Теми статей
Обрати теми

Зміна «нерухомої» ставки: уточнюємося

Хмелевський Ігор, податковий експерт
На жаль, ми вже звиклися з тим, що законодавець час від часу свідомо нехтує принципом стабільності податкового законодавства. Від нього не відстають місцеві владники, змінюючи посеред року ставки податків. Якщо так сталося, ви маєте виправити показники звітної декларації. Та це ще півбіди. От якщо у такій декларації одночасно було розраховано «нерухомий» податок і за житловими, і за нежитловими об’єктами, оце справжня біда. Та ви легко з нею впораєтеся, тільки-но прочитаєте нашу статтю. Тож уперед!

Узагалі-то, такого не має бути, оскільки за загальним правилом (див. п.п. 12.3.4 ПКУ) ставки місцевих податків, що діятимуть у звітному році, слід було б затвердити та оприлюднити не пізніше 15 липня попереднього року. Проте законодавець дозволив протягом 2018 року відступати від цього правила і затверджувати ставки «рік у рік» (БЗ 106.07). З огляду на це місцеві ради не гребують тим, щоб у поточному році затвердити нові ставки податку на нерухомість, які застосовуватимуться у тому ж таки році. Тож уявімо собі таку ситуацію.

Приклад. Підприємство має у власності квартиру площею 100 кв. м та офісну будівлю площею 1000 кв. м, розташовані на території з одним кодом КОАТУУ. Минулорічні ставки податку для таких об’єктів було встановлено у розмірі 37,23 грн./кв. м. Виходячи з того, що ці ставки залишалися чинними і в поточному році, підприємство подало річну звітність (зразок її заповнення наведено на рис. 1 на с. 24). У вересні цього року місцева рада затвердила і оприлюднила нові ставки податку у розмірі 52,12 грн./кв. м для усіх об’єктів нерухомості. Рішенням ради визначено, що нові ставки слід застосовувати з 1 жовтня.

img 1

За таких умов підприємство складає три уточнюючі декларації (УД)*, в яких необхідно:

* Діяти саме так радять фіскали (див. приклад 2 з Методрекомендацій № 11897). Тож варто до них дослухатися.

у першій — зменшити суму нарахувань за звітний рік на всю задекларовану суму податку (див. рис. 2 на с. 24). При цьому в ряд. 7 зазначити суму податку, нараховану в раніше поданій декларації. У ряд. 10 та 11 зазначити нараховану до зменшення суму податку та розмір завищення (переплата) відповідно, що відповідає значенню ряд. 7 цієї УД;

img 2

у другій — обчислити та задекларувати суму податку за об’єкти житлової нерухомості за січень — вересень за старими ставками, що діяли до набрання чинності рішенням місцевої ради, та за жовтень — грудень за новими ставками, затвердженими на цей період (див. рис. 3 на с. 24). Водночас у ряд. 8 зазначити суму податку, яка підлягає збільшенню за об’єкти житлової нерухомості починаючи з жовтня поточного року, та в ряд. 9 — розмір заниження (недоплата), що відповідає значенню ряд. 8;

img 3

у третій — обчислити та задекларувати суму податку за об’єкти нежитлової нерухомості за січень — вересень за старими ставками та за жовтень — грудень за новими ставками (див. рис. 4 на с. 24). При цьому у ряд. 8 зазначити суму податку, що підлягає збільшенню за об’єкти нежитлової нерухомості починаючи з жовтня поточного року, та у ряд. 9 — розмір заниження (недоплата) із ряд. 8.

img 4

Зверніть увагу! Штрафні санкції та пеня, передбачені відповідно пп. 50.1 та 129.1 ПКУ, не застосовуються, і рядки 12 та 13 усіх трьох УД не заповнюються. Це підтверджують і податківці (БЗ 106.07).

Подати такі декларації, на переконання фіскалів, слід протягом 30 календарних днів з дня оприлюднення рішення ради (БЗ 106.07). Хоча, чесно кажучи, ПКУ такий строк не обумовлює, тож штрафів можете не боятися, якщо подасте їх не пізніше строку сплати податкових зобов’язань за той квартал, в якому почали діяти нові ставки.

І останнє. Якщо ви у поточному році ще не уточнювались з податку на нерухомість, то в першій УД, в якій обнуляєте нараховану раніше суму податку, у полі «Тип декларації» зазначте «Уточнююча», а в графі «1.1.Т» проставте «1» (див. БЗ 106.07). Відповідно у другій і третій УД, в яких уточнюєте податкові зобов’язання окремо за житловими і окремо за нежитловими об’єктами нерухомості, у графі «1.1.Т» проставте «2» і «3». Саме у такому порядку вони мають бути прийняті до бази ДФСУ, щоб виправлення загалом пройшло коректно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі