Теми статей
Обрати теми

Persona non grata: хто має право ходити на перевірки

Амброзяк Наталя, юрист
Постанова КМУ від 18.12.2017 р. № 1104

висновок документа

З 23.02.2018 р. діє перелік контролерів, які до кінця цього року мають право проводити перевірки суб’єктів господарювання

До переліку потрапили практично всі «винятки» 2017 року. Також додалися нові «позиції».

Нагадаємо*: формально в період з 1 січня і до 23 лютого 2018 року жоден контролер не мав права «чіплятися» до госпсуб’єктів з плановими заходами. Для позапланових же діяв (і діє щодо держорганів, що не потрапили до списку КМУ) перелік особливих підстав. Хоча, наприклад, податківці були проти**.

* Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 3, с. 5.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 9, с. 2.

Зверніть увагу: чинне законодавство не передбачає перенесення вже запланованих перевірок! Тому про ті перевірки, що були заплановані на вказаний період, можна було б і забути.

Так каже і Держрегуляторна служба***.

*** Див. за посиланням: https://goo.gl/pLTRBB.

Проте, наприклад, фіскали навряд чи будуть перейматися із цього приводу ☹. Наказ Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524 дозволяє терорганам ДФСУ вносити зміни до плану перевірок. Хоча насамперед податківці повинні дотримуватися вимог «держнаглядового» Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V, який забороняє переносити заплановані перевірки (див. ч. 1 ст. 5).

Такі нормативні розбіжності дозволяють оскаржити податкові повідомлення-рішення, винесені за підсумками перевірок, проведених у цей «спірний» період. Хоча суди можуть повестися непередбачувано і стати на бік фіскалів.

Отже, хто у 2018 році зможе перевіряти без особливих обмежень? Це, зокрема, ДФС, Держпраці, Держаудитслужба (раніше – КРУ), Мінприроди разом з Держекоінспекцією, Держпродспоживслужба, ДСНС («пожежники», якщо говорити зрозумілою мовою ☺), Держлікслужба (аптеки, начувайтеся!), Держархбудінспекція тощо.

При цьому «гостювати» у вас мають право представники як «центру», так і терорганів. З повним переліком тих, хто не потрапив під мораторій, можна ознайомитися в постанові, що коментується.

Зверніть увагу: деяким «персонажам» ☺ дозволяють перевіряти в загальному порядку тільки (!) певні сфери. Наприклад, «пожежники» мають право завітати з перевіркою, зокрема, до госпсуб’єктів з високим ступенем ризику****.

**** Відповідні критерії див. у постанові КМУ від 27.12.2017 р. № 1043.

Крім того, зауважте: до переліку «позамораторних» контролерів, що стежать за дотриманням трудового законодавства, окрім Держпраці, потрапили також виконкоми місцевих рад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі