Теми статей
Обрати теми

Контролери пішли, а штрафи залишилися… Обліковуємо результати перевірки

Адамович Наталія, податковий експерт
Після перевірки за 2016 — 2017 роки підприємство отримало ППРи* з такими результатами: (1) заниження податку на прибуток за 2016 рік плюс штраф і пеня; (2) завищення від’ємного значення з податку на прибуток за 2017 рік; (3) завищення від’ємного значення з ПДВ за 2017 рік плюс штраф; (4) штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної. Якими записами відобразити суми з ППР у бухобліку? Чи треба щось виправляти в податковій звітності? Обговоримо окремо кожне порушення.

* Податкові повідомлення-рішення.

Заниження податку на прибуток за 2016 рік

Бухгалтерський облік. Донарахування контролерами податку на прибуток за 2016 рік — не що інше, як виправлення допущеної вами в першу чергу бухоблікової помилки, яку, як не крути, а доведеться виправити. Основне правило: бухгалтерські помилки минулих періодів виправляють в тому періоді (місяці), в якому вони виявлені (п. 9 Методичних рекомендацій щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 р. № 356, лист Мінфіну від 23.02.2010 р. № 31-34000-20-10/3939).

Тому донарахувати податок на прибуток і фінсанкції (штраф і пеню) із ППР за формою «Р», і внести відповідні коригування у фінзвітність доведеться в періоді (місяці) його отримання.

Сам порядок виправлення бухпомилок залежить від того, в якому році вони допущені: в поточному або попередньому. Нагадаємо, помилки:

минулих років — виправляють шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року (п. 4 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»);

поточного року — виправляють бухгалтерськими записами за тими ж рахунками обліку, за якими операція відображається від початку.

У вас податківці виявили помилку минулих років (2016 року), відповідно на дату узгодження ППР (ухвалення рішення платити за ним/закінчення процедури адмін/судового оскарження) у вас у бухобліку мають бути зроблені такі записи:

(1) Дт 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» Кт 641/податок на прибуток — на суму донарахованого податку на прибуток за 2016 рік;

(2) Дт 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки»Кт 641/податок на прибуток — на суму штрафних санкцій і пені за заниження і несвоєчасну сплату податку на прибуток.

Сума відображених у ППР штрафів і пені збільшує бухвитрати в періоді їх нарахування

Крім того, додатково треба з’ясувати власне причину недоплати. І якщо вона криється у бухпомилці, яка спричинила неправильне визначення самого бухгалтерського фінрезультату до оподаткування (а це, зокрема, недовідображення бухдоходів або завищення витрат, помилки у бухгалтерській амортизації тощо), тоді (!), окрім донарахування податку на прибуток, треба відкоригувати і ті бухгалтерські записи, які призвели до виникнення недоплати.

Зовсім інша справа, якщо причиною недоплати стала тільки помилка в декларації з податку на прибуток, а фінансовий результат до оподаткування (ряд. 02 декларації) при цьому не «постраждав». Наприклад, ви помилилися при розрахунку податкових різниць у додатку РІ до декларації (ряд. 03 РI), скажімо, неправильно розрахували податкову амортизацію. Окрім донарахування податку за минулі періоди інших записів робити не доведеться.

Проведення виправлень у бухобліку вам слід оформити бухгалтерською довідкою*. Нагадаємо, що, окрім інших реквізитів первинного документа, бухдовідка повинна містити: обґрунтування причини помилки; посилання на документи і облікові регістри, в яких припустилися помилки; суму і кореспонденцію рахунків бухобліку, якою виправляється помилка (див. у прикладі 1 записи № 1 і № 2).

* Детальніше про її складання і використання див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 62, с. 23.

Приклад 1. Підприємство не відобразило у складі доходів за 2016 рік доходи від оренди у сумі 370000 грн.

При перевірці податківці донарахували зобов’язання з податку на прибуток у сумі 66600 грн., штраф і пеню 20000 грн. (умовно).

Таблиця 1. Результати перевірки у бухобліку з ППР за формою «Р»

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображено «забутий» дохід від оренди за 2016 рік

69

441

370000

2

Донараховано податок на прибуток (370000 х 18 %)

441

641/ПП

66600

3

Нараховано штраф і пеню (умовно)

948

641/ПП

20000

Фінзвітність. Виправлення помилок минулих років вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінзвітності (п. 5 П(С)БО 6). Що треба зробити, щоб виконати цю вимогу?

Переглянути дані фінанзвітності за усі попередні помилкові звітні періоди так, щоб усі її показники ґрунтувалися на правильних цифрах. Тобто після донарахування податку на прибуток і коригування інших бухоперацій, які і спричинили заниження податку на прибуток, доведеться перерахувати показники фінзвітності за помилковий 2016-й і, якщо необхідно, за 2017 рік.

Фінзвітність за 2018 рік треба скласти вже із правильними показниками як на початок, так і на кінець періоду.

Крім того, відповідно до п. 20 П(С)БО 6 у примітках до річної фінзвітності за 2018 рік слід розкрити інформацію про виправлення помилок, що мали місце в попередніх періодах (за 2016 рік), зокрема, про зміст і суму помилки, статті фінзвітності минулих періодів, які були перераховані.

Декларація з податку на прибуток. Коли помилки в обліку виявили податківці при проведенні перевірок (неправильно визначені суми доходів, витрат і амортизаційних відрахувань за даними бухобліку, що вплинули на фінрезультат), то для виправлення таких помилок складати уточнюючу декларацію (УД) не треба. Так само як і виправлятися в поточній декларації (див. БЗ 102.23.02). Як пояснюють податківці, донарахування узгодженої за ППР суми податку на прибуток автоматично проводиться в інтегрованій картці платника (ІКП).

Це означає, що УД до декларації за 2016 рік (разом з виправленою фінзвітністю) подавати не треба.

Єдине, треба перевірити вплив виявленої податківцями помилки на розрахунок базового показника суми оподатковуваного прибутку. Чи не потягла вона за собою «паровозом» викривлення інших показників, які розраховуються від такої бази (наприклад, різниць з пп. 140.5.9 і 140.5.14 ПКУ)? І якщо так, то вам доведеться привести в порядок звітність 2018 року, не охоплену перевіркою (якщо ви квартальник). Зробити це можна, подавши УД за внутрішньорічні періоди (якщо була недоплата).

Щоправда, хочемо попередити! Якщо перевіркою був охоплений тільки один з періодів звітного року (скажімо, I квартал), то її результати податківці вимагають врахувати при складанні подальших (!) у рамках року декларацій. А щоб нівелювати задвоєння зобов’язань до сплати — суму податку, донарахованого за ППР в ІКП (без штрафів і пені), вимагають відобразити в рядку 18 декларації (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 37, с. 19).

Суми нарахованих у ППР штрафів і пені візьмуть участь у визначенні об’єкта оподаткування за поточною декларацією з податку на прибуток. У розрахунку податкових різниць за п.п. 140.5.11 ПКУ сума штрафів і пені від податківців участі не бере (див. листи ДФСУ від 03.03.2017 р. № 4486/6/99-99-15-02-02-15 і від 03.10.2017 р. № 2115/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Завищення збитків за 2017 рік

У завищення від’ємного значення з податку на прибуток, яке контролери відобразили в ППР за формою «П», своя тактика обліку.

Бухгалтерський облік. Спершу слід визначитися з причиною виникнення «податкового» збитку: чи виник він

(1) у результаті бухгалтерської помилки або ж

(2) помилка криється в неправильному декларуванні результатів роботи вашого підприємства, а бухфінрезультат для цілей оподаткування (ряд. 02 декларації) розрахований правильно.

Якщо справа у бухпомилці, тоді коригувань у бухобліку не уникнути. У вашому випадку йдеться про виправлення помилки за 2017 рік (тобто помилки инулих років). Отже, виправляти її треба через коригування величини нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) минулих років.

Судячи із запитання, перевірка виявила тільки завищення збитків за 2017 рік, яке не призвело до заниження об’єкта оподаткування. Тому ані коригувати податок, ані нараховувати штрафи і пеню в обліку не доведеться.

Проведення виправлень у бухобліку вам слід оформити бухдовідкою, відобразивши в ній кореспонденцію виправлень (див. приклад 2).

Приклад 2. У 2017 році підприємство помилково завищило витрати на 400000 грн. (передчасно визнало заборгованість безнадійною). У результаті перевірки на таку суму зменшено ВЗ об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Таблиця 2. Результати перевірки у бухобліку з ППР за формою «П»

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відкориговано помилково завищені витрати

371

441

400000

Якщо ж бухфінрезультат розраховано правильно, а збитки 2017 року виникли з іншої причини (наприклад, помилилися в розрахунку податкових різниць), тоді виправляти бухоблік взагалі не треба. У чистому вигляді податковий збиток (прибуток) у фінзвітність не потрапляє (у бухобліку ми показуємо витрати (дохід) з податку на прибуток*).

* Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 56, с. 6.

Нагадаємо: податкові збитки минулих років (у тому числі і старі збитки, облік яких регулює п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) — це, по суті, зменшуюча різниця, яку рахують усі платники податку на прибуток. Працює вона так: суму ВЗ, задекларованого в рядку 04 декларації, переносять в рядок 3.2.4 додатка РІ наступної звітної декларації (квартальної — для квартальників, річної — для річників). Тим самим сума збитку минулих років у складі показника рядка 03 РІ зменшуватиме фінансовий результат звітного періоду.

Фінзвітність. Якщо справа у бухпомилці, то після її виправлення доведеться переглянути фінзвітність за 2017 рік так, щоб усі її показники ґрунтувалися на правильних цифрах. Переподавати податківцям фінзвітність за помилковий рік не треба.

Поточну фінзвітність за 2018 рік слід скласти вже із наведенням правильних показників як на початок (за аналогічний період минулого року), так і на кінець періоду. Причому вам доведеться скласти доповнення до декларації з податку на прибуток за 2018 рік, яке податківці використовуватимуть при аналізі фінзвітності. Про факт надання цих доповнень зазначте в спецполі декларації (БЗ 102.23.02).

Декларація з податку на прибуток. Як виправити помилку у збитках за підсумками податкової перевірки, податківці пояснили в листі ДФСУ від 25.10.2017 р. № 2381/6/99-99-15-02-02-15/ІПК («Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 91, с. 2), а також у БЗ 101.23.02. Коригувати/уточнювати декларацію з прибутку за 2017 рік, охоплений перевіркою, вам не треба. Єдине, вам доведеться привести в порядок суму «перетікаючого» збитку в ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації за наступний після перевірки звітний період і дати пояснення в доповненні за п. 46.4 ПКУ.

Річникові для цього достатньо буде при складанні декларації за 2018 рік в рядку 3.2.4 додатка РІ зазначити суму за мінусом суми завищення.

Квартальнику доведеться уточнити суму в рядку 3.2.4 додатка РІ (за мінусом суми завищення) в декларації за І квартал 2018 року. Бо саме вона є наступною після періоду, перевіреного податківцями.

Проте, якщо завищення убутку не вплинуло на сплату податку за І квартал (за півріччя, три квартали), за які платник вже відзвітував, то його зменшення можна провести в декларації за 2018 рік.

І навпаки, якщо зменшення убутку призвело до сплати податку (за І квартал та/або півріччя, та/або три квартали 2018 року), то ці періоди доведеться уточнити. Але, враховуючи, що ви уточнюєте квартальну звітність (декларацію з прибутку і фінзвітність) до закриття року, то можна подати тільки УД, а фінзвітність податківцям не переподавати (див. 102.23.02 БЗ). Достатньо поставити в УД позначку в комірці «ФЗ» (див. 102.23.02 БЗ).

Завищення ВЗ з ПДВ

Перевіряючи 2017 рік, податківці виявили завищення суми від’ємного значення (ВЗ), що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду (помилку в ряд. 21 декларації з ПДВ). Окрім самої суми завищення ВЗ у ППР за формою «В4», податківці нараховують штраф:

1) якщо за помилковий період донарахували податок (тобто «мінус» перетворився на «плюс»);

2) завищене ВЗ зарахувалося через ряд. 20.1 декларації в рахунок погашення податкового боргу.

Бухоблік і фінзвітність. Суми ПДВ частіше за все безпосереднього впливу на бухгалтерський фінрезультат не чинять. Тому торішні помилки в розрахунку цього податку в основному виправляють шляхом коригування сальдо за тими статтями балансу, яких ця помилка торкнулася.

Хоча можуть бути і винятки. Наприклад, якщо помилки припустилися в сумі ПДВ, нарахованій згідно з пп. 198.5, 199.1 ПКУ. Адже такий ПДВ в ціну не включається і сплачується платником за рахунок власних коштів. А тому вплив на фінрезультат (у такому разі сума ПДВ повинна була потрапити на витрати) наявний.

Вплив на фінрезультат очевидний також у разі, якщо реалізація в обліку проведена за вартістю з урахуванням ПДВ, але ПДВ при цьому помилково не виділений (треба витягнути з доходу суму ПДВ).

Приклад 3. Підприємство в грудні 2017 року не нарахувало податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ в сумі 197000 грн. При перевірці порушення виявлене, донараховані ПДВ-зобов’язання, штраф — 50000 грн. (умовно). За підсумками 2017 року у підприємства в ряд. 02 декларації з прибутку задекларований збиток.

Таблиця 3. Результат перевірки у бухобліку з ППР за формою «В4»

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображено донарахування ПЗ з ПДВ за 2017 рік

442*

641/ПДВ

197000

* За підсумками 2017 року підприємство отримало збиток. У зворотній ситуації (за відсутності бухзбитків) донарахувати ПЗ з ПДВ слід записом: Дт 441 — Кт 641/ПДВ і заразом, можливо, зменшити податок на прибуток на суму 35460 грн. (197000 грн. х 18 %), зробивши запис: Дт 641/податок на прибуток — Кт 441.

2

Нараховано штраф (умовно)

948

641/ПДВ

50000

Декларація з ПДВ. Оскільки суми ВЗ з ПДВ самі по собі «накопичувально-перехідні» (тобто переходять з декларації в декларацію до їх погашення або отримання як бюджетне відшкодування), то суму завищення ВЗ з ППР платник неодмінно повинен виключити з декларації з ПДВ.

Зробити це треба через ряд. 16.3 декларації з ПДВ в періоді, на який припадає день узгодження ППР (п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, БЗ 101.23).

Увага! Оскільки на подання скарги відводиться десятиденний строк (п. 56.3 ПКУ), то в загальному випадку (якщо не розпочато оскарження) ППР стане узгодженим після закінчення 10 календарних днів, що йдуть за днем його отримання, тобто на 11-й день. Відповідно в періоді, на який припадає така дата узгодження (11-й день після отримання ППР), і заповнюють стр. 16.3 зі знаком «-».

А от сума завищення від’ємного значення з ПДВ, яку ви зарахували в зменшення суми податкового боргу з ПДВ, зменшиться тільки в ІКП. Проводити її за рядком 16.3 зі знаком «-» в декларації за період узгодження ППР не треба. В ряд. 16.3 зі знаком «-» декларації з ПДВ зазначається лише «зайве» перевищення ВЗ над сумою податкового боргу.

У декларації з ПДВ не забудьте заповнити і таблицю «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу…». У ній просто зазначте дату складання ППР, його номер і суму завищення від’ємного значення зі знаком «-» (тобто ту, яку ви навели в ряд. 16.3).

Щоправда, хочемо попередити: податківці неправомірно вимагають відображати в ряд. 16.3 і суму ВЗ, зараховану в рахунок зменшення податкового боргу (див. БЗ 101.23). Проте радимо вам все-таки дотримуватися приміток з самого ППР.

До того ж врахуйте: якщо в цій декларації з ПДВ доведеться заповнювати додаток Д2 до ряд. 21, то залишки «мінуса» за періодами покажіть правильно (без виключеного ВЗ).

Заниження інших податків

Дорахування контролерами інших податків, платниками яких є підприємство (це може бути податок на землю, єдиний податок, рентна плата тощо), за минулі роки слід виправляти кореспонденцією рахунку 44 з рахунком, на якому обліковуються взаєморозрахунки за конкретним податком (Дт 441 — Кт 641).

Якщо ж контролери донарахували суму податку поточного року , то у бухобліку її проводимо звичайною проводкою, якою здійснюється нарахування відповідного податку (Дт 92 — Кт 641).

Прострочення реєстрації ПН

За порушення граничних строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН податківці виписують ППР за формою «Н» із сумою штрафу (див. БЗ 101.27).

Так от, нарахування такого штрафу у бухобліку слід показати в періоді узгодження ППР, зробивши запис: Дт 948 — Кт 641. Нарахований штраф візьме участь і у визначенні об’єкта оподаткування в декларації з податку на прибуток за такий період. А ось в декларації з ПДВ сума нарахованого податківцями штрафу не враховується (вона «засвітиться» в ІКП при узгодженні ППР).

висновки

  • Донарахування податку на прибуток за минулі роки показують через коригування нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) в періоді узгодження ППР.
  • УД до помилкових декларацій з податку на прибуток не подають, сума помилки проходить тільки в ІКП.
  • Завищення ВЗ з податку на прибуток треба прибрати з ряд. 3.2.4 додатка РІ до декларації з прибутку в наступному після перевірки періоді.
  • Суму завищення ВЗ з ПДВ відображаємо в ряд. 16.3 (зі знаком «-») декларації з ПДВ у періоді узгодження ППР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі