Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок

Нестеренко Максим, податковий експерт
При заповненні «транспортної» декларації припустилися помилок. Як їх виправляти? Про це — далі!

Виправлення помилки — це найперше, що спадає на думку, коли йдеться про подання уточнюючої декларації з будь-якого податку. Транспортний податок — не виняток. Помилки переважно бувають двох типів: (1) неправильно розраховано суму податкових зобов’язань (арифметичні та інші схожі помилки); (2) неправильно визначено об’єкт оподаткування (наприклад, помилка при визначенні середньоринкової вартості чи «віку» автівки).

Якщо така ситуація збереглася до 20 лютого звітного року, виправити помилку можна тільки шляхом уточнення. У такому випадку у заголовній частині декларації проставляється відмітка «Х» в полі «Уточнююча», а в полі «з урахуванням уточнень з» зазначається місяць і рік, в якому виправляються помилки. Натомість основна частина декларації заповнюється так, як вона мала б бути заповнена, якби помилки не було. У рядку 3 зазначається первісно визначена сума податкових зобов’язань, а в рядках 4 або 5 виводиться різниця між значенням рядка 2 і рядка 3.

Приклад. Підприємство протягом усього 2018 року мало у власності два автомобілі — BMW X5 x40d (2017 р.в.) і Lexus LS 500H (2015 р. в.). Внаслідок помилки бухгалтера до звітної декларації за 2018 рік не було включено дані про автомобіль BMW. Помилку виявлено 18.10.2018 р.

У нашому прикладі у заголовній частині декларації робиться відмітка «Х» в полі «Уточнююча», а в полі «з урахуванням уточнень з» зазначається «10.2018». Основна частина — на рисунку.

img 1

Звертаємо увагу: самоштраф розраховується тільки щодо І і ІІ кварталів, адже строк сплати податку за ІІІ квартал (29.10.2018 р.) на дату подання уточнюючої декларації ще не настав (відтак, недоплати за ІІІ і IV квартали не буде). Натомість пеня розраховується тільки щодо І кварталу (за період з 27.07.2018 р. по 18.10.2018 р.), адже за податковими зобов’язаннями, сплаченими за ІІ квартал, на дату уточнення ще не минув 90-денний строк (п. 129.9 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі