Теми статей
Обрати теми

Завищили дохід: чи можна прибрати різниці?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У декларації за 2017 рік помилково завищили дохід (задекларували більше 20 млн грн., а він виявився менше цієї суми). Чи можна не лише виправити суму доходу, але і прибрати різниці, розраховані згідно з розд. III ПКУ?

Так, можна. Для цього необхідно подати уточнюючу декларацію (УД). У ній не забудьте вказати про те, що прийнято рішення не застосовувати податкові різниці з розд. III ПКУ. Також необхідно подати податківцям виправлену фінзвітність. А тепер детальніше.

Згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ платник, річний «бухдохід» якого не перевищує 20 млн грн., може визначати об’єкт оподаткування без коригування фінрезультату на всі різниці з розд. III ПКУ (окрім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років). При цьому такий платник має право прийняти відповідне рішення (про незастосування податкових різниць) не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, у кожному з яких виконується встановлений критерій стосовно суми доходу. Жодних інших умов, здатних вплинути на таке право платника, ПКУ не містить. Тобто

якщо 20-мільйонний критерій виконаний, то платник має безумовне право прийняти рішення про незастосування податкових різниць з розд. III ПКУ

Тепер про виправлення помилок.

Порядок виправлення помилок, самостійно виявлених платником, регулює ст. 50 ПКУ. Згідно з п. 50.1 ПКУ платник зобов’язаний виправити помилку, виявлену ним у раніше поданій декларації. Зверніть увагу: виправлення виявленої помилки — не право, а обов’язок платника податків.

Чи є застосування податкових різниць такою помилкою?

Звичайно. В описаній ситуації підприємство помилково завищило дохід і у зв’язку із цим помилково не скористалося правом не коригувати фінрезультат на податкові різниці. Тобто помилка в бухдоході спричинила іншу помилку. А виправити слід і ту, й іншу.

Врахуйте: виправляти такі помилки потрібно за допомогою УД. Додаток ВП для цих цілей не підійде, адже підприємству необхідно повідомити про своє рішення не застосовувати податкові різниці. Для цього в декларації передбачено спеціальне поле, якого в додатку ВП просто немає. У цьому полі платник робить відмітку про прийняте рішення, а в графі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату на усі різниці» вказує № і дату розпорядчого документа, на підставі якого це рішення прийняте (БЗ 102.23.02). Крім того, не забудьте подати податківцям і виправлену фінзвітність (додаток ФЗ), а в УД зробити про це відповідну відмітку. Причому, врахуйте: на думку податківців, подати відкориговану фінзвітність потрібно до надання УД (БЗ 102.23.02). Ну і звичайно, разом з УД подають усі додатки, що містять будь-які показники (незалежно від того, торкнулася їх помилка чи ні).

До речі, про те, що платник може заявити про своє право не коригувати фінрезультат на різниці з розд. III ПКУ при поданні «уточненки», говорять і самі податківці (див. БЗ 102.23.02). У цьому роз’ясненні сказано: платник (з доходом до 20 млн грн.), який не прийняв рішення про незастосування податкових різниць і, відповідно, не вказав у декларації про прийняття такого рішення, може скористатися цим правом, подавши УД і зробивши в ній відповідну відмітку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі