Теми статей
Обрати теми

Як виплачуватимуться дивіденди ТОВ у найближчому майбутньому?

Амброзяк Наталя, юрист
Президент днями підписав Закон про ТОВ. Звичайно, ми не могли обійти його стороною. У цій статті розповімо вам, як зміниться «дивідендна тема» в ТОВ з набранням чинності такою новинкою.

Закон про ТОВ набере чинності з 17.06.2018 р. (тобто через 3 місяці з дня його опублікування). Виняток — ч. 2 ст. 23 цього Закону, яка розпочне діяти з 17.06.2019 р. (тобто через рік після набрання чинності рештою тексту).

Отже, давайте зосередимося на «дивідендному» питанні.

1. Суть дивідендів. Звичайно, ядро поняття залишиться незмінним: частина прибутку, розрахована пропорційно розміру часток учасників товариства в статутному капіталі.

Але Закон про ТОВ «підчистить» і уточнить деякі формулювання.

По-перше, з набранням чинності цим Законом частина прибутку належатиме учасникам, які були такими на день прийняття рішення про виплату дивідендів. Закон про госптовариства оперує розмитим словосполученням «початок строків виплати дивідендів».

По-друге, новий Закон прямо вказав на те, що дивіденди розраховуються з чистого прибутку. Зараз же ми можемо тільки побічно дійти такого висновку.

2. Порядок розрахунку дивідендів. З моменту набрання чинності Законом про ТОВ підприємства зможуть виплачувати дивіденди за будь-який період, кратний кварталу, якщо інше не передбачене статутом.

«Фішка» тут у тому, що такі правила прямо прописали в законі. Використати будь-який період для виплати дивідендів можна вже зараз. Щоправда, на сьогодні загальні збори учасників товариства можуть «начхати» на відсутність у статуті згадки про період і виплатити, наприклад, дивіденди за місяць. А вже після набрання чинності Законом про ТОВ у цій ситуації можна використати будь-який період, але тільки кратний кварталу.

Цікавим є і те, що вперше на законодавчому рівні передбачаються чіткі строки для ТОВ з виплати дивідендів. Зокрема, виплата дивідендів здійснюватиметься в строк не більше 6 місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлений статутом товариства або рішенням загальних зборів (ч. 4 ст. 27 Закону про ТОВ).

3. Форма дивідендів. На відміну від діючих правил, Закон про ТОВ установлює, що товариство виплачує дивіденди грошовими коштами. Проте інше (наприклад, виплата в натуральній формі) може бути встановлене одноголосним рішенням загальних зборів учасників, у яких узяли участь усі учасники товариства.

На сьогодні порядок виплати «натуральних» дивідендів ТОВ може регулювати в режимі «вільного плавання» без особливо жорстких вимог до кількості голосів і присутніх на зборах учасників. Хоча подібні вимоги цілком можуть трапитися і в діючих статутах товариств.

4. Обмеження щодо виплати дивідендів. Сьогодні подібний перелік є тільки щодо акціонерних товариств. З набранням чинності новим Законом ТОВ теж не має права приймати рішення про виплату дивідендів або виплачувати їх, якщо (ст. 27 Закону про ТОВ):

1) товариство не розрахувалося зі своїми учасниками у зв’язку з припиненням їх участі в цьому товаристві або з правонаступниками учасників цього товариства;

2) у товариства недостатньо (буде недостатньо) майна для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав.

І найголовніше — з моменту, коли розпочне діяти новий Закон, ТОВ втратить право виплачувати дивіденди учасникові, який повністю або частково не вніс вклад до статутного капіталу.

Крім того, статутом можуть додатково передбачатися інші обмеження щодо виплати дивідендів. Утім, вам ніхто не забороняє включати подібні положення до статуту вже зараз.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі