Теми статей
Обрати теми

Учасник ТОВ продав частину своєї частки: як розподілити дивіденди?

Ярмак Марія, юрист
У ТОВ був один учасник. У липні він продав 25 % своєї частки. Тепер у нас 2 учасники з частками 75 і 25 %. Як платити дивіденди за 2017 рік? Новий учасник отримає 25 % прибутку за весь 2017 рік, незважаючи на те, що він з’явився тільки в липні?

Цілком правильно. За 2017 рік ви розподілятимете дивіденди саме в такій пропорції: 75 % прибутку першому учасникові і 25 % — другому. Момент, коли з’явився новий учасник, не має у вашому випадку жодного значення.

Чому? Давайте розбиратися.

Відповідно до п. «б» частини першої ст. 10 Закону про госптовариства право на отримання частини прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є такими на початок строку виплати дивідендів.

До речі, новий Закон про ТОВ оперує трохи іншим формулюванням. Відповідно до ч. 1 ст. 26 цього Закону виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно розміру їх часток (див. детальніше на с. 30).

У вашому випадку вже на момент початку строку виплати дивідендів (який ніяк не може настати раніше прийняття відповідного рішення загальними зборами учасників товариства) у вас буде два учасники — з часткою в 75 і 25 %. Законодавець не встановлює залежність між розміром дивідендів і моментом вступу до товариства.

Хіба що рішення про розподіл прибутку і направлення її на виплату дивідендів було прийняте до того, як учасник вступив до товариства.

У зв’язку із цим нагадаємо вам, з якого моменту учасник вважається «справжнім».

Пленум ВСУ в постанові від 24.10.2008 р. № 13 говорить нам про те, що права й обов’язки учасника товариства (у тому числі й «дивідендне» право) переходять до особи з моменту набуття права власності на частку в статутному капіталі. Зазвичай цей момент передбачається договором купівлі-продажу частки. Ним цілком може виявитися і підписання договору. Але це в теорії.

На практиці ж для повноцінної участі «новачка» потрібно внести зміни до статутних документів і до ЄДР*. І річ тут ось у чому. Оновлені дані, внесені до ЄДР, не можна використати в спорі з третьою особою (у тому числі й податківцями). Виняток — випадки, коли третя особа знала або могла знати про такі невнесені відомості (ч. 3 ст. 10 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV). А отже, буде складно довести правомірність виплати дивідендів учасникові, що не фігурує ні в статуті, ні в ЄДР.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Тому і виходить, що «новенькі» стають повноцінними учасниками з тієї миті, як до статуту товариства і ЄДР внесуть відповідні зміни.

Хоча в цій ситуації самому майже-учаснику ніхто не забороняє обстоювати свої корпоративні права і позиватися до підприємства із цього приводу.

Ваші сумніви щодо виплати частини прибутку за 2017 рік «новачку» теж можна зрозуміти. Адже, по суті, дивіденди — це свого роду винагорода учасника товариства за те, що він «працював» для отримання прибутку. І про який «посильний вклад» може йтися, якщо учасник до липня 2017 року взагалі жодного стосунку до товариства не мав. Але законодавець, як бачите, міркує інакше.

Крім того, учасник, що продає свою частку, напевно врахував передбачувані дивіденди в її вартості.

Тож виплачуйте дивіденди в пропорції, встановленій діючим статутом, і не хвилюйтеся ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі