Теми статей
Обрати теми

Аліменти «по-дорослому»

Голенко Олександр, шеф-редактор
«Я запрошую вас зараз же зробити свої внески і допомогти дітям. Тільки дітям, і нікому іншому»*.
Прийняті один за одним Закон № 2037 і Закон № 2234** покликані захистити хоч би матеріальні інтереси тих дітей, у окремих батьків яких немає совісті робити це без примусу. Тут ми обмежимося життєвою прагматикою, залишивши процесуальні питання на відкуп юридичної братії…

* І. Ільф, Є. Петров «12 стільців».

** Закони України від 17.05.2017 р. № 2037-III і від 07.12.2017 р. № 2234-VIII відповідно.

Аліменти — власність дитини

Мабуть, найнаочнішою серед усіх змін, внесених зазначеними законами, є нова редакція ч. 1 ст. 179 Сімейного кодексу:

Аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини

Увага! — дитини, а не як було раніше, коли аліменти вважалися власністю того з батьків, на ім’я якого виплачувалися.

Це слід добре утямити деяким з одержувачів аліментів… ☹

Додатково акцент зроблений законодавцем в ч. 2 тієї ж статті, де сказано, що одержувач «розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини». Виключно!..

Звертаємо увагу також на таку новацію: рішення про те, чи підлягають аліменти виплаті у відсотку від доходів або в твердій (зате гарантованій) сумі, тепер суд ухвалює не довільно, а за вибором одержувача аліментів (ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу).

При цьому мінімальний розмір аліментів тепер не 30, а 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу).

Одержувач аліментів для дитини має право звернутися до суду (без сплати судового збору) із заявою про видачу наказу про стягнення аліментів у вказаному розмірі (ч. 3 ст. 184 Сімейного кодексу) або відсудити 1/4 від заробітку (доходу) другого з батьків на одну дитину, 1/3 — на двох і більше дітей, 1/2 — на трьох і більше малюків*** (ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу).

*** Але не більше 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку з розрахунку на одне чадо.

Причому це дуже дієвий інструмент.

До речі, завдяки Закону № 2037 від сплати судового збору тепер звільнені не лише заявники про видачу судового наказу про стягнення аліментів, але також позивачі у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів або зміну способу їх стягування.

Якщо у платника аліментів виникла заборгованість загальним розміром більше за їх суму за 6 місяців (підтверджену довідкою виконавчої служби — про це див. нижче), то інший з батьків, з яким проживає дитина за рішенням суду, має право самостійно приймати рішення про тимчасове вивезення дитини за рубіж — увага! — з метою лікування, навчання або відпочинку (нова ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу).

Зверніть увагу, що тепер по-новому врегульований порядок розрахунку розміру заборгованості за аліментами (ч. 2 ст. 195 Сімейного кодексу).

Якщо платник аліментів:

1) не працював на момент виникнення заборгованості;

2) ФОП-єдиноподатник;

3) громадянин України, який одержує заробіток (дохід) в державі, з якою немає договору про правову допомогу, то

заборгованість за аліментами визначається виходячи із середнього заробітку працівника для конкретної місцевості. При отриманні інформації про закордонні доходи держ- чи приватний виконавець заборгованість перераховує.

Нагадаємо, до речі, що згідно з ч. 3 ст. 195 Сімейного кодексу розмір заборгованості за аліментами розраховується держ- або приватним виконавцем, а при виникненні суперечки — судом.

«…не хочеш — примусимо»

Як бачите, усе сказане (особливо про мінімальний розмір аліментів) не дозволяє дитині сподіватися на «солодкі пряники», але вже для примусу недбалих платників законодавець проявив неабияку винахідливість у частині різноманітних «батогів»…

Узяти хоча б небачене раніше адміністративне покарання — суспільно корисні роботи для аліментників-порушників (нова ст. 311 КпАП). Так-так, тепер згідно зі ст. 1831 КпАП за несплату аліментів, що спричинила заборгованість загальним розміром більше за їх суму за 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документа про примусове виконання, недбалому платникові загрожує покарання — від 120 до 240 годин примусово «возити санчата»… ☹

А за ухилення від призначених боржникові суспільно корисних робіт або недотримання призначеного судом їх терміну — навіть адміністративний арешт до 15 діб (нова ст. 3254 КпАП).

Більше того. Нові норми Закону № 1404* — це свого роду «червоні прапорці», що перекривають недбалим платникам аліментів можливість ігнорувати відповідні обов’язки. «Недбалим» — мається на увазі тим, хто допустив заборгованість по сплаті.

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VII.

І передусім звертаємо увагу усіх причетних до описуваної ситуації на те, що в цілях застосування відповідних заходів впливу на боржника (встановлених в ст. 71 Закону № 1404),

термін існування заборгованості відлічується з наступного робочого дня після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження

Звертаємо вашу увагу: за перевищення загальним розміром заборгованості більш ніж тримісячної суми аліментів стягнення може бути звернено на майно боржника (ч. 2 ст. 71 Закону № 1404).

Зупинимося на «червоних прапорцях».

Отже, за новими правилами виконавець зобов’язаний — якщо загальний розмір заборгованості по сплаті аліментів перевищив:

— тримісячну суму — роз’яснити одержувачеві, що той має право подати заяву про вчинення платником-боржником такого кримінального правопорушення, як «ухилення від сплати аліментів»;

— шестимісячну суму:

1) скласти і направити до суду адмінпротокол про порушення боржником ст. 1831 КпАП (див. вище);

2) на вимогу одержувача аліментів в строк до 10 робочих днів видати довідку (див. вище);

3) винести постанову (до речі, боржник має право оскаржити її в суді), згідно з якою до повного погашення заборгованості такий боржник може бути тимчасово обмежений у праві на:

(а) виїзд за кордон;

(б) управління транспортними засобами (з винятками, зокрема для осіб з інвалідністю, військовослужбовців і для тих, у кого шоферство — єдине джерело доходу);

(в) користування зброєю (зрозуміло, дозволеною);

(г) полювання.

Наостанок нагадаємо про ст. 164 КК, за якою можна заробити аж два роки ув’язнення (а раніше судимі за цією ж статтею — навіть три) за злісне ухилення від сплати встановлених судом аліментів. Злісним ухилянням є: приховування доходів, зміна місць проживання або роботи без повідомлення виконавця тощо, що призвели до виникнення тримісячної заборгованості.

Втім, за активності, що сьогодні демонструє Мін’юст, дійти до цієї стадії, очевидно, зможуть лише найзавзятіші та дійсно невловимі фантомаси… ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі