Теми статей
Обрати теми

Дивіденди за період до внесення СК ТОВ

Ярмак Марія, юрист
Один із наших читачів поставив нам вельми цікаве запитання. Підприємство (ТОВ) зареєстроване в 1992 році, але статутний капітал фактично сформований тільки у 2011-му. Чи можна зараз виплатити дивіденди учасникам за рахунок розподілу прибутку, отриманого за періоди до моменту формування статутного капіталу в повному обсязі? Із задоволенням відповідаємо.

Розподілити «старий» прибуток і виплатити дивіденди в ситуації, що склалася, можна. І ось чому.

По-перше, законодавець не обмежує учасників ТОВ у виборі періоду, в якому був отриманий прибуток, для його подальшого розподілу.

Виняток становлять тільки товариства, що працюють на підставі Модельного статуту товариства з обмеженою відповідальністю, затвердженого постановою КМУ від 16.11.2011 р. № 1182. Зокрема, причина в тому, що п. 30 цього документа передбачає виплату дивідендів один раз на рік за підсумками календарного року протягом I кварталу року, що настає за звітним.

Хоча вирішення проблеми несвоєчасного розподілу і виплати дивідендів у цьому випадку лягає практично «на плечі» підприємства та учасників.

Увесь фокус у тому, що ані суд, ані держоргани не можуть змусити загальні збори учасників ТОВ прийняти рішення про розподіл прибутку, оскільки це виключна компетенція найвищого органу управління товариства. Про це нам говорять положення ч. 1 ст. 59 у поєднанні з п. «д» частини п’ятої ст. 41 Закону про госптовариства. Підтверджує цей висновок і судова практика (див. постанову ВС від 28.02.2018 р. у справі № 923/1106/16).

По-друге, на сьогодні

виплата дивідендів не пов’язана з формуванням статутного капіталу ТОВ

По суті, головні критерії для здійснення виплат — це наявність прибутку, відповідне рішення найвищого органу управління товариства і членство конкретного учасника в товаристві.

До речі, добре, що ваші учасники усе ж внесли свої частки до статутного капіталу. Зробили б це на декілька місяців пізніше (коли набере чинності Закон про ТОВ) — і ви вже не змогли б виплатити дивіденди своїм учасникам*.

* Детальніше про дивіденди «по-новому» — на с. 32 цього номера.

По-третє, визнати в цьому випадку рішення загальних зборів учасників недійсним неможливо. До того ж на момент прийняття рішення про розподіл прибутку і виплату дивідендів у вас статутний капітал буде сформований. Хіба що ви допустили інші порушення, які будуть безумовною підставою для визнання рішення недійсним.

Що це може бути? Наприклад, у постанові Пленуму ВСУ від 24.10.2008 р. № 13 як такі безумовні підстави Верховний Суд називає прийняття загальними зборами:

— рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів або прийняття рішення;

— рішення з питань, не включених до порядку денного зборів;

— рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримана процедура надання учасникам відповідної інформації.

Крім того, до задоволення позову, на погляд Верховного Суду, суддів можуть «підштовхнути»:

— порушення вимог закону та/або статутних документів під час скликання і проведення загальних зборів товариства;

— позбавлення учасника товариства можливості брати участь у загальних зборах.

І найголовніше під час розгляду справи щодо визнання рішення загальних зборів недійсним (включаючи рішення про розподіл прибутку і виплату дивідендів). Суд обов’язково повинен перевірити, яким чином «неправильне» рішення впливає на права учасника товариства, що подав позов. Тобто чи дійсно ці невідповідності порушують права позивача. Інакше в задоволенні позову просто відмовлять.

Тож сміливо виплачуйте дивіденди! Удачі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі