Теми статей
Обрати теми

Форми оподаткування ФГ

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Фермерські господарства (ФГ), як і будь-які інші сільгоспники-юрособи, мають право працювати на загальній системі оподаткування зі сплатою податку на прибуток або як платники єдиного податку (ЄП). ФГ без статусу юрособи, які організовуються на основі діяльності фізосіб-підприємців (ФОП), теж можуть бути як загальносистемниками (зі сплатою ПДФО), так і спрощенцями. У чому переваги та недоліки цих систем? Коротко обговоримо.

Спрощенка — ЄП

Самостійно обрати спрощену систему оподаткування може юрособа або ФОП за умови, що вона відповідає ЄП-критеріям та реєструється платником ЄП (п. 291.3 ПКУ).

СільгоспЄП. Платниками ЄП групи 4 можуть бути тільки підприємствасільгосптоваровиробники. При цьому частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий рік у них має дорівнювати або перевищувати 75 % (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Об’єкт сільгоспЄПоподаткування — площа власних та орендованих сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (п. 2921.1 ПКУ).

Базою для сільгоспЄПоподаткування є:

а) ріллі, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження — нормативна грошова оцінка одного гектара відповідних сільгоспугідь;

б) землі водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків, водосховищ) — нормативна грошова оцінка ріллі в області.

Ставки сільгоспЄП установлені п. 293.9 ПКУ у відсотках до бази оподаткування, тобто до нормативної грошової оцінки одного гектара відповідних категорій земель.

Стати платником сільгоспЄП можна тільки з початку звітного року. А ось можливість переходу із середини року ПКУ не передбачена.

Для того, щоб перейти в єдиноподатники групи 4, достатньо не пізніше за 20 лютого поточного звітного року подати пакет документів (п.п. 298.8.1 ПКУ):

загальну податкову декларацію на поточний рік за всією площею земділянок, з яких стягується податок, — в орган ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію на поточний рік окремо за кожною земельною ділянкою — в орган ДФСУ за місцем розташування такої земділянки;

розрахунок сільгоспчастки — в органи ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

відомості про наявність земділянок — в органи ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Сплачують податок щокварталу протягом 30 календарних днів після звітного кварталу в процентовці, зазначеній у п.п. 295.9.2 ПКУ.

Сільгоспники — платники ЄП групи 4 звільнені від сплати (п. 297.1 ПКУ):

1) податку на прибуток;

2) земельного податку за ділянки, які використовують для сільгосптоваровиробництва;

3) рентної плати за спеціальне використання води.

Окрім звільнення від сплати частини податків, перевагою сільгоспЄП є відносно не високі (порівняно з податком на прибуток) ставки податку. Між тим розмір сільгоспЄП не прив’язаний до результатів діяльності аграрія. Тому він вигідний для (1) високорентабельних ФГ або (2) для тих, кому в сільгоспдіяльності достатньо невеликої ділянки землі, адже сільгоспЄП розраховується від розміру земділянки.

ЄП групи 3. Платником ЄП третьої групи може бути і юридична, і фізична особа. Головне, щоб протягом календарного року обсяг його доходу не перевищив 5 млн грн. (п.п. 3 п. 291.4 ПКУ). Такі платники можуть здійснювати будь-які види діяльності, окрім заборонених п. 291.5 ПКУ. На щастя, серед них не знайти сільгосптоваровиробництва.

Об’єктом ЄП групи 3 виступає будь-який дохід, отриманий протягом звітного періоду як у грошовій формі, так і в матеріальній або нематеріальній. До такого доходу застосовують ставки:

3 % — для платників ПДВ;

5 % — для неплатників ПДВ.

Звітують третьогрупники раз на квартал (п. 294.1 ПКУ). Також щокварталу вони платять ЄП.

Як і платники сільгоспЄП, третьогрупники звільнені від податку на прибуток та земельного податку за ділянки, що використовуються в госпдіяльності. А з ренти за спецводокористування пільги немає.

Фермерам-ФОП до того ж доведеться щомісячно платити ЄСВ «за себе» не менше мінімального страхового внеску.

ЄП групи 3 теж простий в обчисленні, але він не вигідний низькорентабельним і збитковим ФГ. Їм варто подумати про перехід на загальну систему.

ЄП групи 2. Фермери-ФОП можуть «вступити» до лав ЄП групи 2. Для єдиноподатників цієї групи встановлена фіксована ставка ЄП — у межах до 20 % від МЗП на 1 січня. Плюс до цього ЄСВ «за себе» в розмірі не менше мінімального страхового внеску за кожен місяць — якщо, звичайно, фермер не належить до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Граничний обсяг річного доходу ЄП групи 2 обмежений 1,5 млн грн. Крім того, він або взагалі не використовує працю найманих працівників, або ж їх кількість не повинна перевищувати 10 осіб.

Звітують платники ЄП групи 2 один раз на рік. Але для них п. 295.1 ПКУ передбачена авансова сплата ЄП, а саме: податок сплачується щомісячно не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Висновок: ЄП для ФГ — найрозумніший варіант оподаткування порівняно із загальною системою, оскільки ставки фіксовані і все дуже просто.

Загальна система

Податок на прибуток. Хоча загальна система оподаткування в аграріїв і не в особливій пошані, проте податок на прибуток є найоб’єктивнішим. Адже він сплачується залежно від отриманого бухфінрезультату, скоригованого на різниці.

Будь-яких особливих умов для застосування загальної системи оподаткування немає. Її може застосовувати будь-яка юрособа.

Правила обчислення податку на прибуток установлені ст. 134 ПКУ. А особливості застосування податкових різниць прописані в ст. 138 — 140 ПКУ.

Базою оподаткування є грошове вираження прибутку, основна ставка податку — 18 %.

Підприємства з річним доходом за минулий рік понад 20 млн грн. подають прибуткову декларацію щокварталу (п. 137.4 ПКУ). Ті ж, у кого дохід не перевищує 20 млн грн., а також виробники сільгосппродукції звітують один раз на рік (п. 137.5 ПКУ). Щоправда, податківці проти річного періоду для сільгоспвиробників (див. с. 27).

ПДФО. Якщо фермер-ФОП перебуває на загальній системі, то об’єктом ПДФО-оподаткування в нього є чистий дохід. Визначають його як різницю між загальним оподатковуваним доходом (виручкою в грошовій і негрошовій формах) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з госпдіяльністю ФОП. Дата формування доходу — дата фактичного надходження компенсації за відвантажені товари / виконані роботи / надані послуги.

Що стосується витрат, то правило тут таке: «фактично сплачені витрати відображають на момент отримання доходу», за касовим методом. Причому ФОП-витрати обов’язково мають бути (1) пов’язані з його господарською діяльністю (п. 177.2 ПКУ), (2) фактично понесені (тобто оплачені) і (3) документально підтверджені (п. 177.2 ПКУ). Перелік витрат, на які ФОП дозволяють зменшити оподатковуваний дохід, наведений у п. 177.4 ПКУ. Ставка ПДФО — 18 %.

ФОП-загальносистемники сплачують ПДФО авансовими платежами до 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Аванс за IV квартал не платять. Авансові платежі підприємці розраховують самостійно за даними Книги обліку доходів і витрат.

Звітують ФОП-загальносистемники за підсумками звітного календарного року. Строк подання підприємницької декларації — 40 календарних днів, що настають за останнім днем такого року (п.п. 49.18.5 ПКУ).

Окрім ПДФО, фермеру-ФОП доведеться заплатити військовий збір за ставкою 1,5 %, а також ЄСВ «за себе» із суми отриманого доходу, але не менше розміру мінімального страхового внеску на місяць (незалежно від того, отриманий цього місяця дохід/прибуток чи ні).

На відміну від спрощеної системи, загальна не передбачає звільнення від сплати інших податків і зборів. Та й порядок визначення юрособами прибуткового об’єкта, а підприємцями — ПДФОшного, для багатьох здається складним. Якщо порівнювати з правилами обчислення ЄП, то так воно і є. Але в будь-якому разі вибір за вами.

У статті ми проаналізували оподаткування самого ФГ. А ось виплатам, які здійснює ФГ своїм членам, присвячена окрема публікація на с. 14.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі