Теми статей
Обрати теми

Зарплата директора залежить від прибутку: хіба так можна?

Ярмак Марія, юрист
Наші читачі завжди є генераторами цікавих ідей. Наприклад, передплатник запитує: чи можна поставити зарплату директора юридичної особи в залежність від наявності/відсутності прибутку в підприємства? Що ж, давайте розбиратися разом.

Ви напевно вже засвоїли одну з істин правового статусу директора. Він двоякий: з одного боку, директор — виконавчий орган юрособи, з іншого, — член трудового колективу. Тому передусім у вирішенні «зарплатних» питань керуємося нормами трудового законодавства.

Розмір зарплати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці, а також госпдіяльності підприємства і максимальним розміром не обмежується (ч. 2 ст. 94 КЗпП, ч. 2 ст. 1 Закону про оплату праці).

У нас із директором може бути укладений контракт. Відповідно до ст. 20 Закону про оплату праці оплата праці за контрактом визначається за угодою сторін на підставі чинного законодавства, умов колективного договору і пов’язана з виконанням умов контракту.

На перший погляд здається, що результат праці директора — це прибуток підприємства. Та й у контракті можна прописати відповідні пункти. Отже, немає результату праці — немає і заробітної плати? Давайте поки що не будемо квапитися з висновками.

Відповідно до ст. 96 КЗпП системами оплати праці є тарифна та інші системи, які формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників. Тобто роботодавець може встановити не тарифну, а свою систему оплати праці. Проте є декілька «але».

По-перше, якщо прив’язувати заробітну плату до відсотка від прибутку, то треба буде доводити, що маленька зарплата директора (порівняно з іншими працівниками цього підприємства) сформована на оцінці складності виконаної роботи і кваліфікації керівника підприємства.

По-друге, відповідно до ст. 31 Закону про оплату праці виплата заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчою встановленого законодавством мінімуму.

Відповідно, коли зарплата на 100 % залежить від прибутку і його в той чи інший момент часу немає (а директор «відходив» належні робочі дні), ми випадаємо з правила, встановленого зазначеною нами ст. 31 Закону про оплату праці.

До того ж відповідальності за невиплату заробітної плати ще ніхто не скасовував (а це можливо при збитках). Підприємству така ситуація може загрожувати фінансовими санкціями за порушення мінімальних держгарантій у сфері оплати праці — 10-кратний розмір мінзарплати (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП). До того ж сам директор отримає «подарунок» у вигляді адмінвідповідальності за ч. 1 ст. 41 КпАП зі штрафом у розмірі від 510 до 1700 грн.

Звідси висновок: положення трудового законодавства не дозволяють прив’язати наявність зарплати виключно до наявності або відсутності прибутку в підприємства.

Але можна ж вчинити інакше! Встановити директору оклад, і в разі наявності прибутку виплачувати певний відсоток «зверху» як премію.

На наш погляд — це найбезпечніший варіант. До того ж допустимість такої системи побічно підтверджує постанова ВС від 15.05.2018 р. у справі № 925/1984/15.

Оклад установіть з урахуванням вимог ст. 96 КЗпП (тобто з урахуванням оцінки складності роботи і кваліфікації директора). Якщо оклади на підприємстві нижче встановленої законом мінімальної зарплати, то не забудьте про вимогу ст. 31 Закону про оплату праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі