’єкта (див. БЗ 119.11). Нарешті, якщо об’єкт оподаткування знаходиться за кордоном, у цій графі зазначаємо повне місцезнаходження такого об’єкта (абзац другий п. 8.4 Порядку № 1588)

9

«Стан об’єкта оподаткування»

Зазначаємо цифру, яка відповідає стану об’єкта оподаткування, про який звітуємо.

Можливі стани об’єкта оподаткування:

1 — будується/готується до введення в експлуатацію;

2 — експлуатується;

3 — тимчасово не експлуатується;

5 — непридатний до експлуатації;

6 — об’єкт відчужений/повернутий власнику;

7 — зміна призначення/перепрофілювання;

8 — орендується;

9 — здається в оренду.

Зверніть увагу: якщо ви припиняєте діяльність, фіскали радять зазначати тут стан № 7 (див. БЗ 119.11)

10

«Вид права на об’єкт оподаткування»

Зазначаємо числове значення, що відповідає виду права на об’єкт оподаткування, про який звітуємо.

Можливі види права на об’єкт оподаткування:

1 — право власності;

2 — право володіння;

3 — право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій);

4 — право господарського відання;

5 — право оперативного управління;

6 — право постійного користування;

7 — право довгострокового користування або оренди;

8 — право короткострокового користування, оренди або найму;

9 — іпотека;

10 — довірче управління майном

11

«Прошу взяти на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням об’єкта оподаткування»

Заповнюють ті платники, у яких місцезнаходження об’єкта оподаткування не збігається з основним місцем обліку. Засвідчити про це треба позначкою «+» або «√» — як вам більше подобається. На підставі позначки у цій графі фіскали беруть платника на облік за неосновним місцем обліку у тих випадках, коли це передбачено п. 8.3 Порядку № 1588. У такому разі стандартну заяву за ф. № 17-ОПП для взяття на облік за неосновним місцем можна не подавати (абзац дев’ятий п. 7.2 Порядку № 1588)

12

«Реєстраційний номер об’єкта оподаткування»

Заповнюється у разі держреєстрації об’єкта оподаткування з отриманням відповідного реєстраційного номера (кадастровий номер земельної ділянки; реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна; номер кузова/шасі транспортного засобу тощо). Зауважте: до таких об’єктів оподаткування не можна застосовувати принцип «укрупнення інформації» (див. БЗ 119.11)

Після того, як ви ознайомитеся з таблицею, давайте розглянемо далі специфічні ситуації, про які ви згадували у своїх запитаннях.

Орендовані об’єкти. Чи потрібно зазначати у ф. № 20-ОПП об’єкти оподаткування, які суб’єкт господарювання орендує у інших осіб? На це запитання може бути тільки одна відповідь: об’єкт оподаткування, який орендується у інших осіб, обов’язково зазначається у ф. № 20-ОПП.

Про це свідчить можливий стан об’єкта оподаткування № 8 «орендується» і вид права на об’єкт оподаткування № 8 «право короткострокового користування, оренди або найму». Також фіскали однозначно заявляють, що у разі оренди транспортного засобу ф. № 20-ОПП з інформацією про такий транспортний засіб обов’язково подається (див. БЗ 119.11). Аналогічна ситуація буде з будь-яким орендованим активом.

Об’єкти, надані в оренду. Розглянемо тепер зворотну ситуацію. Суб’єкт господарювання за об’єктами оподаткування виступає не орендарем, а орендодавцем. Чи потрібно зазначати у ф. № 20-ОПП інформацію про ці об’єкти?

Так, потрібно. Про це свідчить стан об’єкта оподаткування № 9 «здається в оренду». Фіскали також однозначно стверджують: якщо в оренду надаються приміщення (або частина приміщень), орендодавець, якому ці приміщення належать, зобов’язаний подати щодо них ф. № 20-ОПП (БЗ 119.11).

При цьому у разі надання в оренду однотипних об’єктів оподаткування за одним місцезнаходженням, слід дотримуватись принципу «укрупнення інформації». У такому разі інформацію про однотипні об’єкти оподаткування зазначаємо як про один об’єкт. Наприклад: кімнати або квадратні метри в одній квартирі або офісі — як «квартира» (код — 682) або «офіс» (код — 378), офіси в сервісному центрі — як «сервіс-центр» (код — 466). Якщо ж в оренду надаються однотипні об’єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у ф. № 20-ОПП відображається по кожному об’єкту окремо.

Об’єкта оподаткування немає в Довіднику. Як діяти у цьому випадку? Згідно з роз’ясненнями фіскалів (див. БЗ 119.11)

із довідника необхідно обрати той тип об’єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає поняттю, визначеному ПКУ

Наприклад, якщо потрібно зазначити інформацію про житлове приміщення (об’єкт оподаткування податком на нерухомість) — обираємо тип об’єкта оподаткування «житловий будинок» (код — 685) або «квартира» (код — 682). А якщо потрібно зазначити інформацію про котел (об’єкт оподаткування екологічним податком) — обираємо тип об’єкта оподаткування «котельня» (код — 701).

А чи можна залишити графу 3 незаповненою, як це робилося у попередні роки за відсутності у Довіднику потрібного коду типу об’єкта оподаткування? Наразі фіскали у своїх усних роз’ясненнях категорично відкидають таку можливість. Вони наполягають, що графу 3 має бути заповнено в будь-якому випадку. Крім того, інформація із графи 3 — це три перші цифри для ідентифікатора об’єкта оподаткування (який зазначається у графі 5). Тож якщо ви подаєте ф. № 20-ОПП в електронному вигляді — у вас просто не пройде документ із порожньою графою 3. Але навіть якщо ви використовуєте паперову форму — усе одно радимо підібрати код і заповнити цю графу.

Куди і в які строки подавати?

Подавати ф. № 20-ОПП можна як у паперовому, так і в електронному вигляді. Наразі електронний варіант подання передбачено абзацом третім п. 8.4 Порядку № 1588.

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування

Подається таке повідомлення до податкового органу за основним місцем обліку платника (п. 8.4 Порядку № 1588). Але з якої дати рахувати 10 робочих днів? Фіскали відповідають: початком перебігу 10-денного строку є дата набуття платником права щодо об’єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування (розпорядження) об’єктом оподаткування (див. БЗ 119.11).

Отже, зазначений строк у 10 робочих днів може відраховуватися від одного з таких моментів, що має чітку фіксацію в часі:

— створення відокремленого підрозділу;

— реєстрація рухомого чи нерухомого майна;

— відкриття об’єкта чи підрозділу, через який здійснюється діяльність чи який підлягає оподаткуванню або пов’язаний з оподаткуванням;

— передача/повернення орендованого майна тощо.

А от при зміні даних про об’єкти оподаткування конкретного строку для подання ф. № 20-ОПП не встановлено.

Як виправити помилку?

Якщо ви виявили помилку в повідомленні за ф. № 20-ОПП, то, на думку податківців, ви маєте право подати таке повідомлення з виправленою інформацією (хоча формально ані ПКУ, ані Порядок № 1588 такої можливості не передбачають). Інакше кажучи,

щоб виправити помилку, вам доведеться подати ф. № 20-ОПП заново, заповнити її так, як її мало би бути заповнено

У такому разі у повідомленні вам потрібно вказати код ознаки надання інформації «3» (надання інформації про зміну відомостей про об’єкт оподаткування). У ф. № 20-ОПП поряд із реквізитом, який змінився, в дужках зазначається його попереднє значення. Таке повідомлення подається із супровідним листом, у якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування (див. БЗ 119.11).

Яка відповідальність за неподання (несвоєчасне подання)?

Фіскали наполягали і продовжують наполягати на тому, що за неподання або несвоєчасне подання, подання з помилками чи не в повному обсязі ф. № 20-ОПП настає відповідальність як за неподання платником податків у строки й у випадках, передбачених ПКУ, заяв чи документів для взяття на облік (п. 117.1 ПКУ). Нагадаємо: такий штраф складає у загальному випадку для юросіб 510 грн., а для підприємців — 170 грн.

На нашу ж думку, відомості, які містяться у повідомленні, не можна вважати даними, на підставі яких платники беруться на облік чи вносяться зміни до їх облікових даних.

Винятком тут є хіба що той випадок, коли ф. № 20-ОПП подається щодо об’єктів оподаткування, місцезнаходження яких не збігається з основним місцем обліку платника і де платника ще не взято на облік. Хоча й у такому разі документом для взяття на облік вона буде лише тоді, коли платник самостійно визначив це, проставивши у ній відповідну відмітку.

Крім того, строки подання ф. № 20-ОПП не передбачено ПКУ (як того вимагає ст. 117 ПКУ), їх встановлено лише Порядком № 1588.

Враховуючи це, можна зробити висновок, що ПКУ не встановлює штрафів за неподання чи несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП.

А як щодо адмінштрафу на посадових осіб підприємства (ст. 1631 КпАП)?

Судячи з усього, ризик такого штрафу наразі — мінімальний. Річ у тім, що на запитання про відповідальність за це порушення фіскали взагалі не згадали про зазначений адмінштраф, обмежившись лише своїм традиційним посиланням на п. 117.1 ПКУ (див. БЗ 119.12).

висновки

  • Повідомлення про об’єкти оподаткування (ф. № 20-ОПП) не дублює податкову звітність, а дає додаткову інформацію про наявність, місцезнаходження і поточний стан об’єктів оподаткування платника.
  • Об’єкти оподаткування, які суб’єкт господарювання орендує і надає в оренду, в обов’язковому порядку зазначаються у ф. № 20-ОПП.
  • Код типу об’єкта оподаткування (графа 3 табличної частини) заповнюється в будь-якому разі. У разі, якщо потрібно подати інформацію про об’єкт оподаткування, для якого у Довіднику немає коду, зазначається код об’єкта, найбільш відповідного за функціональним призначенням.
  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі