Теми статей
Обрати теми

Місце «дивідендного» авансу у фінзвітності єдиноподатника

Свіріденко Алла, податковий експерт
Підприємство — платник єдиного податку в листопаді 2017 року виплатило своєму засновникові дивіденди за підсумками роботи за три квартали 2017 року. Чи потрібно було суму авансового внеску з прибутку, сплаченого при виплаті дивідендів, зазначати в рядку 2300 Звіту про фінансові результати за формою № 2-мс?

Ви, звичайно, вже знаєте (див. статтю на с. 3 цього номера), що з 01.01.2018 р. платники єдиного податку вже не зобов’язані сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Причому це стосується також дивідендів за 2016 і 2017 роки, якщо їх виплачують у 2018 році. Причина — із цієї дати «працюють» зміни, внесені в п.п. 57.11.2 ПКУ, якими єдиноподатники виключені з числа емітентів корпоративних прав, які зобов’язані при виплаті дивідендів платити авансовий внесок з податку на прибуток. Важливо, що і самі податківці не заперечують: навіть у разі виплати після 01.01.2018 р. «старих» дивідендів авансовий внесок усе одно платити не потрібно (див. ІПК ДФСУ від 07.02.2018 р. № 517/6/99-99-15-02-02-15/ІПК і консультацію в категорії 108.05 БЗ).

Але оскільки в нашому випадку єдиноподатник виплатив дивіденди в IV кварталі 2017 року, тобто в період дії старих правил оподаткування дивідендів, то він абсолютно правильно обклав їх суму авансовим внеском з податку на прибуток.

Тепер, що стосується відображення суми авансового внеску з прибутку у Звіті про фінансові результати за формою № 2-мс.

Нагадаємо, що в статті «Податок на прибуток», а це і є рядок 2300 Звіту про фінансові результати за формою № 2-мс, відображають суму податку на прибуток, визначену у розмірі податку на прибуток за звітний період (п.п. 2.6 п. 2 розд. III П(С)БО 25). Простіше кажучи, сюди поміщають суму податку на прибуток, нараховану відповідно до вимог ПКУ. Якщо говорити мовою бухобліку, то підприємства-прибутківці тут показують загальну суму податку на прибуток, нараховану за Кт 641/«Розрахунки за податком на прибуток».

Єдиноподатники цей рядок не заповнюють

Де ж місце авансового внеску з прибутку у фінзвітності єдиноподатника? Щоб дізнатися про це, давайте згадаємо, як відображаються суми, що цікавлять нас, на рахунках бухобліку.

Для обліку сум дивідендних авансів, зазвичай, використовують окремий субрахунок до рахунка 64, наприклад, 641/«Авансовий внесок при виплаті дивідендів». При цьому сплату дивідендного авансу при перерахуванні дивідендів показують кореспонденцією Дт 641/«Авансовий внесок при виплаті дивідендів» — Кт 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Підприємства-прибутківці після цього діють таким чином. Після закінчення звітного періоду (кварталу, року), коли в бухгалтерському обліку будуть нараховані податкові зобов’язання з податку на прибуток (Дт 17, 54, 98 — Кт 641/«Розрахунки за податком на прибуток»), суму сплаченого авансового внеску зараховують у зменшення податкового зобов’язання за податком на прибуток (звісно, у межах суми такого зобов’язання). Для цього роблять проводку Дт 641/«Розрахунки за податком на прибуток» — Кт 641/«Авансовий внесок при виплаті дивідендів».

Єдиноподатникам, як відомо, зараховувати дивідендний аванс у рахунок сплати єдиного податку заборонено. Причому будь-який залік неможливий ні в період перебування на спрощеній системі оподаткування, ні потім, коли платник податків знову стане загальносистемником (див. лист ДФСУ від 14.09.2016 р. № 20103/6/99-99-15-02-02-15). Тому суму дивідендного авансу потрібно нараховувати, керуючись п. 18 П(С)БО 16, згідно з яким нарахування податків і зборів у бухгалтерському обліку (за винятком тих, які включають у собівартість товарів) відносять до адміністративних витрат. А це означає: дивідендний аванс потрапить у рядок 2165 «Інші витрати» Звіту про фінансові результати за формою № 2-мс.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі