Теми статей
Обрати теми

Чи може у підприємця бути директор?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Реєструючись приватним підприємцем (ПП), ви «підписуєтеся» на те, щоб працювати на самого себе, а не на «дядька». Ви власними силами створюєте свою справу, керуєте нею і пожинаєте плоди своєї діяльності. І все б добре, але рано чи пізно вантаж підприємницьких турбот стає непід'ємним і хочеться перекласти частину своїх управлінських функцій на найманого працівника. Виникає запитання: чи може ПП найняти директора за трудовим договором? Давайте розберемося разом.

Здавалося б, а в чому власне питання: ПП у своїй діяльності має право використовувати працю найманих працівників (ч. 3 ст. 128 ГКУ). Отже, у чому відмінність: наймати продавця чи директора? Але насправді все виявляється не так-то просто.

Річ у тому, що і ЦКУ, і ГКУ вживають поняття «керівник (директор)» виключно в контексті діяльності підприємства, а не підприємця.

Наприклад, у ч. 3 ст. 65 ГКУ зазначено, що для керівництва госпдіяльністю підприємства власник безпосередньо або через уповноважені органи призначає керівника підприємства. А ось ч. 4 ст. 128 ГКУ говорить про право громадянина здійснювати управління заснованим ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника. Про дирекцію (директора) як про виконавчий орган товариства сказано в ст. 99 ЦКУ.

Як бачите, всі згадки директора в нормативних документах у той чи інший спосіб пов’язані з керівництвом саме підприємством. У свою чергу, гл. 5 ЦКУ «Фізична особа — підприємець» не містить жодної згадки про створення підприємцем виконавчого органу та наймання директора (керівника).

Воно й зрозуміло. Річ у тому, що директор юрособи — це його виконавчий орган, через який така юрособа набуває громадянські права й обов’язки. ПП ж реалізує свої права й обов’язки самостійно. Самому ж, у разі чого, доведеться нести всі ризики і відповідати за зобов’язаннями всім своїм майном (ч. 1 ст. 52 ЦКУ).

Ще однією перешкодою для прийняття на роботу директора може стати запис до трудової книжки працівника, що претендує на цю посаду. Не секрет, що ПП, нарівні з іншими роботодавцями, оформляє на всіх своїх співробітників, які працюють у нього за трудовим договором більше 5 днів, трудові книжки. Причому, як передбачено п. 2.14 Інструкції № 58, запис про найменування роботи, професію або посаду, на яку прийнятий працівник, виконують згідно з найменуваннями, зазначеними в ДК 003:2010. А в ньому-то якраз такої посади, як «директор підприємця», не передбачено. Усе більше йдеться про директорів підприємств, установ та організацій.

Так невже ПП так і працювати самому, а розділити вантаж повноважень і відповідальності ні з ким?

Звісно ж, ні. Найміть менеджера (керівника). При цьому в його посадовій інструкції перерахуйте всі обов’язки, які ви хочете перекласти зі своїх плечей на працівника (наприклад, з підбору кадрів, пошуку постачальників, забезпечення торговельної точки асортиментом товарів тощо). Варіантів оформлення працівника в ДК 003:2010 знайдеться немало. Підійдуть, наприклад, такі посади, як «керівник магазину» (код 1314), «менеджер (керівник) у роздрібній торгівлі продовольчими товарами» (код 1454), «менеджер (керівник) у роздрібній торгівлі непродовольчими товарами» (код 1453.2).

Крім того, як помічника можна залучити іншого ПП на підставі ЦП-договору про надання послуг (наприклад, за кодом КВЕД-2010 — 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування»).

У тому випадку якщо підприємець хоче поділити з кимось тягар «спілкування» з контролюючими органами, фінустановами або делегувати право на укладення договорів з контрагентами, тоді доречно скористатися ст. 244 ЦКУ та оформити на свого представника довіреність. Причому видати таку довіреність ви можете як своєму працівникові, так і фізособі, яка вашим працівником не є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі