Теми статей
Обрати теми

Анулювання постачальника — «STOP» для реєстрації ПН/РК!

Адамович Наталія, податковий експерт
ПДВ-анулювання постачальника як платника ПДВ, особливо якщо це трапилося зненацька, може поставити хрест на можливості завершити почате — зареєструвати вже складені ПН/РК. Що загрожує анульованому постачальникові і приголомшеному покупцеві в такій ситуації? Як діяти, щоб уникнути втрат від нереєстрації? Давайте розберемося детальніше.

День анулювання — останній день реєстрації?

Право на нарахування податку, а також складання податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) надається виключно особам, зареєстрованим платниками ПДВ (п. 201.8 ПКУ).

Реєстрація особи платником ПДВ діє до дати її анулювання, що провадиться шляхом виключення особи з Реєстру платників ПДВ (п. 184.1 ПКУ).

З моменту анулювання реєстрації особи як платника ПДВ така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту, складання ПН/РК (п. 184.5 ПКУ).

При цьому, як пояснюють податківці, день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем, коли він повинен визначити податкові зобов’язання. Відповідно в день анулювання ПДВ-реєстрації платник ще може складати і реєструвати ПН/РК в ЄРПН (див. БЗ 101.16).

У свою чергу, ПН/РК, складені і зареєстровані в ЄРПН постачальником у день анулювання його ПДВ-реєстрації, для покупців будуть підставою для віднесення зазначених у них сум до податкового кредиту (див. лист ДФСУ від 27.12.2017 р. № 3157/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

По суті, платник, який встиг скласти ПН/РК до ПДВ-анулювання, має право їх зареєструвати в ЄРПН з урахуванням граничних термінів їх реєстрації. Це прямо випливає з п. 201.10 ПКУ. Адже прямої заборони на проведення реєстрації складених ПН/РК саме після дати анулювання в ПКУ немає*. Там, як ми вже сказали, є позбавлення анульованої особи права їх складання.

* Раніше так вважали і податківці, пояснюючи, що платники податків, ПДВ-реєстрація яких анульована, мають право реєструвати ПН та/або РК в ЄРПН за умови, що з дати виписування пройшло не більше 15 календарних днів (не минули строки реєстрації).

Проте податківці вже тривалий час стверджують, що

з наступного дня після дня анулювання ПДВ-реєстрації колишній платник не має права складати ПН/РК і реєструвати їх в ЄРПН попри те, що з дати їх складання ще не минув строк реєстрації

При цьому якщо строки реєстрації таких ПН/РК не порушені, податківці обіцяють не штрафувати позбавлених ПДВ-реєстрації осіб (див., наприклад, листи ДФСУ від 23.11.2015 р. № 24877/6/99-99-19-03-02-15 і від 12.11.2015 р. № 24136/6/99-99-19-03-02-15).

Нещодавно податківці реанімували консультацію, яка підтверджує їх сталу позицію (див. БЗ 101.27), що після анулювання постачальника складені ним ПН/РК не реєструють. Її висновки такі: якщо реєстрація платника ПДВ — продавця анульована до закінчення строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН, визначеного п. 201.10 ПКУ, то штрафна санкція до такого платника не застосовується.

Тож ті «своєчасні» ПН/РК, що «не встигли» до реєстрації унаслідок анулювання постачальника, так і залишаться назавжди незареєстрованими в ЄРПН.

Причому, як стверджують податківці, право зареєструвати такі ПН/РК не відновиться у постачальника і після повторної ПДВ-реєстрації. Зареєструвати ПН/РК, складені особою в період до анулювання попередньої ПДВ-реєстрації, не вийде (див. лист ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2213/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Чим небезпечна така нереєстрація ПН/РК для кожної із сторін? Давайте обговоримо можливі варіанти при анулюванні постачальника.

«Зависла» ПН/збільшуючий РК

Наслідки для постачальника. Відповідальним за реєстрацію усіх ПН, а також «збільшуючих» РК є постачальник (пп. 201.10, 192.1 ПКУ).

Граничні строки для реєстрації ПН/збільшуючих РК (п. 201.10 ПКУ):

— складених з 1-го по 15-те число місяця — останній день цього місяця (включно);

— складених з 16 до останнього дня місяця — 15-те число наступного місяця (включно).

Не забудьте і про режим реєстрації: операційний робочий день для реєстрації триває з 8 до 20. Якщо 15-те число або останній день місяця припадає на вихідний, неробочий або святковий, то такий день буде операційним (п. 3 Порядку № 1246*).

* Порядок ведення ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Так ось, якщо на дату анулювання ПДВ-реєстрації

за ПН/РК граничні строки реєстрації не настали, проте постачальник не встиг їх зареєструвати — штрафи за ст. 1201 ПКУ йому не загрожують

Зважаючи на «оновлену» позицію податківців, штрафуватимуть тільки за прострочені ПН/РК.

Щодо ПДВ-обліку, то нереєстрація ПН або збільшуючого РК в ЄРПН — не перешкода для постачальника. Відобразити нараховані в них податкові зобов’язання в декларації з ПДВ за відповідний період (при анулюванні ПДВ-реєстрації — за останній звітний період) постачальник повинен, незважаючи на факт реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Адже постачальник зобов’язаний (!) показати/збільшити ПЗ в періоді виникнення ПЗ/проведення перерахунку ПДВ (тобто у періоді складання ПН/РК), незалежно від періоду реєстрації ПН/РК в ЄРПН).

Постачальникові така ситуація ще й на руку — лімітом реєстрації жертвувати не доведеться (більше залишиться на реєстрацію тих ПН, які не вписуються в терміни, щоб уникнути штрафу). А після анулювання він взагалі постачальникові не згодиться.

Більше того, за умови відображення суми податку з незареєстрованої ПН/РК у декларації з ПДВ до постачальника не застосують і адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку за ст. 1631 КпАП (див. target = "лист ДФСУ від 17.02.2016 р. № 3563/6/99-99-10-03-02-15, БЗ 101.27).

Ще раз зауважимо: для постачальника, відповідального за реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, штрафу за прострочення не буде, якщо, звісно, до моменту анулювання реєстраційні строки щодо тих ПН/РК, які не «встигли» до анулювання, не порушені.

Наслідки для покупця. Для покупця справи погані. Він залишиться ні з чим. Адже він має право збільшити податковий кредит (ПК) тільки після реєстрації ПН/збільшуючого РК в ЄРПН продавцем. І показує такий ПК у декларації залежно від того, як зареєстровані ПН/збільшуючий РК (БЗ 101.23): (1) якщо своєчасно — у декларації за період, в якому складені ПН/збільшуючий РК (чи у будь-якому наступному у рамках 1095 днів); (2) якщо несвоєчасно — у декларації за період, в якому відбулася реєстрація ПН/збільшуючого РК в ЄРПН (чи у будь-якому наступному у рамках 1095 днів).

Якщо ж ПН або збільшуючий РК постачальник не зареєстрував узагалі, то відповідно покупець втратить право на ПК. Тобто не матиме права показати суму ПДВ з незареєстрованих ПН/РК у декларації з ПДВ.

Єдине, що залишається покупцеві: вимагати відшкодування від постачальника суми втраченого податкового кредиту і то лише через суд. Суди у разі нереєстрації постачальником ПН/РК, як правило, стають на бік ображених покупців, визнаючи суму втраченого податкового кредиту збитками (див., наприклад, рішення Господарського суду Дніпропетровської обл. від 03.04.2018 р. у справі № 904/7/18**). Проте цю ситуацію можна вирішити і полюбовно.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/73308557.

Як підстрахуватися покупцеві. Для того щоб надалі все-таки збільшити шанси на отримання компенсації податково-кредитних втрат, у тому числі й унаслідок ПДВ-анулювання постачальника, бажано це питання залагодити ще на стадії укладення договору.

Адже за згодою сторін (ч. 4 ст. 179 ГКУ)

у договорі можна прописати будь-які умови, що не суперечать законодавству, включаючи і відповідальність за нереєстрацію ПН/РК

Тобто передбачити в договорі у тому числі ризики анулювання постачальника, прописавши порядок компенсації суми ПДВ за усіма «завислими» з цієї причини ПН/РК. Облік такої компенсації залежатиме від того, як ви домовитеся розцінювати компенсацію втраченого ПК: або як санкцію за договором, або як знижку від продавця. Детальніше про облік кожного з варіантів «покарання-компенсації» див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 97, с. 20.

«Завис» зменшуючий РК

Наслідки для покупця. Відповідальним за реєстрацію зменшуючого РК є покупець (п. 192.1 ПКУ). Граничний термін реєстрації для зменшуючих РК, складених до ПН на одержувача — платника ПДВ, є саме 15-й календарний день з дня отримання такого РК покупцем (включно).

На перший погляд, якщо продавець до анулювання ПДВ-реєстрації встиг оформити зменшуючий РК і направити його покупцеві, то проблем з реєстрацією такого РК у покупця — платника ПДВ бути не повинно. Адже відповідно до п. 12 Порядку № 1246 при надходженні для реєстрації РК перевіряється наявність ПДВшного статусу в особи, яка відправила на реєстрацію РК: на момент складання і на момент реєстрації. Раз на реєстрацію в ЄРПН зменшуючий РК направляє покупець, то саме його повинні перевіряти на наявність в Реєстрі платників ПДВ. Про іншу сторону (у нашому випадку «автора» такого РК — постачальника) не говориться ні слова.

Проте, як показує практика, якщо на момент реєстрації зменшуючого РК покупцем — платником ПДВ постачальник вже анульований, то такі РК не приймають до реєстрації в ЄРПН. Програмне забезпечення не пропускає такий РК на реєстрацію в ЄРПН, перевіряючи ще і наявність другої сторони — постачальника в лавах платників ПДВ. Тож

при реєстрації ПН/РК здійснюється звіряння даних про наявність в Реєстрі платників ПДВ як покупця, так і продавця

А тому якщо на дату реєстрації покупцем зменшуючого РК постачальника вже немає в Реєстрі платників ПДВ (на момент реєстрації РК він уже буде ПДВ-анульованим), то система не пропустить такий РК на реєстрацію. Покупець зареєструвати зменшуючий РК вже не зможе.

На підтвердження неприйняття РК до ЄРПН покупець отримає квитанцію. У ній має бути вказана причина неприйняття — у нашому випадку відсутність даних покупця в Реєстрі платників ПДВ.

Увага! Податківці, як правило, штрафують за прострочення/нереєстрацію і зменшуючого РК: до розрахунку штрафу застосовують абсолютну суму ПДВ, яку містить зменшуючий РК (суму з мінусом).

При цьому штрафи з пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ накладають саме на покупця — як на особу, відповідальну за реєстрацію РК. Адже відповідальність за несвоєчасну реєстрацію зменшуючого РК, складеного на покупця — платника ПДВ, лежить на такому покупцеві (п. 192.1 ПКУ).

Проте, враховуючи консультацію податківців (див. БЗ 101.27), якщо термін реєстрації зменшуючого РК не порушений, то

за нереєстрацію зменшуючого РК унаслідок анулювання постачальника штрафувати не повинні і покупця

І хоча в антиштрафній консультації з БЗ 101.27 прямої вказівки на це у висновках немає, проте податківці згадують і граничні терміни для реєстрації зменшуючого РК. А отже, звільнення від штрафу за непростроченим РК на момент анулювання постачальника, по суті, охоплює і цей випадок.

Додатковим доказом незастосування штрафу до покупця за прострочення/нереєстрацію зменшуючого РК буде квитанція, що підтвердить своєчасність відправлення покупцем на реєстрацію такого РК і відмову в його реєстрації.

Ще раз повторимо, до покупця штраф за несвоєчасну реєстрацію зменшуючого РК може бути застосований тільки у тому випадку, якщо він порушить термін реєстрації (зареєструє РК після закінчення 15 календарних днів, що йдуть за днем отримання РК від постачальника). Інакше підстав для застосування штрафу немає.

Що стосується впливу нереєстрації в ЄРПН зменшуючого РК на ПДВ-облік у звичайному коригувальному випадку, то покупцеві від цього ні холодно ні жарко. Покупцеві у будь-якому разі доведеться зменшити ПК, незважаючи на нереєстрацію зменшуючого РК в ЄРПН (п.п. 192.1.1 ПКУ).

Як пояснюють податківці, якщо РК не зареєстрований, зменшити податковий кредит покупець повинен на підставі бухгалтерської довідки (див. БЗ 101.23).

Інша справа, якщо не зареєстрований зменшуючий РК на виправлення помилки в ПН (наприклад, на помилку у кількості/ціні). У такому разі виправлення без реєстрації РК в ЄРПН не піде на користь покупцеві — він не матиме права відобразити ПК з виправленої ПН.

Та і ліміт реєстрації покупець збереже ненадовго: без реєстрації зменшуючого РК ліміт реєстрації у нього не зменшиться, але тільки до тих пір, поки він не подасть декларацію з ПДВ.

Наслідки для продавця. А ось продавець у такій ситуації залишиться ні з чим*. Незважаючи на те що повернення товару/авансу відбулося ще при його ПДВ-реєстрації (постачальник встиг на дату операції скласти РК і відправити його на реєстрацію покупцеві), проте підстав зменшити ПЗ у продавця не буде. Адже відповідно до п.п. 192.1.1 ПКУ постачальник має право зменшити ПЗ лише після реєстрації зменшуючого РК покупцем.

* Залишимо за дужками помилкові ПЗ, гадаємо, постачальник їх може зменшити без РК.

Причому саме провини постачальника тут немає — адже не його ж ПДВ-анулювали. Тож особливо претензій тут до покупця не висунеш.

Як підстрахуватися постачальникові. Тут треба страхуватися лише наперед і прописати у договорі, що у разі складання зменшуючого РК покупець повинен реєструвати такі РК у день їх отримання.

Увага! Навіть якщо такий РК продавець складе в день анулювання і відразу відправить покупцеві, то останній, виконуючи умови договору (про реєстрацію зменшуючого РК у день його отримання) ще встигне його благополучно зареєструвати. Як ми вже говорили, в день анулювання продавець ще перебуватиме в Реєстрі платників ПДВ.

А при порушенні цієї умови вже можна буде говорити про компенсацію втрат постачальникові (на суму невідображеного зменшення ПЗ/втраченого ліміту реєстрації) у вигляді обумовленого в договорі штрафу або знижки (зважаючи на те, як вже там домовитеся).

Сподіваємося, що ця консультація допоможе вам максимально підготуватися до наслідків ПДВ-анулювання.

висновки

  • «Своєчасна» нереєстрація ПН/РК в ЄРПН унаслідок виключення постачальника з платників ПДВ не загрожує відповідальному за реєстрацію штрафами із ст. 1201 ПКУ.
  • Проте при нереєстрації ПН і збільшуючих РК покупець втрачає податковий кредит і ліміт реєстрації.
  • А при нереєстрації зменшуючих РК постачальник не зможе зменшити ПЗ і «відновити» ліміт реєстрації.
  • Щоб уберегтися від втрат, сторони можуть передбачити в договорах ризики анулювання, прописавши «реєстраційні» обов’язки сторін і порядок компенсації при їх порушенні.
  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі