Теми статей
Обрати теми

У касі немає понадліміту? Забудьте цей день…

Голенко Олександр, податковий експерт
Залишки в касі: на початок понеділка — 1200 грн.; на кінець понеділка та початок вівторка — 400 грн. (інкасовано 800 грн.); на кінець вівторка — 5000 грн. Якщо ліміт каси — 3000 грн., чи достатньо буде інкасувати в середу 2000 грн., чи нас можуть покарати за неінкасовані з понеділка 400 грн.?

Мабуть, вас збентежили слова — «в день її надходження» з п. 54 Положення № 148*. Тобто ви побоюєтеся, що цей пункт поширюється лише на ту готівку, яка надійшла виключно протягом конкретного дня. Але не на ту, яка зависла в касі підприємства як така, що не потрапляла в попередні дні в «понадліміт» і на підставі п. 49 Положення № 148 виявилася незданою (неінкасованою) раніше?

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Нагадаємо, що згідно з п. 54 Положення № 148, якщо понадлімітна частина залишку каси (показаного в касовій книзі як «Залишок на кінець дня») здається до банку (інкасується) або видається з каси для використання підприємством наступного робочого дня (далі — «йде» з каси), то

така готівка не вважається понадлімітною

І при цьому немає порушення ліміту каси і немає підстав для двократного штрафу згідно з абзацом другим ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Побоювання ваші марні. Адже «гроші не пахнуть»… тим днем, коли вони фактично надійшли до каси. ☺ Тобто окрема «щаслива» купюра або монета може залишатися в касі довгий час, випадковим чином уникаючи «виходу» з каси (оскільки залишок у межах ліміту каси згідно з п. 49 Положення № 148 дозволено в касі залишати).

Скажемо прямо: не хвилюйтеся з приводу тих слів — вони довгі роки красувалися ще в п. 5.9 старого Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, і ніхто не вимагав позначати купюри/монети конкретними датами їх надходження до каси підприємства… Просто в тому старому Положенні був приклад розрахунку понадлімітних залишків готівки в касі (п. 7.23), в якому, крім показника залишку готівки на кінець дня (причому — без ідентифікації за днями надходження), для порівняння з показником ліміту каси нічого іншого не вимагалося. І хоча в Положенні № 148 аналогічного прикладу немає, усе залишилося як і раніше.

Так, якщо, скажімо, на кінець вівторка залишок перевищував встановлений ліміт каси, а у середу той понадлімітний «вершок» із каси «пішов», то порушення немає. Це саме стосується понадлімітних «вершків» суботи і неділі (якщо підприємство в ці дні працювало, а банки/інкасатори — ні), якщо тільки понадлімітний недільний «вершок» із каси «пішов» у понеділок. При цьому йдеться не про суми надходжень конкретних днів, а про підсумкові суми залишків на кінець конкретних днів. Головне, щоб понадлімітний «вершок» такої суми залишку «пішов» би чітко наступного (операційного) дня. Отже, вам слід було інкасувати («вивести») в середу не менше 2000 грн.

Нагадуємо: якщо підприємство виплачує заробітну плату з готівкової виручки через касу, то протягом трьох робочих днів зі встановленої (наказом) дати таких виплат відповідні суми (підтверджені переданими до каси відомостями) згідно з п. 18 Положення № 148 можуть безкарно залишатися в касі понад установлений ліміт. Інакше кажучи, такі суми під час перевірки дотримання ліміту каси до уваги не беруться. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі