Теми статей
Обрати теми

Чи розподіляють ПДВ при використанні «медичної» ставки?

Нестеренко Максим, податковий експерт
Останнім часом неабиякої популярності на «гарячій лінії» набуло таке запитання. Платники ПДВ здійснюють придбання товарів/послуг із «вхідним» ПДВ за ставкою 20 % і для використання в операціях за ставкою 7 %. Фіскали примушують таких платників розподіляти податковий кредит згідно зі ст. 199 ПКУ. Чи правомірно це? Давайте розбиратися!

Податковий кредит згідно зі ст. 199 ПКУ розподіляється в тому випадку, якщо придбані з ПДВ товари чи послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — у неоподатковуваних. Тому почнемо з того, до якої із цих двох категорій належать операції, які оподатковуються за «медичною» ставкою у розмірі 7 %.

Операції за ставкою 7 %

Те, що ПДВшна ставка 7 % стосується перш за все операцій з постачання лікарських засобів та медичного обладнання (див. п.п. «в» п. 193.1 ПКУ), відомо вже давно. Наразі нас цікавить інше:

операції, які оподатковуються ПДВ за ставкою 7 %, є оподатковуваними

Це раніше, до встановлення «медичної» 7 % ставки, існував спеціальний п.п. 197.1.27 ПКУ, яким для операцій з постачання лікарських засобів встановлювалося звільнення від оподаткування ПДВ. Із запровадженням ставки 7 % (з 01.04.2014 р.) звільнення від ПДВ більше немає. Відтак, законодавець перевів вищезазначені операції з розряду звільнених від оподаткування до розряду оподатковуваних. А тому говорити, що повне чи часткове використання придбаних з «вхідним» ПДВ товарів/послуг у «7-відсоткових» операціях є використанням у неоподатковуваних операціях, не можна.

Виняток із цього правила становлять лише лікарські засоби та медичні вироби, які використовуються в АТОшних цілях. Однак такі операції не оподатковуються за ставкою 7 %. Вони є ПДВ-звільненими згідно з п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. І зміна АТО на ООС у застосуванні цієї пільги нічого не змінює, про що свідчать як відповідні зміни у самому тексті ПКУ, так і свіженька консультація із БЗ 101.12. У випадку придбань із «вхідним» ПДВ для використання в операціях з постачання ліків для цілей АТО/ООС дійсно потрібно розподіляти податковий кредит згідно з п. 199.1 ПКУ. Але до чого тут ставка 7 %?

Попередня позиція фіскалів

Після 01.04.2014 р., при власне запровадженні «медичної» ставки ПДВ чимало запитань викликала ситуація з обліком перехідних операцій. Бо ж ці операції були пільгованими і аж раптом стали оподатковуваними. Різниця полягає в тому, що при використанні в оподатковуваних операціях податковий кредит відображався, а при використанні в пільгованих операціях — раніше (до 01.07.2015 р.) узагалі не відображався, а наразі відображається із нарахуванням «компенсуючого» ПДВ.

І от саме тоді й виникло вперше запитання:що робити із «вхідним» ПДВ при придбаннях за ставкою 20 %?Відображати його? Не відображати? Чи відображати тільки в межах 7 %?

Відповідь фіскалів була такою: суми ПДВ, сплачені платниками, що здійснюють постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, при придбанні товарів та послуг як із застосуванням ставки 7 %, так і ставки 20 % (наприклад, комунальні послуги, канцтовари, меблі тощо), включаються ними до складу податкового кредиту (див. лист Міндоходів від 04.04.2014 р. № 7860/7/99-99-04-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 30, с. 5, 19).

У цьому ж листі Міндоходів дозволяє відновити у складі податкового кредиту суми «вхідного» ПДВ, що залишилися невикористаними станом на 01.04.2014 р. і будуть надалі використовуватися при здійсненні операцій, які оподатковуються за ставкою 7 % (як придбання, що були призначені для неоподатковуваних операцій, але починають використовуватися в оподатковуваних). Ба навіть більше: внаслідок того, що податковий кредит буде відображено за ставкою 20 %, а податкові зобов’язання — за ставкою 7 %, у платника може виникнути від’ємне значення. Так от, це від’ємне значення дозволено заявляти до відшкодування у загальному порядку, що його встановлює ст. 200 ПКУ.

От із таким цілком сприятливим роз’ясненням ми собі жили роками і горя не знали. Аж раптом, через кілька років фіскали «згадали», що при придбаннях за ставкою 20 % для операцій, що оподатковуються за ставкою 7 %, 13 % «вхідного» ПДВ треба «компенсувати», використовуючи механізм ст. 199 ПКУ. І це при тому, що офіційно необхідність такого розподілу фіскали справедливо заперечують, як не передбачену ПКУ дію (див. лист ДФСУ від 05.02.2018 р. № 3375/7/99-99-15-03-02-17 і консультацію із БЗ 101.12).

Сучасні мотиви фіскалів

Чим обґрунтовувати нинішній неофіційний «гнів» фіскалів замість первісної «милості»? Про це складно говорити, адже нам не вдалося знайти бодай одне офіційне роз’яснення, де б фіскали вимагали від 7 %-го ПДВшника визначати анти-ЧВ і нараховувати 13 % «компенсуючого» ПДВ при використанні у 7 %-х операціях 20 %-х придбань.

Єдине, з чого можна хоч якось «витягнути» такий висновок, — це консультація із БЗ 101.26. Там фіскали зазначають, що суми ПДВ, не сплачені платниками до бюджету у зв’язку з оподаткуванням операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів за ставкою, нижчою ніж основна, а саме — 7 %, є податковою пільгою.

Суму цієї пільги фіскали радять рахувати шляхом множення різниці між обсягом постачання 7 %-х операцій і обсягом придбання (із вхідним ПДВ 7 % та 20 %) для цих операцій на 13 % (20 % - 7 %).

Хай навіть так! Але ж навіть визнання за 7 % ставкою податкової пільги не робить власне операції, які за нею оподатковуються, ПДВ-звільненими. В чому тоді пільга, якщо різницю між «вхідним» ПДВ 20 % і «вихідним» ПДВ 7 % треба компенсувати зобов’язаннями?

Те, що інформацію про 7 % операції треба відображати у Звіті про пільги, ще не означає, що ця операція є неоподатковуваною

Оподаткування за ставкою 0 % теж вважається податковою пільгою, але ж це не означає, що треба нараховувати компенсуючий ПДВ у розмірі 20 %. Бо звільнення від оподаткування (ст. 197 і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ) і оподаткування за нульовою ставкою (п.п. «б» п. 193.1 ПКУ) — це різні речі. І якщо в першому випадку нарахування «компенсуючого» ПДВ — цілком законне (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ), то у другому говорити про нього немає підстав.

Сподіваємося, що фіскали зрозуміють безглуздість своєї позиції і не будуть її офіційно оформляти.

висновки

  • Операції, що оподатковуються ПДВ за ставками, нижчими за основну (7 % та 0 %), усе одно є оподатковуваними, і дія ст. 199 ПКУ на них не поширюється.
  • Фіскали при запровадженні ставки ПДВ у розмірі 7 % однозначно говорили, що податковий кредит за придбаннями із «вхідним» ПДВ 20 % для використання у 7 %-х операціях залишається недоторканим.
  • Суми ПДВ, не сплачені до бюджету у зв’язку із застосуванням ставки 7 %, вважаються податковою пільгою і відображаються у Звіті про пільги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі