Теми статей
Обрати теми

Як дійсно відпочити у відпустці

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України
— Ну що, як відпочила?
— Та, якось не дуже… Часу замало, погода погана, ще й діти постійно хворіли/плакали/не дуже добре поводилися. Розслабитися так і не вийшло!
Знайомо? Авторові, на жаль, так. Чомусь ми готові продумувати все: роботу, задачки, відвідування окремих заходів. Ось тільки до відпустки, відпочинку обиватель найчастіше ставиться абияк. Мовляв, вона ж відпустка, а отже, сам факт того, що вона відбудеться, — відкриє країну задоволень, комфорту і розслаблення. Що ж треба, щоб відпустка пройшла на ура? Давайте визначатися!

1. Визначте, що таке відпочинок для вас. Надайте відповідь мінімум 10 разів самостійно на запитання: «Що таке відпочинок для мене?». Аналізуючи відповіді, відкиньте перші 5 пунктів, вони зазвичай занадто раціональні, і зосередьтеся на інших 5, тобто з 6 по 10. Знайдіть щось, що ці пункти об’єднує. Здебільшого, за ними стоятиме якась незадоволена потреба.

Наприклад, ви можете побачити такий список пунктів 6 — 10: співати; малювати; вчитися грати на гітарі; зустрічатися з новими людьми; навчитися в’язати. Передусім, в око впадає, що в цьому списку багато про творчість. Схоже, саме потреба у творчості виявляється незадоволеною, тобто увага до неї і буде для вас бажаним відпочинком.

Тепер погляньте на ще один варіант списку: лежати на дивані; пити гарячий чай; щоб повітря було достатньо прохолодним; тиша; сон. Якщо в першому випадку за списком стоїть потреба у зміні діяльності, у творчій активності, то в другому — потреба в комфорті. А то й сильніше — потреба в нічогонеробленні. І цю потребу теж необхідно поважати і задовольняти!

Загалом, головний принцип — визначте, що таке відпочинок індивідуально для вас, яка потреба насправді стоїть за цим визначенням відпочинку, дотримуйтеся цього розуміння.

2. Розставте пріоритети. Коли занадто довго живеш, відмовляючи собі в тому, що так важливо для тебе, на цю відпустку, період свободи, покладається занадто велика кількість очікувань. Потрібно і полежати встигнути, і біля моря погрітися, і дітей чомусь навчити, і за нове хобі взятися, і нові місця подивитися. Від такої кількості планів на невеликий проміжок часу може запаморочитися голова. Тому наступний принцип гарного відпочинку такий: оберіть щось одне, те, що дійсно важливо для вас. Складіть список тих дій/бездіяльності, яким ви хочете приділити увагу у відпустці. Потім оберіть найважливіше, те, що дійсно задовольнить вашу головну потребу. Зрозумійте, якщо на відпустку заплановано надто багато, потім доводиться розриватися між різними діями і планами. У результаті задоволення неможливо отримати ні від чого. Правильна народна мудрість: «За двома зайцями поженешся…».

З принципу розставляння пріоритетів відпочинку є і ще два важливі наслідки. Перший — чим більше очікувань, тим більше розчарувань. Тому коли очікувань не так вже й багато, то і розчаруватися складніше.

Другий важливий наслідок — концентрація. У нашому конфліктному, множинному, розщепленому світі сама зосередженість на чомусь стає цілющою, терапевтичною. Коли на відпочинок заплановано не так вже і багато, я можу залишатися в моменті, насолоджуватися тим, що є, бути в потоці, плисти за течією.

3. Приділяйте увагу організмічному. Працюючи зі своїми клієнтами як психотерапевт, автор помітив, що люди, як і раніше, схильні ділити свої потреби, бажання на нижчі і вищі, примітивні і соціальні… Мовляв, хотіти написати книжку — хороше, високе бажання. Хотіти з’їсти тортик — низинне. Заробити багато грошей і потурбуватися про дітей — високе. Зайнятися сексом — низинне. Зробити щось нове і цікаве, наприклад, з’їздити на пізнавальну екскурсію — високе. Полежати — низинне. І далі, низинне треба пригнічувати і зупиняти, а ось високому давати хід.

Друзі, не потрібно так! Адже дійсно ті потреби, які у вас з’являються, з’являються не просто так. Ділення їх на нижчі і вищі дуже умовне, визначене культурою, і насправді нічого не означає! Не має відношення до реального стану речей! І вже тим паче саме на відпочинку варто приділити особливу увагу цьому самому організмічному, усьому тому, що раніше ви називали низинним і вважали невартим уваги: їжа, сон, секс, комфорт, тепло… Список можна розширювати і продовжувати. Це всього лише приклади.

Будьте уважні до того, що потрібно вашому організму, розмовляйте з ним, слухайте його, а з людьми завжди можна тим чи іншим чином домовитися. Навіть якщо ви прокидаєтеся о 7-й ранку і хочете йти на море, а ваші попутники прокидаються лише о 9-й, — ідіть, і поясніть їм, що в цій відпустці ви хочете присвячувати час собі. А ось коли вони прокинуться, ви з радістю зустрінете їх уже на пляжі.

4. Продумайте те, що до і після. Усі думають про відпустку, як про щось хороше, часом дивовижне і прекрасне. А знаєте, чим небезпечна відпустка? Узагалі-то, будь-яка зміна режиму життя є невеликою кризою. Людині доводиться переналаштовуватися, а отже, можливі не лише приємні, але і складні переживання: тривога, гнів, печаль. А тому, щоб відпустка дійсно була радісною і приносила задоволення, потрібно приділити увагу періодам перед нею і після неї.

Перед відпусткою обов’язково закінчіть або заморозьте всі робочі та інші справи. Постарайтеся позначити для себе письмово або просто в пам’яті, якщо вона у вас хороша і ви на неї покладаєтеся, в якому стані усі ваші справи, що треба буде робити, коли ви повернетеся. Це потрібно зробити для того, щоб зменшити тривогу перед відпусткою. А крім того, позначивши вже перед відпусткою, як йдуть ваші справи, що ви доробили, а що тільки доведеться зробити, ви не зіткнетеся із занадто великим навантаженням, коли з неї повернетеся.

Що ще важливо? На час відпустки люди, зазвичай, намагаються кудись поїхати. Врахуйте, що, по-перше, це не обов’язково, не хочете — не їдьте. А по-друге, якщо ви все-таки їдете, то до перебудови психологічної, емоційної може додатися ще і перебудова біологічна, у вигляді акліматизації тощо. А тому варто закласти декілька спокійних днів, без від’їздів, прощань і зборів як перед відпусткою, так і після неї.

Загалом, постарайтеся потурбуватися про себе у відпустці краще, ніж зазвичай, і можливо, ви навчитеся турбуватися про себе щодня, а отже, життя стане якіснішим і щасливішим! Приємного відпочинку!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі