Теми статей
Обрати теми

Новачкам щастить, але не завжди: нове ФГ не може бути платником сільгоспЄП

Свіриденко Алла, податковий експерт
Фермерське господарство зареєстроване в травні 2018 року. Чи можемо ми стати платниками єдиного податку групи 4 з 3 кварталу 2018 року?

Відповідь на це запитання надає п.п. 291.4.7 ПКУ, де сказано, що новостворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками сільгоспЄП з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 %.

Звідки така несправедливість щодо новачків?

Давайте згадаємо, хто є платником єдиного податку (ЄП) групи 4 згідно з п.п. 4 п. 291.4 ПКУ. Отже, платником сільгоспЄП може бути суб’єкт господарювання:

1) який є сільськогосподарським товаровиробником у розумінні п.п. 14.1.235 ПКУ;

2) в якого частка сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Виходить, право перейти на сплату сільгоспЄП підприємство має, тільки якщо воно може розрахувати так звану сільгоспчастку і її розрахунковий розмір не нижче 75 %.

Для визначення сільгоспчастки беруть у розрахунок доходи підприємства за попередній рік. У свою чергу, попереднім податковим (звітним) роком для новостворених сільгоспвиробників абзац другий п. 294.2 ПКУ називає період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Звідси невтішний для новенького фермерського господарства висновок: новостворений сільгоспник, зареєстрований у травні 2018 року, не може перейти на сплату сільгоспЄП з 3 кварталу 2018 року, оскільки в перший рік роботи не має даних для розрахунку сільгоспчастки.

Ваше підприємство зможе стати платником ЄП групи 4 тільки з 1 січня 2019 року. І то за умови, що сільгосп-частка за травень — грудень 2018 року буде не нижче 75 %

Так само роз’яснюють і податківці в категорії 108.02.01 БЗ.

Трохи інакше справа йтиме в тому випадку, якщо ваше фермерське господарство є не новоствореним, а утворене в результаті реорганізації. У цьому випадку потрібно згадати, в результаті якого зі способів реорганізації народилося фермерське господарство, і зазирнути в п.п. 291.4.3 ПКУ. Тут говориться, що якщо сільгоспвиробник створений шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу або виділення згідно з відповідними нормами ЦКУ, то норма про дотримання сільгоспчастки, яка дорівнює або перевищує 75 % за попередній податковий (звітний) рік, поширюється на:

— усіх осіб окремо, які зливаються або приєднуються;

— кожну окрему особу, утворену шляхом поділу або виділення;

— особу, утворену шляхом перетворення.

Таким чином, платниками сільгоспЄП у рік створення можуть бути сільгосптоваровиробники, створені шляхом:

злиття або приєднання. Проте є умова — сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік, отримана всіма сільськогосподарськими товаровиробниками, що беруть участь у створенні, дорівнює або перевищує 75 % (п.п. 291.4.4 ПКУ);

перетворення. За умови, що сільгоспчастка, отримана такою юрособою за попередній податковий (звітний) рік, не менше 75 % (п.п. 291.4.5 ПКУ).

І тільки з наступного року, за бажання, зможуть бути платниками сільгоспЄП сільгоспвиробники, створені шляхом поділу або виділення (п.п. 291.4.6 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі