Теми статей
Обрати теми

«Солдат підприємства»: мінімалка і простій

Коновалова Олена, заступник директора Департаменту - начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці
Працівник підприємства проходить військову службу за контрактом. Середньоденна зарплата, використовувана для оплати періоду військової служби, — 140 грн.
Запитання 1. Чи потрібно такому працівникові нараховувати доплату до рівня мінімальної заробітної плати (МЗП), якщо його фактична заробітна плата за місяць, обчислена виходячи із «середньої», нижче за МЗП?
Запитання 2. Як оплачувати період військової служби, що збігся з простоєм на підприємстві (з 1 по 15 червня 2018 року на підприємстві оголошений простій), а саме продовжувати зберігати за таким працівником середній заробіток чи оплачувати виходячи з 2/3 окладу?

Спочатку давайте звернемося до положень ч. 3 ст. 119 КЗпП. Нею встановлені трудові гарантії для працівників, які в період роботи в роботодавця були прийняті на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду. За такими особами на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток у роботодавця, у якого вони працювали під час прийняття на військову службу в добровільному порядку (за контрактом).

Розрахунок середнього заробітку для оплати періоду військової служби проводять згідно з Порядком № 100 виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують прийняттю на військову службу. Тобто всі робочі дні служби оплачують виходячи з однієї «середньої». Щомісячно розраховувати нову середню зарплату не потрібно.

Водночас якщо на підприємстві відбулося підвищення окладів (тарифних ставок), середньоденну зарплату слід відкоригувати на коефіцієнт підвищення (див. п. 10 Порядку № 100).

Зверніть увагу, за невиконання роботодавцем вимог ч. 3 ст. 119 КЗпП (незбереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівником, прийнятим на військову службу за контрактом) абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП передбачено штраф у десятикратному розмірі МЗП, установленої законом на момент виявлення порушення, (на сьогодні — 37230 грн.) за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

У свою чергу, непроведення коригування середньоденної зарплати, є порушенням вимог п. 10 Порядку № 100 і загрожує роботодавцеві штрафом в одну мінзарплату (на сьогодні — 3723 грн.) згідно з абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Згідно зі ст. 31 Закону про оплату праці розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижче розміру МЗП. Якщо ж нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, виявилася нижчою законодавчо встановленого розміру МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня мінзарплати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно виконаній нормі праці.

Середній заробіток, що нараховується працівникові, який проходить військову службу, виплачується не за відпрацьований час / виконану норму праці, а згідно зі ст. 119 КЗпП. Отже, доплата до рівня мінзарплати не проводиться. Працівникові буде виплачена його фактична зарплата (середній заробіток).

Переходимо до другого запитання. За працівником, який поступив на військову службу за контрактом, роботодавець зобов’язаний виконати трудові гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП. Саме ця норма є імперативною в питанні оплати періоду військової служби «солдатові підприємства». Тому в період військової служби за контрактом на працівника не поширюються умови введення простою на підприємстві.

Олена Коновалова, заступник директора Департаменту — начальник відділу з питань трудових відносин Держпраці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі