Теми статей
Обрати теми

«Вихідна» виплата учаснику — дивіденди?!

Нестеренко Максим, податковий експерт
Учасник — фізична особа вийшов зі складу товариства з обмеженою відповідальністю. У зв’язку із цим йому виплачують частину чистого прибутку. Чи є така виплата дивідендами?

Дійсно, при виході учасника з ТОВ такому учаснику виплачується належна йому частина прибутку, одержаного товариством у цьому році до моменту його виходу (частина друга ст. 54 Закону про госптовариства).

Чи можна таку виплату вважати дивідендами? На нашу думку, ні. Адже дивідендами для «податкових» цілей є платежі, що здійснюються юридичною особою — емітентом корпоративних прав на користь власника таких прав у зв’язку з розподілом частини прибутку емітента (п.п. 14.1.49 ПКУ).

У тому випадку коли один із учасників ТОВ залишає його та отримує при цьому частину прибутку, жодного розподілу прибутку не відбувається. Немає рішення про виплату дивідендів. Так, при виході учасника зі складу товариства, відбуваються збори, які ухвалюють рішення про зміну складу учасників і про затвердження нової редакції статуту. Однак до розподілу прибутку товариства таке рішення жодної дотичності не має.

Відтак, «вихідна» виплата частини прибутку учаснику ТОВ, який вирішив вийти зі складу учасників, не є дивідендами. Отже, правила оподаткування дивідендів, що виплачуються фізичній особі, для такої виплати не діють. А «дивідендний» авансовий внесок при здійсненні такої виплати й поготів не треба сплачувати. Навіть коли б така виплата і була дивідендами, з дивідендів фізособам авансовий внесок не сплачується (п.п. 57.11.3 ПКУ).

Така «вихідна» виплата частини прибутку колишньому учаснику є його інвестиційним доходом (п.п. 164.2.9 п. 170.2 ПКУ). Виплату такого доходу ТОВ — податковий агент відображає в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ із ознакою доходу «112». При цьому оподатковувати такий дохід товариству не потрібно.

У випадку, що розглядається, колишній учасник ТОВ повинен за результатами звітного року, в якому отриманий інвестиційний дохід, самостійно розрахувати інвестиційний прибуток і визначити суму зобов’язань у річній декларації про майновий стан та доходи і сплатити ПДФО та ВЗ до бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі