Теми статей
Обрати теми

Враховуємо «забуте» від’ємне значення

Ольховик Ольга, податковий експерт
У декларації за 2017 рік помилково не врахували від’ємне значення об’єкта оподаткування за 2016 рік. Чи можна врахувати його в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 1 квартал 2018 року? Чи потрібно уточнювати 2017 рік? Але тоді зміниться сума податку на прибуток — що робити з фінзвітністю (підприємство є суб’єктом малого підприємництва)?

Ні, врахувати «забуте» ВЗ у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 1 квартал 2018 року не можна. У вашому випадку необхідно уточнити декларацію за 2017 рік. У зв’язку зі зміною суми податку на прибуток фінзвітність податківцям також доведеться подати повторно.

Як ви вже знаєте (зі статті на с. 14), у випадку якщо платник виявляє помилки в раніше поданій декларації, він зобов’язаний або подати уточнюючий розрахунок (у нашому випадку — уточнюючу декларацію), або відобразити виправлені показники в поточній декларації за період, в якому така помилка виявлена (для цих цілей призначений додаток ВП). Якщо помилка призвела до заниження ПЗ, слід також нарахувати штраф та пеню (за необхідності її нарахування). Але в вашому випадку ситуація протилежна — сума податку на прибуток завищена. Тому ані штрафу, ані пені не буде.

Загалом просто врахувати «забуте» ВЗ у ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за 1 квартал 2018 року не можна. І без коригування показників 2017 року тут не обійтися.

Уточнювати ВЗ краще за допомогою УД. Адже тільки в цьому випадку платник переподає весь пакет документів (декларацію з усіма додатками). Тому тільки в цьому випадку вийде подати відкоригований додаток РІ.

У принципі, виправити ВЗ можна і через додаток ВП. Тоді доцільно подати до декларації доповнення (згідно з п. 46.4 ПКУ), у якому пояснити причину зміни суми в ряд. 03 додатка ВП. Але в ситуації, що розглядається, такий варіант виправлення не має сенсу. Чому? Відповімо далі.

Оскільки заниження суми податку на прибуток за 2017 рік, до якого призвело «забуте» ВЗ, вплинуло на бухгалтерський фінрезультат цього року, у бухгалтерському обліку теж потрібно здійснити коригування.

Нагадаємо: помилки минулих років, що вплинули на фінрезультат, виправляють шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року (п. 4 П(С)БО 6). Згідно з Інструкцією № 291 відображають таке коригування через рахунок 44 у кореспонденції з рахунками бухгалтерського обліку відповідних об’єктів класів 1 — 6.

Тож у вашому випадку потрібно зробити проводку: Дт 441 — Кт 641 («методом сторно») на суму завищення податку на прибуток за 2017 рік. Ну і, звичайно, про таке коригування не забудьте скласти бухдовідку.

Також урахуйте: виправлення помилок минулого року потребує повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6).

При складанні фінзвітності за поточний рік у примітках до неї зазначте (п. 20 П(С)БО 6):

— зміст і суму помилки;

— статті фінзвітності минулих періодів, перераховані з метою повторного подання порівняльної інформації (у вашому випадку помилка вплине на ряд. 1420, 1495 (їх значення збільшаться на суму зменшення податку на прибуток), 1620 і 1695 (зменшаться) форми № 1-м, а також на ряд. 2300 (зменшиться) і 2350 (збільшиться) форми № 2-м);

— факт або недоцільність повторного оприлюднення фінзвітності.

Оскільки показники фінзвітності за 2017 рік підлягають коригуванню, доведеться повторно подати її до ДФС. Якщо підприємство уточнює помилкову декларацію за допомогою УД, то підкориговану фінансову звітність слід додати до такої УД (у вигляді додатка ФЗ). Про наявність цього додатка (як і всіх інших) не забудьте зробити відмітку в спеціальному полі УД. А ось якщо виправлення помилки здійснюється через додаток ВП, доведеться окремо подати ще й УД з додатком ФЗ та доповненнями згідно з п. 46.4 ПКУ (БЗ 102.23.02). Ось чому виправлятися за допомогою ВП у цьому випадку немає сенсу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі