Теми статей
Обрати теми

Рядок 20.1 зменшує «регліміт»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Направили від’ємне значення ПДВ (рядок 20.1 декларації з ПДВ) у рахунок погашення боргу з ПДВ. Чи зменшується «регліміт»?

Відразу скажемо, на практиці фіскали зменшують платникам «регліміт» на суму від’ємного значення (ВЗ), що направляється в погашення податкового боргу (рядок 20.1 декларації) і роблять це через збільшення показника ∑Відшкод. (див. лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 349/6/99-99-19-03-02-15, консультації 101.17, 101.23 БЗ). Причому зменшення «регліміту» відбувається вже на дату складання/подання декларації із заповненим рядком 20.1.

Формально, такі дії суперечать нормам ПКУ, адже значення в рядку 20.1 декларації з ПДВ не є бюджетним відшкодуванням (БВ) у розумінні п.п. 14.1.18 ПКУ. Дивіться самі.

Значення рядка 20.1 декларації. Як відомо, ВЗ, розраховане за правилами п. 200.1 ПКУ, передусім «йде» у зменшення податкового боргу (у тому числі відстроченого або розстроченого, п.п. «а» п. 200.4 ПКУ). Отже, у рядок 20.1 декларації з ПДВ (п 4 п. 5 розд. V Порядку № 21) записують ВЗ у рахунок зменшення податкового боргу з урахуванням штрафів і пені (див. пп. 14.1.39 і 14.1.175 ПКУ). А ось у разі відсутності податкового боргу така сума ВЗ «спускається» в рядки декларації з ПДВ:

20.2, якщо підлягає бюджетному відшкодуванню (п.п. «б» п. 200.4 ПКУ) та/або

21, якщо зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (далі таку суму враховують як перехідний «мінус») (п.п. «в» п. 200.4 ПКУ).

Показник ∑Відшкод. Цей показник, що зменшує «регліміт», формується за рахунок загальної суми податку, заявленої платником податків до БВ (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569).

У свою чергу, БВ — це відшкодування ВЗ ПДВ на підставі підтвердження правомірності сум такого відшкодування за результатами перевірки платника (п.п. 14.1.18 ПКУ). Як бачимо, для БВ уготований рядок 20.2 декларації з ПДВ, а ніяк не 20.1.

Причому незважаючи на те, що сьогодні «мінус» у декларації можна відразу заявляти до БВ (тобто заявляти БВ можна вже в першому періоді виникнення ВЗ, а не через період, як це було до 01.01.2015 р.), БВ і ВЗ зовсім не одне й те саме. Адже для того, щоб «мінус» «переродився» на бюджетне відшкодування, необхідно дотримуватися БВ-умов (п. 200.4 ПКУ):

1) подати заяву на БВ (додаток Д4 до декларації). До речі, за наявності податкового боргу заявити БВ можна тільки після його погашення, а отже, сума ВЗ, зарахована в рахунок оплати податкового боргу, апріорі не може отримати статус БВ;

2) БВ підлягають суми ПДВ, фактично оплачені в попередніх і звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг або до бюджету. Отже, можна заявити тільки ту частину ВЗ, яка оплачена постачальникам товарів/послуг, а при імпорті — до бюджету). Наприклад, якщо «мінус» у декларації утворився, припустимо, за рахунок неоплачених придбань та/або великих повернень, то його не можна буде заявити до БВ.

При цьому зауважте: декларування платником сум ВЗ у рахунок зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20.1), як і до БВ (рядок 20.2) здійснюється в межах реєстраційної суми, визначеної відповідно до п. 2001.3 ПКУ (тобто тієї суми, яку ви вкажете в додатковому полі з рядка 19.1 заповнюваної декларації). Загалом, це єдине спільне між цими показниками.

Таким чином, згідно з нормами ПКУ, Порядку № 569 і Порядку № 21 значення рядка 20.1 декларації з ПДВ не повинно брати участі у розрахунку показника ∑Відшкод., що зменшує «регліміт». Як також йому не місце і в інших показниках «лімітної» формули. Інакше кажучи, сума ВЗ за рядком 20.1 не повинна впливати на «регліміт» платника.

Проте, враховуючи позицію податківців, де вони називають суму, задекларовану в рядку 20.1 декларації з ПДВ, відшкодованою в рахунок погашення податкового боргу, і на цій підставі, за фактом, зменшують «регліміт», обстоювати свою правоту платникові доведеться в суді. Про те, як рятувати незаконно зменшений «регліміт» , ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», № 91, 2017, с. 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі