Теми статей
Обрати теми

Чекали на «звичайні» — отримали бюджетні: що з ПН?

Голенко Олександр, податковий експерт
Підприємство відвантажило за договором товар покупцю і на цю дату зареєструвало ПН. За місяць надійшла оплата — але не з поточного, а з казначейського рахунку, — і водночас додаткова угода, що передбачає оплату за рахунок бюджетних коштів. Як бути з тією «відвантажувальною» ПН?

Щодо виписки/реєстрації тієї ПН ви діяли відповідно до умов договору та ПКУ. Щодо того періоду претензій до вас бути не може не лише у податківців, а й у покупця. Як додаткову угоду, так і прохання про переоформлення ПН ви маєте право відхилити.

Але якщо залишити усе як є, то покупцеві не позаздриш: перевіряючі напевно не захочуть «прийняти» ту «дато-відвантажувальну» ПН… Адже згідно з п. 201.10 ПКУ підставою для нарахування ПК покупцем є належна ПН, а оскільки вона у нього — «дато-відвантажувальна», а не «дато-бюджетно-оплатна», то її спробують «викосити»…

Тому ви можете погодитися із запропонованою покупцем зміною умов оплати.

Але пам’ятайте: згідно з п. 187.7 ПКУ при постачанні товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів ПЗ виникають за датою зарахування таких коштів на банківський рахунок платника ПДВ.

До речі, підтвердженням «бюджетності» останніх податківці традиційно визнають факт надходження оплати саме з казначейського рахунку (101.13 БЗ).

Оскільки за одним постачанням одне й те ж ПЗ не може виникати двічі, та ще й на дві різні дати, у вас у податковому обліку ПДВ має залишитися одна дата — що відповідає п. 187.7 ПКУ.

То як же ви маєте вчинити?

За датою зарахування на ваш поточний рахунок оплати з рахунку Держказначейства скласти до вихідної ПН «обнуляючий» РК і одночасно — нову «дато-бюджетно-оплатну» ПН, надіслати цей РК покупцю для реєстрації, а цю нову ПН зареєструвати самостійно. До речі, ваш ліміт реєстрації при цьому не страждає. У результаті у вашій декларації за період зарахування бюджетних коштів (якщо РК і нову ПН зареєстрували своєчасно) коригуючий «мінус» у ряд. 7 згорнеться з відповідним «плюсом» у ряд. 1.1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі