Теми статей
Обрати теми

Нерезиденту-боржнику резидент не помічник

Адамович Наталія, податковий експерт
Наше підприємство-резидент надає послуги транспортно-експедиційної діяльності нерезиденту (експорт послуг, контракт у євро). Проте в нерезидента виникли труднощі з оплатою. Його партнер — резидент України взявся оплатити його борг, уклавши договір про перевідступлення права вимоги, й сплатити нам еквівалент євро в грн. за курсом НБУ на дату оплати. Підкажіть, будь ласка, чи не буде в таких діях порушень валютного або зовнішньоекономічного законодавства? Які є шляхи вирішення цієї ситуації, щоб не порушити 180-денний строк повернення валютної виручки?

У разі експорту транспортно-експедиторських послуг виручка повинна прийти саме від нерезидента. Розрахунки між резидентами у сфері ЗЕД не допускаються.

Строки ЗЕД-розрахунків важливі в разі експорту транспортних послуг (ч. 2 ст. 1 Закону № 185*).

* Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР.

При експорті виручка резидентів в іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованості, зазначені в контракті.

Але в частині експорту транспортних послуг виручка від нерезидента має бути зарахована

не пізніше 180 календарних днів з моменту підписання акта або іншого документа, що посвідчує виконання робіт, надання транспортних послуг

В іншому випадку за кожен день прострочення нараховується пеня в розмірі 0,3 % від суми недонадходження, проте не більше всієї суми заборгованості, не погашеної нерезидентом (ст. 4 Закону № 185).

При цьому тільки після зарахування виручки за експортною операцією на поточний рахунок резидента банк знімає таку операцію з контролю (п. 2.3 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою НБУ від 24.03.99 р. № 136), а також після отримання гривневого еквіваленту валютної виручки внаслідок обов’язкового продажу іноземної валюти (див. лист НБУ від 16.09.2015 р. № 22-01013/66333).

Якщо нерезидент не може сплатити борг за експорт транспортних послуг, нічого не маємо проти угоди про переведення боргу.

Проте така угода може бути укладена саме між нерезидентами

Здійснити переведення боргу з нерезидента на резидента України проблематично, оскільки використання інвалюти на території України як засобу платежу потребує отримання індивідуальної ліцензії НБУ.

Як правильно. Угода про переведення має бути укладена між первісним боржником — нерезидентом і новим боржником — нерезидентом. У такому разі згідно з українським законодавством (ст. 520 ЦКУ) угода про переведення боргу повинна обов’язково узгоджуватися з кредитором (тобто резидентом). Потім новий (платоспроможний) боржник-нерезидент погасить борг.

Можна обійтися і без оформлення угоди про переведення боргу, а просто за домовленістю сторін замінити в контракті особу, відповідальну за проведення розрахунків, і надати копії такої додаткової угоди в банк, який контролює ці розрахунки.

Як варіант, ви можете відступити право вимоги боргу за ЗЕД-контрактом іншій особі, (!) але, знову-таки, нею має бути нерезидент. Тоді в Україну надійде жива інвалюта. Щоправда, про такі домовленості доведеться повідомити банк для зняття операції з валютного контролю.

Увага! Здійснення відступлення права вимоги між резидентами при здійсненні експортно-імпортних операцій у сфері ЗЕД не допускається (див. БЗ 114.02).

Детальніше про варіанти відстрочення «підконтрольних» валютному законодавству платежів див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28, с. 47.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі