Теми статей
Обрати теми

Приклади заповнення РК

Солошенко Людмила, податковий експерт
Ну а тепер, вивчивши «матчастину», розглянемо на прикладах, як складати по-новому РК у найпоширеніших ситуаціях.

Повернення товару (передоплати)

Оформлення РК залежить від того, яке здійснюється повернення: повне чи часткове.

Повне повернення. У такому разі складають РК з причиною «Повернення товару або авансових платежів». Сторнуючий запис за коригованою позицією вносять одним рядком (при поверненні декількох позицій рядків буде декілька).

Приклад 1. Поставлено 10 одиниць товару А за ціною 200 грн. (без урахування ПДВ) за одиницю і 15 одиниць товару В за ціною 100 грн. (без урахування ПДВ) за одиницю (у ПН товари мали відповідно порядкові номери «1» і «2»). Покупець повертає товари А і В (усю кількість).

Тоді РК на повне повернення товару заповнимо так:

img 1

Аналогічним чином складають РК на повне повернення суми передоплати. Ще через РК з такою причиною можна обнулити помилкову «зайву» ПН, ПН з неправильним ІПН тощо.

Часткове повернення. У такому разі складають РК (увага!) з причиною «Зміна кількості». На кориговану позицію заповнюють два рядки: з «-» і з «+».

Приклад 2. Відвантажено 10 одиниць товару С за ціною 300 грн. за одиницю (без урахування ПДВ); у ПН у товару С порядковий номер «3», усього було 4 позиції. Покупець повертає 2 одиниці товару С (тобто в покупця фактично залишається 8 одиниць товару С).

Тоді РК на часткове повернення заповнимо так:

img 2

Знижка

Оформлення РК залежить від того, яка надається знижка: «повна» (тобто на всю кількість товару) чи «часткова» (тобто тільки на частину кількості товару).

Знижка на всю партію товару. У такому разі складають РК з причиною «Зміна ціни» (із заповненням «цінових» гр. 9, 10).

Приклад 3. Поставили покупцеві 50 одиниць товару В за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). Потім на товар В зробили знижку: знизили ціну на 10 грн. (тобто до 90 грн. за одиницю, без урахування ПДВ). У ПН у товару В порядковий номер «2», усього було 3 позиції.

Тоді РК на знижку заповнимо так:

img 3

Знижка на частину товару. У такому разі складають РК з причиною «Зміна номенклатури» (із заповненням «кількісних» гр. 7, 8, оскільки через «часткову» знижку отримуємо різну кількість за різною ціною). Уявимо для наочності, що за умовами прикладу 3 зробили знижку на частину товару В.

Приклад 4. Поставили покупцеві 50 одиниць товару В за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). Потім на частину (20 одиниць) товару В зробили знижку: знизили ціну на 10 грн. (тобто до 90 грн. за одиницю, без урахування ПДВ). У ПН у товару В порядковий номер «2», усього було 3 позиції. Тоді РК на знижку заповнимо так:

Тоді РК на «часткову» знижку заповнимо так:

img 4

Зміна номенклатури (або ціни з кількістю)

У такому разі складають РК з причиною «Зміна номенклатури» (заповнюють «кількісні» гр. 7, 8).

Приклад 5. Надійшла передоплата за 40 одиниць товару Д за ціною 50 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У подальшому після передомовленостей був відвантажений інший товар Е: 25 одиниць за ціною 80 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У ПН у товару Д порядковий номер «4», усього було 6 позицій.

Тоді РК на зміну номенклатури заповнимо так:

img 5

Аналогічним чином складають РК, якщо після передоплати одночасно за товаром змінюються ціна з кількістю.

Приклад 6. Надійшла передоплата за 30 одиниць товару С за ціною 50 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У подальшому після передомовленостей про ціну/кількість було поставлено 25 одиниць цього товару за ціною 60 грн. за одиницю (без урахування ПДВ). У ПН у товару С порядковий номер «3», усього було 5 позицій.

Тоді РК на одночасну зміну ціни/кількості заповнимо так:

img 6

Ще за допомогою РК з такою причиною можна виправити помилки в номенклатурі, кодах УКТ ЗЕД/ДКПП, ціні/кількості.

Перехідні ситуації

Повернення товару (після знижки за «старим» РК). Якщо в «старому» РК знижку показували одним рядком «на дельту», то для повернення такого товару оформляють два РК:

— перший — з причиною «Усунення неоднозначностей» (яким усунемо неоднозначності);

— другий — з відповідною причиною, яким проведемо коригування (наприклад, при частковому поверненні товару з причиною «Зміна кількості»).

Приклад 7. Поставили покупцеві 10 одиниць товару E за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ); у ПН у товару Е порядковий номер «4», усього в ПН було 5 позицій. Потім на частину товару Е (на 3 одиниці) зробили знижку: знизили ціну на 10 грн. (тобто до 90 грн. за одиницю, без урахування ПДВ). За старими правилами оформили «знижковий» РК на дельту «-30 грн.». (у якому заповнили «цінові» графи: 9 «-10» і гр. 10 «3»). Тепер покупець повертає 2 одиниці товару Е за ціною 90 грн. за одиницю.

Тоді перший (проміжний) РК на «Усунення неоднозначностей» заповнимо так:

img 7

Наступний РК на часткове повернення товару (з причиною «Зміна кількості») заповнимо так:

img 8

Повернення (після «старого» коригування не в тих графах). Якщо в «старому» РК коригування показали не в тих графах («кількісне» — в «цінових» гр. 9, 10, а «цінове» — у «кількісних» гр. 7, 8), то оформляють два РК:

— перший — з причиною «Усунення неоднозначностей» (яким усувають неоднозначності);

— другий — з відповідною причиною, яким проводять коригування (наприклад, у разі повного повернення товару — з причиною «Повернення товару або авансових платежів»).

Приклад 8. Припустимо, що за умовами попереднього прикладу 7 знижку на 3 одиниці товару Е в старому «знижковому» РК відобразили (одним рядком) не в тих графах, заповнивши не «цінові», а «кількісні» графи так: гр. 7 «-3» і гр. 8 «10». Тепер покупець повертає всі 3 одиниці «знижкового» товару Е. Тоді діяти будемо схожим чином.

Для проведення коригування спочатку складемо перший (проміжний) РК на «Усунення неоднозначностей»:

img 9

Наступний РК на повне повернення «знижкового» товару Е заповнимо так:

img 10

Повернення після некоректного обнулення кількості. Припустимо, що при минулих коригуваннях «старими» РК некоректно обнулили всю кількість (заповнили «кількісні» гр. 7, 8 замість «цінових» гр. 9, 10). Тоді, якщо ми правильно зрозуміли поради контролерів у БЗ 101.15, для проведення поточного коригування складаємо РК з причиною «Зменшення обсягу при нульовій кількості» (за допомогою якого коригуємо тільки обсяги, що залишилися, без кількості).

Приклад 9. Поставили покупцеві 50 одиниць товару А за ціною 100 грн. за одиницю (без урахування ПДВ); у ПН у товару А порядковий номер «1». Потім на товар А зробили знижку: знизили ціну на 10 грн. (тобто до 90 грн. за одиницю, без урахування ПДВ). За старими правилами оформили «знижковий» РК на дельту «-500 грн.», проте коригування відобразили не в тих графах: замість «цінових» гр. 9, 10, заповнили «кількісні» гр. 7, 8 (тобто зняли всю кількість, залишився тільки скоригований обсяг «4500 грн.»). Тепер покупець повертає товар А.

Тоді звичайним «поворотним» РК (з причиною «Повернення товару або авансових платежів») не зможемо провести коригування, оскільки раніше некоректно обнулили всю кількість. А для проведення коригування (повернення) оформимо РК на зменшення обсягу без кількості зі спеціальною причиною «Зменшення обсягу при нульовій кількості», який заповнимо так (заповнюємо гр. 1 — 6 і гр. 13 з «-», гр. 7 — 12 не заповнюємо):

img 11
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі