Теми статей
Обрати теми

Вплив РК на ΣПеревищ

Адамович Наталія, податковий експерт
Різнобій з відображенням даних коригування в декларації з ПДВ і періодом реєстрації РК у ЄРПН може обернутися підступним показником ΣПеревищ, що відбирає в платника ліміт! Давайте з’ясуємо, за яких обставин він виникає та як його уникнути.

Коли чекати ∑Перевищ

∑Перевищ (так зване перевищення) — останній показник формули з п. 2001.3 ПКУ, який зменшує ліміт реєстрації (міститься в ряд. 6 Витягу J1401206).

Так ось, ∑Перевищ виникає, якщо податкові зобов’язання (ПЗ) за деклараціями (з ряд. 9 розд. I) більше, ніж ПЗ за даними ЄРПН, тобто

∑Перевищ: ПЗ за декларацією (з урахуванням УР) > ПЗ з ПН/РК за ЄРПН

Тоді (!) додана різниця — це і є ∑Перевищ. Цей показник може мати тільки додатне значення, при від’ємному він прирівнюється до нуля і не впливає на ліміт реєстрації.

Показник ∑Перевищ перераховується ДФС автоматично за датою:

— прийняття звітності від платника податку;

— реєстрації ПН/РК із запізненням.

При розрахунку додатного значення зазначеного показника на таке значення зменшується ліміт реєстрації платника. Увага! Такий розрахунок здійснюється окремо (!) за кожен звітний період без наростаючого підсумку (див. листи ДФСУ від від 05.04.2018 р. № 1437/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Інакше кажучи, система бере дані податкових зобов’язань декларації (розділ 1)*, наприклад за квітень 2018 року (плюс дані уточнюючих розрахунків до декларації за квітень), і порівнює їх із сумою ПДВ, яка міститься в датованих квітнем ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН.

* При поданні «Звітної нової» декларації з ПДВ показник ∑Перевищ автоматично перераховується (див. БЗ 101.17).

Розбіжність виникає в тому випадку, коли відображення ПЗ і несвоєчасна реєстрація ПН/РК припадають на різні періоди. Якщо декларування і реєстрація належать до одного періоду, то ∑Перевищ виникати не повинно (адже розбіжностей немає). А оскільки ∑Перевищ — головний біль постачальника, то саме з його боку далі й аналізуватимемо.

«Збільшуючі» РК відобразили в декларації не того періоду

До виникнення ∑Перевищ може призводити відображення постачальником «збільшуючих» РК не в тому періоді в декларації з ПДВ. По суті, тут усе аналогічно реєстрації ПН.

Реєстрація «збільшуючого» РК призведе до зменшення ліміту реєстрації на показник ∑НаклВидан.

Коли постачальник задекларував ПЗ з РК не періодом складання, а, скажімо, періодом реєстрації РК. Будьте уважні! Своєчасно зареєстрований «збільшуючий» РК засвітиться в ЄРПН саме датою його складання.

Постачальник, подавши декларацію за період реєстрації РК і відобразивши в ній коригувальні ПЗ, отримає ∑Перевищ

А все тому, що ПЗ за декларацією перевищать ПЗ за ЄРПН, адже зареєстрований «збільшуючий» РК «підтягнеться» в ЄРПН саме до періоду складання, а не його реєстрації.

Як виправити ситуацію і «скасувати» ∑Перевищ? Для цього необхідно усунути помилку: передекларувати ПЗ, як належить, періодом складання РК.

Постачальникові знадобитися скласти аж два УР:

— перший — «збільшуючий» УР (до періоду першої події — складання РК), щоб додати потрібні ПЗ з РК. Тут постачальник повинен твердо пам’ятати: ПЗ за «збільшуючими» РК показують у декларації з ПДВ чітко періодом проведення коригування, тобто не чекаючи реєстрації РК;

— другий — «зменшуючий» УР (до періоду реєстрації РК), щоб, навпаки, зняти зайві ПЗ.

Зверніть увагу! При підрахунку ∑Перевищ податкові зобов’язання з УР «підтягуються» до періоду, в якому складено РК.

Таким чином, (1) відновимо ПЗ за період першої події (складання РК), (2) знімемо ПЗ за період реєстрації РК — і ∑Перевищ зникне.

«Зменшуючі» РК відобразили в декларації не того періоду

Це, мабуть, найбільш неврегульований випадок. Усе тому, що теоретично з 01.01.2018 р. для «зменшуючих» РК, складених на покупців — платників ПДВ, повинен діяти новий строк реєстрації в ЄРПН — 15 днів з дня отримання покупцем РК (абзац сімнадцятий п. 201.10 ПКУ).

У свою чергу, від реєстрації «зменшуючих» РК залежить, коли зменшувати ПЗ постачальникові в декларації з ПДВ: при своєчасній реєстрації — у періоді складання РК, при несвоєчасній реєстрації — у періоді реєстрації РК (див. лист ДФСУ від 12.02.2018 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, консультацію з БЗ 101.23).

Проте СЕА під новий 15-денний реєстраційний строк для «зменшуючих» РК поки що не переналаштовували.

Тому при реєстрації абсолютно всіх РК, у тому числі й «зменшуючих», діє загальний алгоритм і строки реєстрації — дивлячись у якій (першій/другій) половині місяця складені РК.

Тож будьте уважні! Саме на старі строки реєстрації податківці орієнтуються і в питаннях*:

* Щодо накладення на покупців штрафів за несвоєчасну реєстрацію РК див. статтю на с. 12.

1) зменшення ПЗ продавцями в декларації з ПДВ;

2) підрахунку ∑Перевищ.

А це означає, що в ЄРПН, з урахуванням старих строків «зменшуючі» РК, зареєстровані:

— своєчасно (у першій/другій половині місяця) — враховуються періодом складання РК;

— несвоєчасно (пізніше за першу/другу половину місяця) — враховуються періодом реєстрації РК.

І якщо включити РК до декларації в іншому періоді, то вискочить ∑Перевищ.

Ну, наприклад, «зменшуючий» РК, складений постачальником від 25 квітня, направлений покупцеві 10 травня і зареєстрований ним 17 травня, буде:

— по-новому — «своєчасно», оскільки не минули 15 днів з дня отримання РК;

— по-старому — «несвоєчасно», оскільки зареєстрований не в першій половині місяця.

Будьте уважні! Поки не переналаштували СЕА, такий «зменшуючий» РК врахується як зареєстрований несвоєчасно, тобто його дані засвітяться в ЄРПН у травні (періоді несвоєчасної реєстрації).

Тому постачальник його повинен включити до декларації за травень. І якщо не включить, то після подання декларації за травень вискочить ∑Перевищ (у декларації за травень коригування ПЗ не пройде, а в ЄРПН — пройде, тому мінус на мінус дасть додатне значення різниці між ПЗ з декларації і сумою ПЗ, що пройшла по ЄРПН).

До речі, запитань не повинно виникнути, якщо «зменшуючий» РК реєструвати:

1) з дотриманням одночасно і нових, і старих строків (наприклад, 12 травня — у СЕА врахується квітнем як своєчасно зареєстрований «у першій половині»), тоді постачальник напевно його повинен включити до декларації за квітень;

2) з порушенням і нових, і старих строків, наприклад 28 травня (у СЕА врахується травнем), тоді продавець повинен зменшувати ПЗ періодом запізнілої реєстрації в декларації за травень. Щоправда, за прострочення реєстрації на покупця накладуть штраф.

Загалом, до того, як податківці актуалізують програмне забезпечення, радимо при реєстрації «зменшуючих» РК укладатися і в нові, і в старі строки. Тоді і ∑Перевищ з’являтися не повинно, і штрафів не буде за заниження ПЗ у декларації.

Можна, звісно, штраф за заниження ПЗ (через те, що відобразили РК не в тому періоді) відсудити в суді. Але тут є заковика, бо ПКУ якраз нічого не говорить про відображення РК залежно від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрований РК у ЄРПН. Це чистої води давні рекомендації податківців через налаштування все того ж програмного забезпечення роботи СЕА.

Що стосується ∑Первищ, якщо воно все ж таки виникне, то можна, звісно, намагатися його прибрати в співпраці з податківцями. Адже це ніщо інше як технічна помилка системи, про яку вони говорили в листі від 11.01.2018 № 968/7/99-99-12-03-01-17 (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, с. 5).

Але чи підуть вони на таку співпрацю?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі