Теми статей
Обрати теми

Єдиннику простили борг: чи буде дохід у ЄП-обліку?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство-єдиноподатник уклало з кредитором угоду про прощення боргу. Чи повинні ми включити суму списаної заборгованості до складу доходу для цілей нарахування єдиного податку?

Окремої норми, яка б наказувала єдиноподатникам включати суму прощеного боргу до складу «єдиноподатного» доходу (за образом і подобою доходу від простроченої кредиторки), у ПКУ ви не знайдете. Але не поспішайте радіти. Підстави для збільшення доходів усе ж є.

Грошова заборгованість (товари отримані, але не оплачені). За роз’ясненнями податківців, товари (роботи, послуги), за якими кредиторська заборгованість списана за домовленістю сторін, вважаються безоплатно отриманими в розумінні п.п. 14.1.13 ПКУ (див. категорію 107.04 БЗ*). А вартість безоплатно отриманих товарів включається до складу доходу платника єдиного податку (ЄП) на вимогу абзацу першого п. 292.3 ПКУ. Причому

* Ця консультація розміщена в категорії 107 БЗ, тобто стосується фізосіб-єдиноподатників. Проте, на наш погляд, підхід до однієї й тієї ж операції і у фізосіб, і у юросіб має бути однаковий.

щодо безоплатних товарів (на відміну від простроченої кредиторки) ПКУ не робить жодних винятків: їх вартість збільшує дохід усіх єдинників — платників і неплатників ПДВ, фізичних і юридичних осіб груп 1 — 3

Дохід у розмірі вартості безоплатних товарів (робіт, послуг) визнають у тому звітному періоді, в якому була досягнута домовленість про прощення заборгованості.

Зверніть увагу! Абзац другий п. 292.3 ПКУ під безоплатно отриманими товарами (роботами, послугами) розуміє лише ті товари/послуги, які отримані за письмово оформленими договорами. Тож якщо договір оформлений усно, то формально ЄП-дохід не виникає.

Проте в нашому випадку ця лазівка від сплати податку не врятує. Уся річ у тому, що згідно з ч. 1 ст. 207 ЦКУ договір вважається письмовим, навіть якщо його зміст зафіксований в одному або декількох документах, листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. У нашому випадку без документа, що підтверджує прощення боргу, не обійтися, а отже, у наявності письмова форма договору**.

** Про те, якими документами оформляють прощення боргу, див. на с. 34.

Крім того, для фізосіб-єдиноподатників невключення вартості безоплатних товарів до складу «єдиноподатного» доходу означає лише єдине: вона збільшить «цивільний» річний оподатковуваний дохід і буде оподаткована ПДФО і військовим збором (див. с. 45). Та й юридичним особам податківці навряд чи без «бою» дозволять залишити взагалі без оподаткування вартість безоплатних товарів, переданих в усній формі.

І ще один момент. Податківці вимагають визначати розмір доходу за безоплатно отриманими товарами (роботами, послугами) виходячи з рівня звичайних цін (див. категорії 107.04 і 108.01.02 БЗ). Ми вважаємо, що ці претензії контролерів вимогами сьогоднішнього ПКУ не обґрунтовані.

Товарна заборгованість (аванс отриманий, але товари не відвантажені). «Товарна» заборгованість дохід єдиноподатника не збільшує. Уся річ у тому, що на дату списання заборгованості отримана раніше передоплата (яка вже потрапила до ЄП-доходу при її отриманні) стає безповоротною фінансовою допомогою. Тому підприємство зменшує дохід від передоплати і замість нього визнає дохід у вигляді фіндопомоги, яку оподатковують ЄП на підставі п.п. 2 п. 292.1 ПКУ. Виняток — заборгованість юросіб-єдиноподатників, що виникла в період їх перебування на загальній системі оподаткування. Річ у тому, що підприємства-прибутківці авансову оплату до складу доходу не включають, а отже, у них сума отриманої передоплати в оподаткуванні ще не взяла участі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі