Теми статей
Обрати теми

Хто підписує ПКО/ВКО, якщо немає посади головбуха?

Голенко Олександр, податковий експерт
У штатному розписі підприємства немає посади головного бухгалтера, а реально є бухгалтер без права підпису. Хто має право підписувати касові документи за головного бухгалтера?

Нагадуємо, що наявність підпису головного бухгалтера передбачена типовими формами № КО-1 і № КО-2), встановленими в Положенні № 148*.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Касові обов’язки бухгалтера встановлені в пп. 32, 33 Положення № 148:

(1) заповнювати ПКО/ВКО до передавання їх до каси;

(2) реєструвати ПКО/ВКО в Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (типові форми № КО-3 або № КО-3а з Положення № 148).

Якщо посади «головний бухгалтер» у штатному розписі підприємства немає, то виконання відповідних обов’язків зазвичай покладається розпорядчим документом або на директора (керівника) підприємства, або на так званого бухгалтера без права підпису (вочевидь, мається на увазі відсутність підпису такого бухгалтера на фінансово-господарських документах підприємства)…

А от щодо підпису головного бухгалтера саме на касових документах, де згідно з їх типовими формами він потрібний (як зазначено вище), то відповідно пп. 25, 26 Положення № 148 дозволяють як ПКО (основну частину і відривну квитанцію), так і ВКО

замість головного бухгалтера підписувати іншій особі, уповноваженій керівником підприємства

Зрозуміло, це таке покладання обов’язків має бути оформлено відповідним наказом.

Отже, обов’язок підписувати ПКО і ВКО замість головного бухгалтера (навіть за наявності такої посади в штатному розписі підприємства) може бути покладено і на бухгалтера. А може —

на будь-якого іншого працівника підприємства

І навіть на «найголовнішого» — того-таки керівника (директора). Жодних винятків щодо цього Положення № 148 не містить.

Дивіться: за аналогією звертаємо увагу на схожі ситуації.

По-перше, згадані пп. 32, 33 Положення № 148 дозволяють обов’язки (1) і (2) покласти наказом не на бухгалтера (у посадовій інструкції якого вони зазвичай зазначені), а на іншу «відповідальну особу підприємства» — тобто просто на будь-якого іншого працівника.

По-друге, згідно з п. 45 Положення № 148 за відсутності в штатному розписі підприємства посади «касир» (за цієї ситуації подібна умова висувається), керівник своїм наказом може покласти такі обов’язки на бухгалтера або іншого працівника (зрозуміло, з останнім необхідно укласти договір про повну матеріальну відповідальність).

І так само — за відсутності винятків у Положенні № 148 — обов’язки касира має право виконувати сам керівник.

З цим погодилися податківці у 109.15 БЗ. До речі, вони наказують такому керівнику ставити свій підпис на касових документах двічі — за себе як керівника і за касира.

Тому, якщо вже ваш керівник зовсім не хоче бачити вашого підпису, то він має право покласти на себе самого обов’язок підписувати ПКО/ВКО за головного бухгалтера… І ставити у ВКО два підписи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі