Теми статей
Обрати теми

Дешева оренда: що з ПДВ?

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 02.04.2018 р. № 1734/6/99-99-15-03-02-15/IПК

висновок документа

База оподаткування ПДВ послуг з оренди нерухомості має бути не нижчою за ринкову ціну. При визначенні цієї ціни треба враховувати класифікаційний тип будівлі, її площу, місцезнаходження тощо. А також порівнянність економічних умов оренди подібних приміщень

Зав’язка листа, що коментується, така. Орендодавець здає одне з приміщень свого ТРЦ* в оренду орендарю-бюджетнику майже за безцінь. Така знижка обумовлена тим, що його розміщення в ТРЦ приведе до значного припливу відвідувачів, а також збільшить привабливість решти приміщень в цій будівлі для інших потенційних орендарів.

* Торгово-розважальний центр.

Як тут визначити базу оподаткування ПДВ?

Автори листа спочатку нагадують, що згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ при постачанні «самостійно виготовлених» послуг визначається за договірною вартістю, але не нижче звичайних цін. Далі податківці намагаються (вже не вперше**) ставити знак рівності між поняттями «звичайна ціна» і «ринкова ціна» (цитуючи відповідно пп. 14.1.71 і 14.1.219 ПКУ).

** Див., наприклад, БЗ 101.07, лист ДФСУ від 19.10.2016 р. № 22624/6/99-99-15-03-02-15 (Податки та бухгалтерський облік, 2016, № 95, с. 4).

Проте у визначенні з п.п. 14.1.71 ПКУ сказано, що звичайна ціна дорівнює договірній, і якщо не доведено зворотне, то така ціна відповідає рівню ринкових цін. Але, незважаючи на це, податківці не ставлять знак рівності між цими двома поняттями і ціною договору. При цьому зазначають у листі, що ПКУ передбачає можливість доведення невідповідності договірної ціни рівню ринкових цін.

Крім того, автори підкреслили, що при визначенні ринкових цін на послуги з оренди нерухомості необхідно враховувати приналежність будівель і споруд до однакових класифікаційних типів (з урахуванням їх функціонального призначення) згідно з Держкласифікатором будівель; їх площу, місцезнаходження тощо. Крім того, необхідно з’ясовувати джерела інформації про ціни на ринку ідентичних послуг в порівнянних (!) економічних (комерційних) умовах. Визначати ринкові ціни слід враховуючи дані цих джерел і обов’язково враховуючи ідентичність (спорідненість, порівнянність) об’єктів оренди.

Проте далі в листі зазначено, що в цьому випадку джерелом інформації про звичайну ціну можуть бути ціни на оренду аналогічних приміщень у цьому ТРЦ.

Тобто, судячи з усього, вони не схильні враховувати «порівнянність умов»: «специфічність» орендаря*** і рекламно-маркетинговий характер факту зниження йому ціни.

*** Ті, хто мають справу з бюджетниками, намагаються не дуже завищувати ціни, щоб не довелося потім спілкуватися з Госаудитслужбою (колишнім КРУ).

Ми вважаємо основним аргументом на користь «звичайності» дешевої ціни оренди те, що це — свого роду маркетинговий хід орендодавця, щоб «умастити» бюджетника для укладення договору, з кінцевою метою заманити «на його ім’я» в ТРЦ більшу кількість і відвідувачів, і орендарів.

З цієї причини ціни на оренду аналогічних приміщень ТРЦ без урахування «особистих» якостей і «популярності» орендарів не можна вважати порівнянними.

Отже, платник може або визнати звичайною ціну кв. м аналогічного приміщення в ТРЦ і щомісячно донараховувати собі ПЗ з ПДВ з різниці, або вважати, що встановлена бюджетнику ціна для цього договору — звичайна і платити ПДВ тільки виходячи з неї. Але в другому випадку треба бути готовим доводити «звичайність» ціни такої оренди (може, навіть в суді ☹), акцентуючи увагу на непорівнянності економічних (комерційних) умов оренди за різними договорами. Не завадить також заздалегідь підготувати комплект надійних документів для обґрунтування «звичайності» (читайте про це у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 25, с. 7). Сподіваємося, ви будете переконливими.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі