Теми статей
Обрати теми

Процентні різниці при виправленні оподатковуваного прибутку минулого року

Ольховик Ольга, податковий експерт
У сумі оподатковуваного прибутку за 2016 рік виявлена помилка. А у 2017 році були перерахування неприбутковим організаціям, що взяли участь у розрахунку різниць згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ. Чи потрібно виправляти ці різниці? Який порядок їх виправлення?

Так. Вам потрібно уточнити дані декларацій і за 2016, і за 2017 рік.

Згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ платник збільшує фінрезультат до оподаткування на суму коштів або вартості товарів / виконаних робіт / наданих послуг, безкоштовно перерахованих (переданих) неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування/передачі, в розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Врахуйте: під дію цієї норми не підпадають перерахування/передачі неприбутковій організації, що є об’єднанням страховиків. А з 2018 року п.п. 140.5.9 ПКУ поповнився новим винятком. Тепер у ньому сказано, що ця різниця не працює і стосовно неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення п.п. 140.5.13 ПКУ. Хоча тут, мабуть, законодавці схибили. Адже в п.п. 140.5.13 ПКУ про неприбуткові організації не йдеться. А ось п.п. 140.5.14 ПКУ пропонує збільшувати фінрезультат на безкоштовні перерахування/передачі суб’єктам сфери фізичної культури та спорту (а саме: дитячо-юнацьким спортивним школам, центрам олімпійської підготовки, школам вищої спортивної майстерності, центрам фізичної культури та спорту інвалідів, спортивним федераціям з олімпійських видів спорту), які є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру на дату такого перерахування/передачі в розмірі, що перевищує 8 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Очевидно, що новим винятком для п.п. 140.5.9 ПКУ є саме ці неприбуткові організації.

Але повернемося до нашого запитання (тим паче, що новий виняток на подарунки 2017 року, звичайно, не поширюється). Оскільки збільшує фінрезультат не вся сума подарунка, а частина його суми, що перевищує 4 % суми оподатковуваного прибутку за попередній рік, то вплив суми такого прибутку на розмір цієї різниці поза сумнівом. І після того, як показники за 2016 рік будуть уточнені, дані декларації за 2017 рік стануть помилковими. Виправити цю помилку — обов’язок платника (згідно з п. 50.1 ПКУ).

Помилку в різницях зручніше виправляти за допомогою уточнюючої декларації (УД). Адже тільки в цьому випадку підприємство переподає весь пакет прибуткової звітності — декларацію з усіма додатками. Щоправда, фінзвітність у вашому випадку повторно подавати не слід. Адже її показники виправленню не підлягають (див. БЗ 102.23.02). У ряд. 3.1.9 додатка РІ потрібно вказати перераховану суму, що спричинить зміну ряд. 03 декларації.

Якщо в результаті виправлення помилки сума податкового зобов’язання збільшиться, підприємству доведеться нарахувати штраф у розмірі 3 % суми недоплати (п.п. «а» п. 50.1 ПКУ). А ось пеню при самостійному виправленні помилок нараховувати не потрібно, якщо зміни в податкову звітність вносяться протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання (п. 129.9 ПКУ). Тобто якщо УД за 2017 рік буде поданий до 09.06.2018 р., то платити пеню не доведеться.

Нагадаємо: сплатити суму донарахованого податкового зобов’язання, штраф і пеню (за необхідності її нарахування) потрібно до надання УД.

Звичайно, уточнитися через поточну декларацію (заповнивши додаток ВП), ви теж маєте право. Проте в цьому випадку незрозуміло, що стало причиною зміни ряд. 03. Тому вважаємо за доцільне подати до декларації доповнення згідно з п. 46.4 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі