Теми статей
Обрати теми

Оплата карткою і виписка ПН

Павленко Олексій, податковий експерт
Покупець — платник ПДВ вносить передоплату за товар у нашому роздрібному магазині карткою через термінал. Того ж дня ця сума проходить за Z-звітом РРО, але гроші зараховуються на наш поточний рахунок на 2-й — 3-й день. Товар вивозитиметься покупцем через декілька днів. Якою датою ми повинні на таке постачання оформити податкову накладну?

Ви знаєте, що п. 201.1 ПКУ зобов’язує в загальних випадках складати ПН на дату виникнення податкових зобов’язань (ПЗ).

Але, крім того, в ПКУ є п. 201.4, який дозволяє відступати від цього загального правила і яким передбачено, що ПН може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була складена на ці операції), зокрема, у разі надання платникові касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального і податкового номера постачальника).

А тепер звернемося до норм ПКУ, що встановлюють дату виникнення ПЗ з ПДВ. Загальний п. 187.1 ПКУ пропонує нараховувати ПЗ за першою з подій між оплатою або відвантаженням товарів (наданням послуг).

Проте, на нашу думку, для «врегулювання» ситуації, викладеної в запитанні, в першу чергу слід орієнтуватися на спеціальний п. 187.5 ПКУ. У ньому вказано, що датою збільшення ПЗ при розрахунках банківськими картками вважається дата, що засвідчує факт постачання платником податку товарів/послуг покупцю, оформлена податковою накладною, або дата виписування відповідного рахунка (товарного чека), залежно від того, яка подія відбулася раніше.

Як бачимо, у цьому пункті теж зроблений «реверанс» на користь першої події, тільки замість дати зарахування грошей орієнтир узятий на дату виписування «відповідного рахунка (товарного чека)».

І хоча в цій ситуації, ймовірно, не було виписування відповідного рахунка (товарного чека), але, припускаємо, тут цілком допустима аналогія.

Тобто вважаємо: якщо виписування рахунка покупцеві не здійснювалося, то відносно дати виникнення ПЗ краще орієнтуватися тут на дату «пробивання» постачальником покупцеві чека РРО. Для постачальника так фіскальніше, але безпечніше.

Вважаємо, що за наявності цієї спеціальної норми (п. 187.5 ПКУ) в такій ситуації буде проблематично довести податківцям дату виникнення ПЗ за загальним правилом (п. 187.1 ПКУ). Тобто за датою зарахування на поточний рахунок продавця грошей, списаних в оплату товару з картки покупця (чи за датою вивезення покупцем товару, якщо воно відбудеться після розрахунку карткою, але раніше зарахування грошей на поточний).

Думаємо, якщо ПН буде оформлена постачальником пізніше, ніж за датою розрахунку карткою — «пробивання» чека РРО (Z-звіту), то можна «підставити» покупця з його правом на ПК з такого придбання.

Що ж до спеціальної норми — п. 201.4 ПКУ — де йдеться про складання ПН за щоденними підсумками операцій, то вважаємо, що ця норма стосується тільки тих випадків, коли операцій (оплат/відвантажень) протягом дня було декілька, чого в нашому випадку не спостерігається. Та і в цій нормі є застереження — якщо ПН не була складена на ці операції.

Крім того, Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, передбачає складання ПН за щоденними підсумками операцій (з типом причини «11») тільки на неплатників ПДВ, що якось не дуже стикується зі згаданою нормою з п. 201.4 ПКУ

Ну а якби у продавця не було РРО, але був термінал, і рахунок (товарний чек) ним не оформлявся, то, на нашу думку, ПН теж розумніше виписати датою проведення покупцем оплати через термінал.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі