Теми статей
Обрати теми

Чи відраховувати аліменти з дивідендів?

Амброзяк Наталя, юрист
Я — учасник ТОВ і отримую дивіденди. Цього року мені потрібно виплачувати аліменти на дитину у певній частці від доходу за рішенням суду. Чи відраховуватимуться аліменти з дивідендів?

Щоб відповісти на це запитання, звернемося до СКУ.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СКУ за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу його матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників, з ким проживає дитина.

Погодьтеся, термін тут використовується з дуже широким значенням. Тому без підзаконних нормативно-правових актів нам не обійтися. На щастя, такий є.

На підтримку СКУ був прийнятий Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146).

На перший погляд здається, що одним з тих підпунктів п. 1 цього Переліку, що найбільше підходять під наш випадок, є п.п. 16: доходи від підприємницької діяльності, селянських (фермерських) господарств, кооперативів, об’єднань громадян, а також доходи, що припадають на частку платника аліментів від присадибної ділянки або підсобного господарства.

Але чи є володіння корпоративними правами підприємницькою діяльністю? Норма ч. 2 ст. 167 ГКУ говорить, що ні.

Ба більше, достатньо часто як аргумент суди використовували той факт, що прямо дивіденди в Переліку № 146 не вказані. Тому стягувати аліменти з дивідендів не дозволяли.

Дехто зі служителів Феміди, відмовляючи у задоволенні позову щодо аліментних виплат за рахунок дивідендів, також посилались на п.п. 16 п. 1 Переліку № 146.

Зокрема, судді звертали увагу саме на те, що до підприємницької діяльності володіння корпоративними правами не належить (про що ми вже сказали вище) (ухвала апеляційного суду Чернігівської області від 15.01.2008 р. у справі № 22ц-43/2008).

І на цьому можна було б поставити крапку, сказавши, що отримана учасником ТОВ частина прибутку — це «недоторканні» виплати.

Проте не кваптеся з висновками!

Окрім п.п. 16 п. 1 Переліку № 146, є ще один чудовий, практично «гумовий» п.п. 19 п. 1: інші види заробітку.

Саме сюди деякі суди (у тому числі й ВСУ!) і вписують дивіденди.

Річ ще і в тім, що серед доходів, які не можуть стати «джерелом» аліментів, таких виплат немає.

Так, в ухвалі ВСУ від 09.04.2008 р. у справі № 6-2213св08 суд дійшов висновку:

дивіденди є одним з видів доходу батька дитини, а тому твердження суду про те, що з дивідендів аліменти утримуватися не можуть, є помилковим

Крім того, побічно про можливість стягувати аліменти з дивідендів свідчать постанова ВГСУ від 01.08.2017 р. у справі № 910/17408/16, ухвали апеляційного суду м. Києва від 29.06.2016 р. у справі № 752/17471/14 і апеляційного суду Харківської області від 19.03.2015 р. у справі № 631/1371/14-ц.

Хоча, чесно кажучи, дивіденди прямо в Переліку № 146 дійсно не зазначені.

До того ж, аналізуючи інші пункти цього документа, можна дійти висновку, що, радше за все, під «іншими видами заробітку» пасивні доходи не малися на увазі.

Але вам, дорогий читачу, схоже, все-таки доведеться ділитися ще й дивідендами зі своїм чадом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі