Теми статей
Обрати теми

Помилка в перевіреному періоді: чи можна виправити?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Виявили помилку в періоді, який уже перевірений податківцями. Чи можна її виправити? Що за це загрожує?

Так, виправити таку помилку можна. Проте у податківців з’явиться право ще раз позапланово перевірити підкоригований період. Пояснимо детальніше.

Згідно з п. 50.1 ПКУ якщо платник виявляє помилку в раніше поданій ним декларації (з урахуванням строків давності зі ст. 102 ПКУ), він зобов’язаний її виправити. А якщо така помилка призвела до недоплати податку, необхідно також сплатити штраф і пеню. При цьому жодних умов про «перевіреність-неперевіреність» періоду, що виправляється, вказана норма не містить. Тобто

якщо помилка не прострочена, платник зобов’язаний її виправити, незалежно від того, перевірений чи не перевірений період, у якому така помилка виявлена

Але що загрожує платникові за невиправлення «перевіреної» помилки?

Радше за все, нічого. Адже якщо підстав для проведення позапланової перевірки не виникне, то податківці цю помилку вже навряд чи колись виявлять.

До речі, врахуйте: повторні позапланові перевірки заборонені, якщо підставою для їх проведення є обставини з пп. 78.1.1 (відсутність пояснень від платника на запит контролерів про порушення законодавства), 78.1.4 (помилки в декларації), 78.1.8 (заявлене бюджетне відшкодування ПДВ або задеклароване від'ємне значення ПДВ більше 100 тис. грн.) (п. 78.2 ПКУ).

Ось і виходить, що виправити «перевірену» помилку ніби як потрібно, але доцільність її виправлення наявна далеко не завжди.

Загалом, на наш погляд, виправляти перевірений період варто лише в тому випадку, якщо платник у цьому зацікавлений (наприклад, сума податкового зобов’язання в результаті такого виправлення зменшується або сума від’ємного значення об’єкта оподаткування збільшується) або з якоїсь причини вимушений це зробити. Наприклад, за перевірену помилку платникові «світить» кримінальна відповідальність за ст. 212 ККУ (про що він дізнався до початку призначеної із цього приводу перевірки).

При цьому врахуйте:

якщо виправити перевірений період, у податківців з’явиться право ще раз позапланово його перевірити

Про це сказано в п. 50.3 ПКУ. А п.п. 78.1.3 ПКУ містить відповідну підставу для проведення позапланової перевірки.

Рішення про проведення такої перевірки приймає керівник (його заступник або уповноважена особа) податкової. Оформляється воно наказом.

Зверніть увагу: копія наказу обов’язково має бути вручена платникові (у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ) до початку проведення перевірки. Інакше права на її проведення в контролерів немає. Але що найголовніше — перевірці в цьому випадку підлягає тільки виправлена операція.

Строк позапланової перевірки не може перевищувати (згідно з п. 82.2 ПКУ):

— 15 робочих днів — для великих платників податків;

— 5 робочих днів — для суб’єктів малого підприємництва;

— 10 робочих днів — для інших підприємств.

Крім того, вона може бути продовжена відповідно на 10/2/5 робочих днів.

Врахуйте також: уточнюючи «старі» періоди, ви подовжуєте строк давності для проведення перевірок. З дня його подання відлік 1095 днів починають наново (абз. 2 п. 102.1 ПКУ). Тож позапланово перевірити виправлений період (звичайно, за наявності підстав з п. 78.1 ПКУ, що дозволяють повторну перевірку) податківці встигнуть ще не раз.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі