Теми статей
Обрати теми

Уточнення транспортного податку: загальні правила

Нестеренко Максим, податковий експерт
Транспортний податок, так само як і плата за землю чи податок на нерухоме майно, розраховується, відображається у звітності і сплачується за специфічною методикою. А протягом звітного року з оподатковуваними транспортними засобами може статися будь-що. Можна придбати нові автівки і продати старі. Автівка може бути викрадена чи потрапити в ДТП. Зрештою, можна просто припуститися помилки при складанні декларації. В усіх цих випадках знадобиться механізм уточнення. У цій статті розглянемо, як уточнювати суми транспортного податку.

Особливості розрахунку і сплати транспортного податку встановлює ст. 267 ПКУ. Зокрема, встановлено, що юридичні особи — платники транспортного податку самостійно обчислюють суму цього податку станом на 1 січня звітного року. До 20 лютого цього ж року вони подають «транспортну» декларацію за місцем реєстрації об’єкта оподаткування (транспортного засобу) (п.п. 267.6.4 ПКУ).

Форму декларації транспортного податку затверджено наказом № 415 (наразі — у редакції наказу № 595). Перелік автомобілів, які у 2018 році є об'єктом оподаткування транспортним податком, розміщено на сайті Мінекономіки*.

* Див.: www.me.gov.ua/Files/GetFile?lang=uk-UA&fileId=68423827-ba65-4263-a1da-60978524fd83.

Загалом уточнення податкових зобов’язань у «транспортній» декларації підпорядковується тим же правилам, які діють для «земельної» або «нерухомої» декларації. Тобто «транспортна» декларація також уточнюється двома способами — як самостійний документ і як уточнення у складі звітної декларації (п. 50.1 ПКУ).

Щоправда, механізм виправлення у складі звітної декларації викликає деякі сумніви. Тому будемо розглядати лише перший спосіб виправлення — через уточнюючу декларацію. Уточнювати податкові зобов’язання можна в межах строків, установлених ст. 102 ПКУ.

Річна сума податкових зобов’язань з транспортного податку в декларації розбивається рівними частинами на квартали. Сплачується транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, який відображається в річній податковій декларації (пп. 267.6.4 та 267.8.1 ПКУ).

Тобто специфіка транспортного податку у тому, що

податкові зобов’язання з транспортного податку відображаються в декларації «наперед» на рік, а сплачуюються вже після закінчення кварталу, до якого відносяться

Це накладає свої особливості на порядок, в якому уточнюються «транспортні» зобов’язання. Зупинимося на цих особливостях трохи детальніше.

Уточнена річна сума податкових зобов’язань зазначається у колонці 10 рядка 2 уточнюючої «транспортної» декларації і розбивається на квартали у колонках 11 — 14 цього рядка. Натомість до рядка 3 уточнюючої декларації переноситься первісно визначена сума податкових зобов’язань (зазначена у декларації, яка уточнюється). Якщо сума в рядку 3 більше, ніж у рядку 2 — різницю переносимо до рядка 5 декларації (як зайво нараховані податкові зобов’язання). Якщо ж сума в рядку 3 менше, ніж у рядку 2, різницю переносимо до рядка 4 декларації (як недонараховані податкові зобов’язання).

Також в останньому випадку щодо кварталів поточного року, у яких податкове зобов’язання вже було сплачено не повною мірою, розраховуємо та сплачуємо самоштраф (3 або 5 % від суми недоплати, залежно від способу уточнення). Суму самоштрафу зазначаємо в рядку 6 декларації. Якщо ж при уточненні не вклалися у 90-денний строк (п. 129.9 ПКУ), потрібно також розрахувати суму пені (згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ) і зазначити її у рядку 7 декларації.

Ну, а тепер переходимо до деталей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі