Теми статей
Обрати теми

Новий коефіцієнт Кф і плата за землю

Децюра Сергій, податковий експерт
Мінагрополітики з 17.07.2018 р. встановило, що для розрахунку НГО за окремі категорії земель слід застосовувати коефіцієнт функціонального використання (Кф) у розмірі 3,0 замість 2,0. Відразу виникло запитання, як саме це відіб'ється на платі за землю? Розберемося з цим далі.

Що сталося?

З 17.07.2018 р. наказом Мінагрополітики від 27.03.2018 р. № 162 було внесено зміни до Порядку № 489. Відповідно до них розмір коефіцієнта Кф, який є невід’ємною частиною формули розрахунку НГО, було змінено. А саме: його розмір збільшено до 3,0 (раніше було 2,0) для земельних ділянок:

— інформація про які не внесена до відомостей Держземкадастру;

— у відомостях про які у Держземкадастрі відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель.

Така зміна говорить про те, що розмір НГО тільки для вищезгаданих земельних ділянок може зрости в 1,5 раза.

Вплив на податок

Зміна коефіцієнта Кф великою мірою не повинно відразу вплинути на розмір НГО земель, а отже, і на розмір земельного податку.

Річ у тому, що, для того щоб цей коефіцієнт був використаний при розрахунку НГО, його використання має погодити (використати при розрахунку НГО) орган місцевого самоврядування.

Правила ж затвердження нової НГО прописані у п. 271.2 ПКУ. У ньому прямо зазначено, що рішення рад щодо НГО земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування НГО земель або змін (плановий період).

Інакше норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Враховуючи те, що оновлений коефіцієнт був введений після 15.07.2018 р., то орган місцевого самоврядування фізично не міг оприлюднити рішення із коефіцієнтом Кф у розмірі 3,0 до цієї дати. Отже, новий розмір НГО з урахуванням Кф у розмірі 3,0 якщо й будуть застосовувати, то не раніше 01.01.2020 р.

Тобто теоретично зміна коефіцієнта Кф не повинна вплинути на НГО вищезгаданих двох категорій земель (на всі інші земділянки зміна цього коефіцієнта вплив не має, тому їх усе це не стосується) у 2018 році.

Однак так має бути у правовій країні. У нас на практиці відбувається все по-іншому. По-перше, працівники Держземкадастру ігнорують приписи п. 271.2 ПКУ і відразу перераховують НГО вищезгаданих земель з урахуванням нововведень. А місцеві податківці, користуючись цим, уже неодноразово інформували платників податку (у телефонних розмовах, у новинах на своїх сайтах тощо), що юрособи, які мають вищезгадані категорії земель, мають отримати нові довідки (витяги) про НГО земельної ділянки і, якщо вона змінилася, уточнити податок починаючи з 14.07.2018 р.

На наш погляд, такі вимоги неправомірні. Оскільки тільки орган місцевого самоврядування має право змінювати НГО, а не Держземкадастр.

Добре, що головні податківці також розуміють це. Про це свідчить категорія 112.05 БЗ і консультація у «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 30 (982). У них вони переконані, що зміна коефіцієнта Кф лише змушує власника землі, якого стосується цей коефіцієнт, звернутися до місцевого органу самоврядування щодо виконання робіт із землеустрою та оцінки з метою внесення відповідних відомостей до Держземкадастру. І тоді підприємство отримає нову НГО, розраховану із урахування реального коефіцієнта Кф, визначеного залежно від цільового призначення своєї земділянки.

Отже, вважаємо, доти, доки орган місцевого самоврядування не затвердить нову НГО з урахуванням нового коефіцієнта Кф, проводити будь-які маніпуляції з платою за землю не слід. А вимоги податківців щодо подання уточнюючих декларацій просто ігнорувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі