Теми статей
Обрати теми

Куди йдуть дивіденди померлого (ліквідованого) учасника товариства?

Амброзяк Наталя, юрист, Свіріденко Алла, податковий експерт
Ніщо не вічне в цьому світі. На жаль, і людина, і деякі її дітища рано чи пізно припиняють своє існування. Проте життя триває! Те, що залишається після померлого (а якщо йдеться про юрособу, то ліквідовуваного), хтось, та отримає. У цій статті розберемося з тим, до кого переходить право на отримання дивідендів, що належать учасникові, який помер (ліквідований). І чи переходить воно в принципі. Звичайно ж, не забудемо і про облікові тонкощі.

Перш ніж заглибитися в подробиці, зробимо невелике застереження. «Дивідендне» право померлого (ліквідованого) учасника товариства ми розглядатимемо через призму акціонерних товариств (АТ) і товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ). І обговоримо ми ситуацію, в якій учасник (акціонер) помер (ліквідувався) після нарахування дивідендів, але до моменту їх виплати.

До кого переходить право на дивіденди померлого (ліквідованого)?

ТОВ. Ліквідація учасника-юрособи. Виходить, що нарахування дивідендів (тобто прийняття рішення загальними зборами учасників про розподіл прибутку і направлення його на виплату дивідендів) було ще «за життя» товариства. Тому в подальшу боротьбу за отримання дивідендів (до внесення запису про ліквідацію до ЄДР*) вступає ліквідатор (або ліквідаційна комісія).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

І річ у тому, що відповідно до ч. 1 ст. 111 ЦКУ саме ліквідатор або ліквідаційна комісія повинні вжити всіх заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юрособи, що перебуває в процесі ліквідації. А заборгованість, як ви розумієте, вже утворилася.

Дивіденди, що в цьому випадку належать «помираючій» юрособі, входять до ліквідаційної маси. Усе, що буде виплачено, або піде на погашення боргів ліквідовуваного, або розподілятиметься між уже практично колишніми учасниками юрособи-учасника ТОВ (ч. 12 ст. 111 ЦКУ).

Оскільки подальші нарахування і виплати дивідендів «слідуватимуть» за правом власності на частку ліквідованого учасника-юрособи, то, звісно, це право може перейти до нового власника частки в статутному капіталі.

ТОВ. Смерть фізособи-учасника. Тут ситуація прозоріша. У разі смерті фізособи-учасника нараховані, але не виплачені дивіденди увійдуть до спадкової маси. Пізніше на підставі свідоцтва про право на спадщину, спадкоємець отримає «останні» дивіденди спадкодавця.

А що коли спадкоємці у фізособи зовсім відсутні (як згідно із законом, так і за заповітом)? У цьому випадку спадщина стає відумерлою (у тому числі й право на невиплачені дивіденди) і переходить у власність територіальної громади (ст. 1277 ЦКУ).

До речі, якщо спадкоємець увійде до складу учасників ТОВ, то він і надалі отримуватиме дивіденди. Щоправда, товариство спадкоємця може і не прийняти (ч. 2 ст. 55 Закону про госптовариства).

Крім того, зауважте: статут може передбачати умову, за якої, щоб спадкоємцеві отримати у власність частку в статутному капіталі, потрібно спочатку дістати дозвіл «старих» учасників товариства (ч. 5 ст. 147 ЦКУ).

Та й «повноцінним» учасником товариства спадкоємець стане тільки після внесення відповідних змін до статуту і ЄДР* (див. детальніше на с. 38 цього номера).

АТ. Смерть акціонера-фізособи (акціонера-юрособи). Тут усе дещо складніше.

Звичайно, акції увійдуть і до ліквідаційної, і до спадкової маси. Відбудеться процес, подібний до того, який ми описали вище. Але проблема в тому, що дивіденди виплачуватимуться акціонерові-«новачку» тільки в тому випадку, якщо він внесений до спеціального реєстру на підставі свідоцтва про право на спадщину (п. 10 гл. 2 розд. V Положення № 735; абз. 3 ч. 1 ст. 5 і ч. 1 ст. 8 Закону України «Про депозитарну систему України» від 06.07.2012 р. № 5178-VI; ч. 4 ст. 30 Закону про АТ). Спадкоємця немає в списках? Дивіденди він не отримає доти, доки не з’явиться в реєстрі акціонерів.

Облік виплати дивідендів спадкоємцеві

Отже, рішення про розподіл прибутку і виплату дивідендів прийняте й оформлене протоколом. Виданий наказ про виплату дивідендів, але... один із засновників фізосіб раптово помер. Давайте розглянемо, як діяти в такій ситуації бухгалтерові.

Оскільки є наказ про виплату дивідендів, їх нарахування здійснюєте на ім’я померлого учасника. Обкладаєте їх ПДФО і ВЗ за загальними правилами. Отже, якщо йдеться про звичайні дивіденди, то

податковий агент-платник податку на прибуток з нарахованої суми дивідендів утримує ПДФО за ставкою 5 % і ВЗ — 1,5 %

Суб’єкти господарювання, що не є платниками податку на прибуток, «дивідендний» дохід фізособи обкладають ПДФО за ставкою 9 % і ВЗ1,5 % (п.п. 167.5.4, пп. 1.2 — 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Ну і, нарешті, з привілейованих дивідендів утримаєте ПДФО 18 % і ВЗ — 1,5 %. Детальніше про оподаткування дивідендів фізособам читайте на с. 4.

І не забудьте перерахувати до бюджету ПДФО і ВЗ з нарахованих, але не виплачених дивідендів протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому вони були нараховані (п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ).

У Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ:

а) дивідендний дохід відображайте за фактом його нарахування і виплати;

б) у розділі I нарахування і виплату дивідендів відображайте з податковим номером померлого засновника. Адже саме йому був нарахований цей дохід!

На той факт, що в розрахунку потрібно зазначати податковий номер саме померлої фізособи, а не його спадкоємця, податківці вказують у консультації в категорії 103.25 БЗ. Щоправда, там ідеться про виплату заробітної плати померлого працівника підприємства, проте, на наш погляд, підхід до відображення виплат і в тому і в іншому випадку має бути однаковий.

Якщо на момент подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ податковий номер померлого засновника вже виключений з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, то податківці можуть надіслати вам повідомлення про помилку у формі № 1ДФ. У такому разі рекомендуємо надіслати їм письмові пояснення, в яких зазначити, що дивіденди нараховано померлому засновникові, навести дату його смерті, а також назвати фактичного одержувача дивідендів;

в) суму дивідендів, нараховану померлому засновникові, відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою доходу, що відповідає виду дивідендів (у загальному випадку — «109», привілейовані — «101»);

г) суму нарахованих/виплачених дивідендів і утриманого/сплаченого ВЗ відображайте в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у рядку з військовим збором.

У фізособи-отримувача спадок у вигляді дивідендів, отриманий від члена сім'ї першого і другого ступенів споріднення, обкладається ПДФО за ставкою 0 % (п.п. 174.2.1 ПКУ). Ну а всім іншим спадкоємцям доведеться сплатити із суми спадку ПДФО за ставкою 5 % (п.п. 174.2.2 ПКУ).

У разі ліквідації засновника — юридичної особи, як ми з’ясували трохи раніше, право на отримання дивідендів переходить або до кредиторів (якщо в підприємства були борги), або учасників цієї юридичної особи при розподілі ліквідаційної маси. При цьому порядок оподаткування таких дивідендів, на наш погляд, нічим не відрізняється від описаного нами раніше для випадків нарахування і виплати дивідендів юрособам (див. с. 4, 8).

Якщо кінцевим отримувачем дивідендів є фізична особа — засновник, то в такому випадку їй доведеться включити отриману при розподілі майна ліквідовуваної юрособи суму до складу свого оподатковуваного доходу від операцій з інвестактивами за підсумками року. Сама ж сума дивідендів не повинна обкладатися ПДФО і ВЗ при виплаті, інакше буде подвійне оподаткування. Проте як до такої «неоподатковуваної» виплати поставляться податківці, сказати складно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі