Теми статей
Обрати теми

Директорові довіреність на вчинення правочину не потрібна

Свіриденко Алла, податковий експерт
Чи потрібна директорові довіреність на підписання договорів від імені підприємства?

Довіреність на підписання договорів директорові не потрібна. Чому?

Передусім такий висновок випливає з ч. 5 ст. 65 ГКУ, яка передбачає, що керівник підприємства без довіреності діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади й органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юрособами і громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах і порядку, визначених установчими документами.

Крім того, право директора (генерального директора) ТОВ/ТДВ діяти від імені товариства без довіреності передбачає ч. 10 ст. 39 Закону про ТОВ*. Аналогічне правило для директора АТ установлене ч. 2 ст. 60 Закону про АТ.

* Статут може наділяти правом діяти від імені підприємства без довіреності не лише генерального директора, але й кожного або окремих членів колегіального виконавчого органу. Також статут може передбачати право всіх або окремих членів виконавчого органу здійснювати дії від імені товариства без довіреності виключно разом.

Здавалося б, ось і все... Але на жаль!

Річ у тому, що щоб уникнути подальших спорів щодо законності правочину, директорові потрібно все ж підтверджувати свої «директорські» повноваження іншими документами.

Нагадаємо, що за правилами ЦКУ правочин вважається вчиненим у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною/сторонами. Причому від імені юрособи договір підписують особи, уповноважені на це установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства (ч. 2 ст. 207 ЦКУ). Виходить, хоч директорові і не потрібна довіреність, він за потреби може підтверджувати свій статус і обсяг своїх повноважень за допомогою посвідченої копії виписки зі статуту і копії протоколу загальних зборів засновників про обрання директора.

Зверніть увагу! Відомості про керівника підприємства (зокрема, П. І. Б., ІПН, а також дані про наявність обмежень у представництві юрособи) вносять до ЄДР (п. 13 ч. 2 ст. 9 Закону № 755). Тому іноді виникає спокуса не кривдити потенційного партнера недовірою і проханнями надати виписку зі статуту, а просто зазирнути в ЄДР (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch). Але при цьому пам’ятайте (!): дані про директора в ЄДР можуть бути неактуальними (наприклад, у зв’язку з призначенням нової посадової особи). Тому при перевірці повноважень директора вашого контрагента не обмежуйтеся лише даними з ЄДР, а звірте їх із даними зі статуту і протоколу про його призначення.

І на завершення розповімо ще про один момент, про який потрібно пам’ятати при укладенні договорів. Згідно з ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, які є предметом цього правочину, перевищує 50 % вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, приймають виключно загальні збори учасників.

Інформацію про вартість чистих активів вашого контрагента ви можете отримати з його фінзвітності. Інший варіант: контрагент може надати вам цю інформацію у вигляді бухгалтерської довідки. Не маючи цих даних, ви можете підписати договір, на укладення якого директор, через вимоги ч. 2 ст. 44 Закону про ТОВ, не мав права. А це вже може стати підставою для визнання договору недійсним у судовому порядку**.

** Щоправда, надати згоду на вчинення правочину можна і після його вчинення. У такому разі будь-яких підстав для визнання його недійсним не буде. Така можливість прямо передбачена ч. 2 ст. 46 Закону про ТОВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі