Теми статей
Обрати теми

Штрафи за договорами: облік та оподаткування в одержувача

Ольховик Ольга, податковий експерт
У рахунку-акті, отриманому від постачальника послуг зв’язку, нараховану суму до сплати зменшено на суму штрафу і написано: «враховано як залік зустрічних вимог». Як відобразити цю суму в бухгалтерському обліку? І як вона вплине на оподаткування?

Очевидно, що визнану постачальником суму штрафу, яка зменшила поточні зобов’язання підприємства за послуги зв’язку, має бути відображено в обліку окремо. Тобто

звести взаєморозрахунки шляхом відображення зобов’язань за послуги зв’язку у сумі, зменшеній на суму штрафу, не можна

Підтверджує це п. 3 НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». У ньому зазначено, що згортати статті активів і зобов’язань, доходів і витрат неприпустимо, крім випадків, прямо передбачених відповідними П(С)БО або МСФЗ. Тому послуги зв’язку, отримані підприємством, та штрафні санкції за договором з постачальником таких послуг у бухгалтерському обліку відображають різними господарськими операціями.

А в тому, що ці різні господарські операції «згорнулись» у рахунку-акті, отриманому від постачальника, і штраф зменшив суму зобов’язання за послуги зв’язку, немає нічого страшного. Адже зобов’язання може бути припинено не лише його виконанням (оплатою), а й заліком зустрічних вимог (ст. 601 ЦКУ). Тобто ганяти туди-сюди кошти в цьому випадку зовсім не обов’язково. Тим паче що такий взаємозалік зазвичай передбачений у договорі з постачальником.

Наприклад, у п. 5.1 Типової форми договору про надання телекомунікаційних послуг, затвердженої наказом ПАТ «Укртелеком» від 23.08.2017 р. № 374-Н-НО, сказано, що відповідальність за невиконання/несвоєчасне виконання зобов’язань за договором сторони несуть згідно з Умовами Укртелекому, додатками до договору, чинним законодавством України. А п.п. 7.7.4 Умов установлює, що сплата штрафних санкцій Укртелекомом здійснюється шляхом зарахування вартості телекомунікаційних послуг.

Бухгалтерський облік «договірних» штрафів

Суми нарахованих на користь підприємства штрафних санкцій відображають на рахунку обліку доходів з одночасним визнанням дебіторської заборгованості. Для цього в періоді, за який складений рахунок-акт, що враховує штраф, виконують проводку: Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — Кт 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки».

Документом-підставою для відображення штрафу може бути все той же рахунок-акт постачальника. Щоправда, він підійде для цих цілей тільки в тому випадку, якщо в ньому буде достатньо інформації про нараховану санкцію (за що вона нарахована, посилання на відповідну норму договору, сума штрафу). Якщо ж інформації в рахунку-акті недостатньо, складіть бухгалтерську довідку. В ній поясніть, за що було нараховано штраф, наведіть розрахунок його суми, зазначте відповідну норму договору.

Заради справедливості додамо, що штраф не завжди нараховують у періоді отримання документа від постачальника. Іноді його треба нарахувати раніше. Наприклад, якщо підприємство направляло постачальнику претензію і ствердну відповідь на неї було отримано раніше, ніж документ, що враховує штраф, то відобразити дохід треба вже в періоді отримання такої відповіді (Дт 374 «Розрахунки за претензіями» — Кт 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»). Або в періоді, коли вступило в силу рішення суду, якщо стягнення санкцій оскаржувалося в суді. Але це, швидше за все, не ваш випадок.

Податкові наслідки

Податок на прибуток. Жодних коригувань бухфінрезультату «вхідні» штрафні санкції не спричинять. Адже такі коригування передбачені тільки щодо штрафів, що сплачуються підприємством (п.п. 140.5.11 ПКУ). Тож

«вхідні» нараховані штрафи збільшать об’єкт оподаткування податком на прибуток у повній сумі

ПДВ. В абзаці п’ятому п. 188.1 ПКУ чітко передбачено, що суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником унаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань, не включаються до складу договірної вартості. Відповідно ПДВ на такі суми не нараховується.

Податківці з цим погодилися вже давно (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДФСУ від 06.07.2012 р. № 590). І, схоже, їхня думка відтоді не змінилася (див. «свіжіший» лист ДФСУ від 03.08.2017 р. № 1471/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Отже, нарахування штрафу пройде взагалі повз ПДВ-облік.

Приклад. У вересні підприємству було надано неякісні послуги зв’язку вартістю 600 грн. (у тому числі ПДВ 100 грн.). За договором штраф за таке порушення становить 50 % вартості таких неякісних послуг.

У жовтні були надані послуги зв’язку на суму 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.) та враховано штраф у сумі 250 грн. у рахунок погашення заборгованості за поточний місяць. У листопаді підприємство сплатило за «жовтневі» послуги зв’язку 2150 грн.

«Договірні» штрафи в обліку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

Вересень

1

Відображено отримані послуги зв’язку за вересень

92

631

500

644/1

631

100

2

Отримано податкову накладну та відображено у складі податкового кредиту

641/ПДВ

644/1

100

Жовтень

3

Оплачено послуги зв’язку за вересень

631

311

600

4

Нараховано штраф постачальнику послуг зв’язку

374

715

250

5

Відображено отримані послуги зв’язку за жовтень

92

631

2000

644/1

631

400

6

Отримано податкову накладну та відображено у складі податкового кредиту

641/ПДВ

644/1

400

7

Відображено взаємозалік заборгованостей

631

374

250

Листопад

8

Оплачено послуги зв’язку за жовтень

631

311

2150

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі