Теми статей
Обрати теми

ПН на послуги від нерезидента

Нестеренко Максим, податковий експерт
Податкові зобов’язання виникають тільки в тому випадку, коли ідеться про послуги від нерезидента з місцем постачання на митній території України. Це — той рідкий випадок, коли складати і реєструвати податкову накладну повинен покупець (п. 208.2 ПКУ).

Ще одна особливість податкової накладної на послуги від нерезидента полягає в тому, що

за цією податковою накладною покупець відображатиме як ПЗ, так і ПК (якщо податкову накладну зареєстровано в ЄРПН)

Базою оподаткування визначається згідно з п. 190.2 ПКУ. ПДВ нараховується «зверху» на цю базу. Вартість, виражену в іноземній валюті, перераховують у національну валюту за курсом НБУ, що діє на дату виникнення ПЗ. А датою ПЗ буде: або дата списання коштів з банківського рахунка в оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше (п. 187.8 ПКУ). Саме на цю дату і слід складати податкову накладну на послуги від нерезидента.

ПЗ в будь-якому випадку відображаються в декларації з ПДВ (рядок 6) в тому періоді, коли вони виникли. Навіть якщо податкову накладну ви взагалі не складали. А от ПК відображається в рядку 13 декларації, тільки якщо податкову накладну складено та зареєстровано в ЄРПН (п. 198.2 ПКУ).

Виняток із цього правила — коли від нерезидента отримуємо послуги, операції з постачання яких є необ’єктними або пільгованими. У такому випадку у рядках 6 та 13 декларації нічого не відображаємо. Річ у тому, що ці «нерезидентні» рядки призначені тільки для відображення сум «з ПДВ».

Тепер кілька слів, власне, про особливості, які слід враховувати при складанні податкової накладної на послуги від нерезидента.

Перш за все у верхньому лівому куті в графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» у верхній комірці проставляємо «Х», а в нижніх двох зазначаємо тип причини «14» (складена одержувачем (покупцем) послуг від нерезидента).

У рядку «Постачальник (продавець) (найменування; прізвище, ім’я, по батьковi — для фiзичної особи — пiдприємця)» зазначаємо найменування (або П. І. Б.) нерезидента і через кому країну, в якій зареєстровано цього нерезидента. І хоча за загальним правилом податкову накладну заповнюємо державною мовою, для цього рядка є виняток. Якщо найменування продавця-нерезидента неможливо перекласти (або транслітерувати) з іноземної мови, то цілком допускається заповнювати його найменування без перекладу державною мовою (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.16).

У рядку «Постачальник (продавець) (індивідуальний податковий номер)» зазначається умовний податковий номер «500000000000», а у рядках, призначених для даних покупця, одержувач послуг від нерезидента відображає власні дані. При цьому новий реквізит «Податковий номер платника податку» у нашій податковій накладній заповнюються тільки для покупця. А от для продавця (нерезидента — постачальника послуг) цей реквізит не заповнюється (п. 12 Порядку № 1307).

Усі інші реквізити податкової накладної заповнюються в загальному порядку без будь-яких особливостей (див. іншу консультацію із БЗ, підкатегорія 101.16). Зауважимо, зокрема, що п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307 не називає нашу податкову накладну серед тих, в яких кожна не заповнювати графу 3.3 розділу Б. Тож код послуги згідно з ДК 016:2010 обов’язково заповнюємо.

У графі 4 розділу Б зазначаємо одиницю виміру наданих послуг. При цьому фіскали, як і раніше, дозволяють тим платникам, які не знайшли свою одиницю виміру у Класифікаторі, зазначати у графі 4 одиницю виміру згідно з первинними документами. Тому, у принципі, можна у графі 4 розділу Б зазначити «послуга», а графу 5 залишити порожньою (див. іще одну консультацію із БЗ, підкатегорія 101.16). Хоча формально правильніше все-таки у графі 4 зазначати одиницю виміру «грн», а у графі 5 — «2454».

Приклад того, як заповнювати податкову накладну на послуги від нерезидента, див. на с. 27.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі