Теми статей
Обрати теми

Подали «непотрібну» декларацію: чи можна відкликати?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство помилково подало квартальну декларацію з податку на прибуток, хоча звітувати мало тільки за результатами року. Чи можна відкликати помилково подану декларацію і не платити задекларовані в ній податкові зобов’язання?

Так, платник має право відкликати податкову декларацію, подану помилково. Для цього він повинен звернутися до податківців з відповідною заявою. Обов’язок сплатити податок, відображений у квартальній декларації, у такому разі не виникає. Хоча з податківцями тут, можливо, доведеться посперечатися. А тепер про все по порядку.

Застосування річного звітного періоду для підприємств, що підпадають під критерії з п. 137.5 ПКУ, — їх обов’язок, а не право. Тобто

відзвітувавши за квартал, підприємство порушило вимоги ПКУ

При цьому не прийняти таку декларацію податківці не мають права. Адже під час прийняття звіту вони перевіряють тільки наявність і достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, визначених пп. 48.3 і 48.4 ПКУ. А ось інші показники до прийняття декларації перевірці не підлягають (п. 49.8 ПКУ).

Тож немає нічого дивного в тому, що така «помилковоквартальна» декларація прийнята фіскалами без будь-яких зауважень. Хоча, звичайно, було б розумно «відсівати» ці помилкові звіти ще на стадії прийняття. Адже податківці цілком можуть самостійно визначити, який звітний період повинен застосовувати платник (оскільки всі «річні» критерії їм відомі).

Тож як виправити цю ситуацію?

Прямої відповіді в ПКУ немає. Фіскали, до речі, також зазначають, що конкретних дій суб’єкта господарювання у випадку, якщо він подав податкову звітність помилково, ПКУ не містить. Але при цьому вони визнають право платника письмово звернутися в контролюючий орган з проханням не визнавати таку звітність як податкову (БЗ 135.02).

Складають таку заяву в довільній формі. Але обов’язково обґрунтовують у ній обставини помилкового надання звітності.

В який строк фіскали повинні відреагувати на таку заяву?

На це в них є цілий місяць. Хоча це звернення може бути розглянуте і швидше (невідкладно, але не пізніше 15 днів з дня реєстрації заяви). Адже особливого вивчення і перевірки описана ситуація не потребує (п. 2 розд. IV Порядку розгляду звернень та організації особистого прийому громадян у Державній фіскальній службі України та її територіальних органах, затвердженого наказом Мінфіну від 02.03.2015 р. № 271).

Але навіть у разі прискореного розгляду на дату обнулення помилкової декларації граничні строки сплати задекларованого в ній зобов’язання, радше за все, вже пройдуть. А якщо таке зобов’язання не буде сплачено в строк, у картці платника «вилізе» недоплата.

Тому цілком можливо, що податківці вимагатимуть сплатити задекларовану за квартал суму податку. А за відсутності своєчасної оплати — виставити штраф згідно з п. 126.1 ПКУ (у розмірі 10 % суми податкового боргу — при простроченні до 30 календарних днів, 20 % — при затримці більше 30 календарних днів). Ну і про адміністративну відповідальність за порушення порядку ведення податкового обліку (згідно зі ст. 1631 КпАП) у цьому випадку, напевно, не забудуть.

Отже, варто заздалегідь погодити з фіскалами порядок дій. І сплатити податок, якщо вони того вимагатимуть.

А вже після того, як податківці обнулять нарахування, проведені на підставі квартальної декларації, можна подати заяву про повернення надмірно сплаченого податку згідно з п. 43.3 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі