Теми статей
Обрати теми

Якщо не вдається зареєструвати РК

Ольховик Ольга, податковий експерт
Усіх складнощів, з якими щодня стикаються платники при реєстрації розрахунків коригування (РК), і не перелічиш: то в номенклатурі ненавмисно виявляється зайвий пропуск, то в якійсь із порожніх клітин сховається невидимий нуль... І все — РК у ЄРПН не реєструються. Але такі недоліки нехай важко, але виправити можна. А що, якщо причину відмови в реєстрації усунути неможливо? Давайте розберемо одну з таких ситуацій.

Однією з поширених причин незаконного «відфутболювання» РК є дата його складання, що зашкалює за 1095 днів з дня складання податкової накладної (ПН). Зареєструвати такий РК не вийде незалежно від того, чи зареєстрована коригована ним ПН. Система його просто не пропустить. І це при тому, що ст. 192 ПКУ жодних обмежень для строків проведення ПДВ-коригувань не містить.

Та й період, протягом якого можлива реєстрація ПН/РК, сьогодні не обмежений. Тому

на РК, складені при зміні умов договору, зазначений строк давності (у 1095 днів) не діє

Тобто фіскали відмовляють у реєстрації таких РК незаконно.

Щоправда, Мінфін та й самі податківці твердять по-іншому (Мінфін — у листі від 31.01.2018 р. № 11310-09-10/2681, ДФСУ — у «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 8, с. 45).

Хоча іноді податківці, ніби й не проти «старих» коригувань. Відповідний висновок містить роз’яснення з БЗ 101.15, у якому вони говорять про коригування ПДВ при зміні умов договору фінлізингу (БЗ 101.15).

Щоправда, ця консультація зареєструвати РК до старих постачань не допоможе. ☹ А як же бути платникам, які без зареєстрованого РК не мають права зменшити податкові зобов'язання (ПЗ) / збільшити податковий кредит (ПК) (згідно з пп. 192.1.1 та 192.1.2 ПКУ)?

По-перше, можна оспорити відмову в реєстрації РК у судовому порядку. Добре, що суди в таких випадках на боці платника (див., наприклад, постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 30.10.2017 р. у справі № 823/952/17, ухвалу ВАСУ від 18.02.2016 р. у справі № 0670/4210/12*).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69860394, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/56548152.

По-друге, якщо судовими справами займатися немає часу, то можна спробувати досягти бажаного результату (зменшити ПЗ/збільшити ПК) і без РК. Як це зробити? Тут усе залежить від причини коригування.

Якщо ПЗ потрібно відкоригувати внаслідок повернення товару, то можна оформити зворотне постачання

Покупець (який є тепер постачальником) оформить на таке постачання нову ПН і без проблем зареєструє її в ЄРПН.

Щоправда, при поверненні передоплати скористатися цим рецептом буде складніше. А при зміні ціни/номенклатури постачання він і зовсім не допоможе — у цих випадках можна спробувати врахувати відповідні коригування (зменшити ціну/змінити номенклатуру) в наступних непрострочених постачаннях. Але це можливо, звісно, тільки в тоді, коли такі наступні постачання є (чи плануються).

При збільшенні ціни допоможе хіба що постачання покупцеві якихось послуг на відповідну вартість. Чи, знову ж таки, можна врахувати зміну ціни в наступних постачаннях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі