Теми статей
Обрати теми

Помилка в типі причини

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство склало податкову накладну, яка не підлягає наданню покупцю. У ній зазначено помилковий тип причини. Як виправити таку помилку?

Нагадаємо: тип причини зазначається у тих ПН, які не надаються покупцю. Залежно від того, з якої причини ПН не надається покупцю, у лівому верхньому кутку ПН зазначається один із типів причин, перелічених у п. 8 Порядку № 1307.

Припустимо, що тип причини зазначено неправильно. Наскільки це критично? Типу причини, з якого ПН не надається покупцю, немає серед обов’язкових реквізитів ПН (п. 201.1 ПКУ). Тож назвати цю помилку такою, яку в будь-якому випадку необхідно виправляти, — не можна. Тут можливі два варіанти.

Якщо ПН узагалі не надається покупцю, і помилка тільки в тому, з якої причини вона не надається, помилку, на нашу думку, можна і не виправляти. У цьому випадку тип причини ні на що впливає. Достатньо зареєструвати ПН у ЄРПН (аби уникнути штрафних санкцій), а також повністю і своєчасно відобразити суму податкових зобов’язань у декларації з ПДВ.

Якщо ж ви все-таки хочете виправити цю помилку — дійте згідно з п. 21 Порядку № 1307. Тобто заповніть заголовну частину РК так, як мала би бути заповнена заголовна частина ПН. Як виправити помилку в типі причини? Та, власне, у тому ж порядку, в якому виправляються інші помилки у заголовній частині ПН. Тобто потрібно скласти РК з порожніми розділами А і Б. А у лівій верхній частині заголовної частини РК поле «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини (зазначається відповідний тип причини» заповнюється правильно. Потім цей РК постачальник сам реєструє у ЄРПН і все.

Аналогічний порядок для виправлення помилок у типі причини пропонували фіскали (див. роз’яснення ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 15.06.2016 р.)*.

* Див.: http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/253323.html.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі